„Vyno dienos 2017”: degustacijos, nominacijos ir atsakingas vartojimas

  • Teksto dydis:

Šiandien Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjo dvi dienas vyksianti didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda „Vyno dienos“.

Renginyje savo gėrimus pristato per šimtą dalyvių: užsienio ir Lietuvos vyndariai, aludariai, gėrimų platintojai, vyno gamybos įrangos, taurių tiekėjai, vyno kelionių organizatoriai. Į atidarymą susirinkę Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai parodos dalyviams ir svečiams linkėjo plėtoti europietišką nuosaikaus vyno vartojimo kultūrą.

„Vyne yra tik 13 proc. alkoholio ir 87 proc. kultūros“, - žymų grapos gamintoją Jacopo Poli citavo parodos organizatorė Rasa Starkuvienė. Lankytojus ji pakvietė į gausią edukacinę programą, kurioje - geriausių pasaulio vyno gamintojų seminarai, paskaitos apie ekologiją, biodinaminę žemdirbystę ir unikalias žemes, skirtas auginti vynuoges ir gaminti vyną, speciali degustacijų zona profesionalams.

Gruzijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvoje Khatuna Salukvadze pristatė savo šalies gamintojų ir Gruzijos parlamento delegaciją ir seminarą apie seniausias vyndarystės tradicijas turinčios šalies vyną. Būtent kelionė į Gruziją laukia vyno spėjimo čempionato „Nosis 2017“ nugalėtojo.

Didžiausia parodoje – Italijos vyndarių delegacija, kurią sveikino Italijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Stefano Maria Taliani de Marchio. „Vynas yra daugiau nei gėrimas, tai yra mūsų gyvenimo būdas“, – sakė ambasadorius.

Ispanijos ambasadorius Lietuvoje Emilio Fernandezas-Castano Y Diaz-Caneja džiaugėsi parodoje dalyvaujančiais Ispanijos vyndariais. „Vynas yra mūsų šalies istorija ir komunikacija, ispanai visada mielai vaišina svečią savo vynu. Sunku suvokti, kaip gali būti kitaip“, – kalbėjo Ispanijos ambasadorius Lietuvoje.

„Vyno dienose“ galima sutikti prancūzų, portugalų vyno gamintojų, sakę pristato japonai, išradingai stendus papuošę lietuviško midaus, kraftinio alaus gamintojai. Parodoje bus galima ne tik paragauti šių gamintojų produkcijos, bet ir pasveikinti geriausius – šeštadienį vyks Lietuvos vyno čempionato lietuviškų vynų nugalėtojų apdovanojimai.

Automobilius parodos organizatoriai ragina palikti namuose, nes parodos lankytojai gali naudotis nemokama, tik jiems skirta vežėjų „Uber“ paslauga.  „Atsakingo ir saikingo vartojimo skatinimas - vienintelis būdas keisti kai kuriose Lietuvos socialinėse grupėse paplitusį požiūrį į alkoholį . „Vyno dienos“ prie to aktyviai prisideda jau 12 metų“, - sakė parodos organizatoriaus „Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkuvienė.

Pirmosiomis „Vyno dienų“ parodos valandomis iniciatyvinė grupė paskelbė „Manifestą“  #MesNeLigoniai,  kuris teigia, kad dabar rengiami Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai grasina kiekvieno Lietuvos piliečio laisvei ir žemina jo orumą. „Bet kokiuose sukrėtimuose pirma auka krenta laisvė“, - sakoma manifeste.  Jį jau pasirašė beveik tūkstantis parodos dalyvių ir lankytojų. 

„Vyno dienos“ – Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ gegužės 5 ir 6 dienomis, nuo  11 iki 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Tai juk UŽDRAUSTAS dalykas. Dabar tik patyliukais degustuokite, nes kitaip skonį prarasime ...Veryga sugadins.

Blaimba, negi niekas ligšiol nekomentavo?

Blaimba, negi niekas ligšiol nekomentavo? portretas
Jei visi tyli, tylėsiu ir aš. O ne tai, tai būčiau "palojęs" apie į LITEXPO susirinkusius degradus ir alkoholikus. Ir apie tai kur mus veda (šiaip, tai garai veda) ir kur partija ir KLP redakcija žiūri. Neduok die, išaiškės jog nepritaria Verygai. Zdypiec būtų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių