Apniukęs šventiškai pasipuošęs Vilnius ruošiasi pasitikti popiežių

Vatikano vėliavomis pasipuošęs rudeninės dulksnos apimtas Vilnius šeštadienio rytą ruošiasi priimti popiežių Pranciškų – uždraustas įvažiavimas į senamiestį, jame sustiprintos policijos pajėgos, į specialų spaudos centrą renkasi užsienio žurnalistai.

Miesto gatvės, kuriomis važiuos popiežius, atitvertos tvoromis, matyti kas 50-100 metrų išsirikiavusių policijos pareigūnų poros. Gedimino prospekte apie vizitą praneša iškabintos Lietuvos bei Vatikano vėliavos.

Į Liejyklos gatvėje esantį spaudos centrą jau ankstyvą šeštadienį rytą rinkosi užsienio žurnalistai. Per vizitą jų turėti dirbti bent porą šimtų.

Vokietijos naujienų agentūros DPA žurnalistas Alexanderis Welscheris (Aleksanderis Velšeris), dirbantis Baltijos valstybėse, BNS sakė, jog jo skaitytojams įdomiausias turėtų būti popiežiaus stabtelėjimas prie buvusio žydų geto pagerbti Holokausto aukas.

„Nekasdienis dalykas yra rašyti apie popiežiaus vizitą. Man asmeniškai bus labai įdomu stebėti skirtumus tarp trijų Baltijos valstybių, nes aš taip pat vyksiu į Latviją ir Estiją. Manau, kad įdomiausia bus ryt, pagerbimo ceremonija prie Vilniaus geto minint 75-asias jo likvidavimo metines. Tai, žinoma, yra įdomu iš vokiškosios perspektyvos“, – sakė A. Welscheris.

Katalikų radijo stoties „Marijos radijas“ žurnalistas iš Rygos Peteris Skudra tikisi, kad Baltijos valstybių gyventojai vizito metu supras esantys „kai ko didesnio dalimi“, kad nėra esminių skirtumų tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos bažnyčios.

„Atvykstantis popiežius, manau, atliks tai, ką ir turėtų: sustiprins brolių tikėjimą, taip pat ir tų, kurie nėra bažnyčios dalis, kad jie galėtų pamatyti bažnyčią ir švęsti su mumis, susitikti su mūsų tėvu, popiežiumi, nuskaidrinti apie bažnyčią susidarytus stereotipus, kad jie galėtų sulaukti atsakymų į savo klausimus“, – BNS teigė P. Skudra.

Išjungus diktofoną, kai kurie BNS kalbinti užsienio žurnalistai sakė, kad įdomiausia, ar popiežius reaguos į pasaulyje nuvilnijusius vaikų seksualinio išnaudojimo skandalus. Daugelis spėja, kad Katalikų bažnyčios vadovas apie tai kalbės netiesiogiai.

Popiežiaus vizito organizatorių teigimu, iš viso renginiuose registravosi beveik 400 žurnalistų, apie pusė jų – iš užsienio. Su popiežiumi kartu atskris dar beveik 70 žiniasklaidos atstovų, vienu lėktuvu su popiežiumi iš Romos skrenda ir BNS žurnalistas.

Nemažai užsieniečių į Lietuvos sostinę atvyko jau vizito išvakarėse, penktadienį.

Kaip BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Rasma Ramoškaitė, tarp atvykstančių – didžiausi Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Ispanijos, Italijos ir kitų valstybių žiniasklaidos kanalai.

„Šiuo metu laukiame 175 užsienio žurnalistų, dalis jų atvykę vakar. Yra apie 50 užsienio žiniasklaidos priemonių, tarp jų – ABC, AFP, AP, „Deutsche Welle“, „Euronews“, „Rai“, nemažai atvykstančių iš Lenkijos, iš Vokietijos ZDF, iš Ispanijos – „El Mundo“. Su popiežiumi atvyksta ir CNN“, – sakė R. Ramoškaitė.

Šeštadienį popiežius Vilniuje susitiks su valstybės vadovais, melsis Aušros Vartuose, su jaunimu bendraus Katedros aikštėje.

Sekmadienį Šventasis Tėvas aukos Šv. Mišias Kauno Santakos parke, o popiet grįš į Vilnių ir apsilankys prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti bei pagerbs sovietų aukas Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

Vėliau Pranciškus vyks į Latviją ir Estiją.


Šiame straipsnyje: popiežiaus vizitasVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pagerbkim Dievą Perkūną mus nuo atėjūnų saugantį!

Doras pilietis

Doras pilietis portretas
BLOGAS oras, tai Dievo rykštė popiežiui,apsišaukeliui.Kaip jis gali agituoti priimti pabėgelius?Kas jam davė tokią teisę ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių