Ar prieš įsigyjant gyvūną reikia atsiklausti kaimynų?

LRT.lt portalo skaitytojas Skirmantas domisi, ar norėdamas įsigyti šunį turi tai suderinti su daugiabučio kaimynais.

„Galbūt reikia jų parašų?“ – svarsto skaitytojas. Vilniaus savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas ramina, kad bent jau Vilniuje tokio kaimynų sutikimo tikrai nereikia.

„Gyvūnų laikymo taisyklės, kurios galioja savivaldybės teritorijoje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintas aprašas ir Gyvūnų gerovės apsaugos įstatymas tokio reikalavimo nenumato ir niekada nenumatė“, – tikina pašnekovas. Tiesa, kitose savivaldybėse taikoma tvarka gali skirtis, tačiau augintinio įsigijimo derinti su kaimynais taip pat greičiausiai netektų.

„Dėl visų savivaldybių pasakyti negaliu, tačiau nežinau savivaldybės, kur toks reikalavimas būtų būtinas“, – teigia G. Leperskas.

Vis dėlto, įsigijus gyvūną, jo laikymas kaimynams neturi sukelti nemalonumų. Jei gyvūnas per daug triukšmauja, yra neprižiūrėtas ar kitaip trikdo viešąją tvarką, dėl galimų gyvūnų laikymo reikalavimų pažeidimų galima kreiptis į policiją, savivaldybę ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

„Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje galioja triukšmo prevencijos viešose vietose taisyklės, kuriose nurodyta, kad gyvūnų savininkai privalo užtikrinti, kad jų laikomi gyvūnai netrikdytų rimties ir netrukdytų žmonėms ilsėtis namuose“, – nurodo Vilniaus savivaldybės atstovas.

Visiems gyvūnų augintojams galioja reikalavimai, įtvirtinti Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintame gyvūnų laikymo apraše.

„Be to, kiekvienoje savivaldybėje dar yra papildoma galimybė patvirtinti gyvūnų laikymo taisykles ir tam tikrus individualius reikalavimus nustatyti tik tai savivaldybei“, – nurodo pašnekovas.

Dokumentai, reglamentuojantys gyvūnų laikymą:

Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas

Dėl Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos aprašo patvirtinimo



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atnaloj

Atnaloj portretas
Vaikai yra gėris, o kvaili ir nevalyvi šunų šeimininkai - tragedija. Deja, kvaili šeimininkai nuteikia žmones prieš šunis. Šunys - tik nuosavame name!

Angelas . jeigu vaikiųjuokas ir triukšmas tamstą erzina, rei

Angelas . jeigu vaikiųjuokas ir triukšmas tamstą erzina, rei portretas
tuomet jūs neturite savo sieloje žmogiško prado, jums tik su šunimis skirtas likimas. Vaikai dievo dovana. Kuri ne kiekvienam skirta.Matomai pasaulis iš didelio rašto prieina prie krašto.šuo kai ir žmogus visuomet turėjo savo vietą žemėje. Žmonės tapo žiaurūs!

Angelas

Angelas portretas
BŪtinai reimėtų sutikimo,baisiau ir biauriau negali būti, ką patyrėm. Mes antrame aukšte o trečio aukšto gyventojai 5 metus laikė baisų šunį kumiuko dydžio. Balkonai apie 6 metrų ilgio. Jie į darbą išvažiuodami šitą šunį pašerdavo irpalikdavo viršuje visai dienai. Jis atlikdavo keletą kartų gamtinius reikalus elgesys jei pasakai baisus. Kuo tik negrąsino. Iš trečio viskas kiaurai bėgo į antrą aukštą taip kentėm 5 metus kol kaimynės sugyventinis išėjo pas kitą su šuniu. Kam pasiguosti ? Šunys bet ne žmonės apsaugoti įstatymų. Ką dar pasakysit?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių