Ambasadoriaus titulas – kiekvienam iš mūsų

Vilniaus ambasadoriumi, pristatant miestą kaip Europos kultūros sostinę, gali tapti kiekvienas iš mūsų. Tokia idėja nuskambėjo vakar pristatytoje Ambasadorių programoje.

Šios programos tikslas – skatinti Lietuvos žmones savanoriška veikla prisidėti formuojant šalies įvaizdį ir garsinant jos vardą. Anot VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vykdomosios direktorės Dalios Bankauskaitės, europiečiams vis dar trūksta informacijos apie mūsų šalį. „Net 42 proc. apklaustų europiečių neatpažįsta Lietuvos. 2009 m. mūsų šaliai ypatingi. Lietuva švęs vardo tūkstantmetį, o Vilnius taps Europos kultūros sostine. Tai suteikia išskirtinę galimybę skleisti geras žinias apie Vilnių ir Lietuvą“, – tikino D.Bankauskaitė.

„Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ direktorės Elonos Bajorinienės teigimu, Vilniaus ambasadoriumi gali tapti kiekvienas iš mūsų. „Nesvarbu, iš kur kilęs, svarbiausia – mylintis gimtąją šalį, turintis gerą valią, mokantis ir galintis tikėti sava šalimi“, – sakė direktorė.

Ambasadoriai – ne tik lietuviai

Pasak Ambasadorių projekto vadovės Rūtos Jurgilaitės, Vilniaus miesto ambasadoriais tapo tokie iškilūs žmonės kaip Jonas ir Adolfas Mekai, Andrius Mamontovas, Rimas Šapauskas, aktyviai į šią veiklą įsijungė ir užsienyje gyvenantys lietuviai bei jaunimo organizacijų atstovai. Prisijungti prie ambasadorių nėra sudėtinga. Pakanka užsiregistruoti elektroninėje svetainėje. Žmonėms, norintiems tapti Vilniaus miesto ambasadoriais, bus įteiktas informacinis paketas, kuriame jie ras žinių apie sostinės istoriją, kultūrą ir pan. Projekto organizatoriai pasidžiaugė turintys 500 ambasadorių iš 25 Lietuvos miestų ir 24 iš užsienio šalių.
Vienas Vilniaus miesto ambasadorių – Rimas Šapauskas – sakė, kad jam tokios pareigos – didelė garbė. „Na ir kas, kad didelis procentas užsienio gyventojų nežino, kas yra Lietuva. Per penkiolika metų šį skaičių sumažinome. Kasmet Vilnius vis modernėja ir gražėja. Tiesa, ne visi lietuviai identifikuoja save kaip kultūros sostinės gyventojus. Nesakau, kad staiga per 2009 m. ką nors pakeisime, bet Vilnius visus atvykstančius pasitiks gausybe kultūrinių renginių. Reikėtų pradėti nuo savęs, savo aplinkos ir paklausti – ką aš padariau, kad Vilnius atrodytų gražiau, geriau, jaukiau? Neturiu didelės misijos perauklėti pasaulį, bet jei kas norės su manimi pakalbėti, turėsime apie ką“, – tikino Vilniaus ambasadorius.

Žaisminga programa

R.Šapausko išsakytoms mintims pritarė dar dvi konferencijoje dalyvavusios Vilniaus ambasadorės: dailininkė Eglė Babilaitė-Sitas ir Jungtinės Karalystės Lietuvių jaunimo sąjungos atstovė Gytė Mankutė. „Norime kultūriniais renginiais Lietuvoje pritraukti kuo daugiau žmonių. Norime, suprasti ne tik kitų kultūrą, bet pateikti ir savąją“, – sakė ambasadorė G.Mankutė. Programa, kuria į Lietuvą siekiama pritraukti kuo daugiau svečių, pateikiama žaismingai ir kūrybiškai. Bendra jos sąmata siekia 600 tūkst. litų. „Ši suma skirta komunikacijos, reklamos priemonėms ir lauko reklamai“, – sakė Všį „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ Ambasadorių projekto vadovė Rūta Jurgilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių