Žinomą juvelyrą sužavėjo nafta

Juvelyro Beno Staškausko darbai žinomi ne tik Lietuvoje. Tarptautinį dėmesį kūriniais pelnęs menininkas atidžiai seka technologijų tobulėjimą, nepataikauja tradicijoms ir kelia drąsius klausimus: galbūt labiau už auksą turėtume vertinti naftą?

Kaip Beno Staškausko juvelyrika netelpa į standartinius rėmus, taip ir jo dirbtuvės – panašesnės į mokslinę laboratoriją nei į menininko mūzų laukiančią erdvę.

Čia kiekvienas darbas turi ne tik istoriją, bet ir technologinį sprendimą, kurį įgyvendinti kartais prireikia ir poros mėnesių. Pradžia – ne įprastas dailininkams eskizas, bet trimatis modelis, įkvėptas spalvos, formos arba muzikos, kurios kūrimą menininkas vadina savotiškomis atostogomis nuo šiuolaikinės juvelyrikos.

Ir vis dėl to būtent dėl šios šiuolaikinės juvelyrikos Benas Staškauskas šiandien dirba laikydamasis principo „gyvenk lokaliai, mąstyk globaliai“.

Apie medžiagų vertę jis kalba galerijoje „Argentum“ atidarytoje personalinėje parodoje „Tikrasis auksas viduje“. Čia naftą simbolizuojančių skulptūrų apsuptyje eksponuojama nešiojamos juvelyrikos kolekcija, sukurta iš plastiko, padengto įvairiais metalais: auksu, sidabru, variu ir nikeliu.

Menininkas klausia, ar nereikėtų medžiagų, išgaunamų iš naftos, vertinti daugiau nei tai darome šiandien?

Daugiau apie menininką ir jo parodą „Tikrasis auksas viduje“, kuri veiks Vilniuje iki gegužės 12 dienos, – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che  portretas
tu 'juvelyru' pilnos pakampes! stai senamiestyje yra pora mokyklu mokamu,kurios kepte kepa 'juvelyrus' daugiausiai mokosi moterys...o papuosalu nesiotoju sumazejo trigubai,nes gatvese pilna plesiku...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių