Atsinaujinusi VU Teisės klinika teiks nemokamą teisinę pagalbą

  • Teksto dydis:

Antradienį Vilniuje oficialiai atidaryta atnaujinta Vilniaus universiteto Teisės klinika (VU TK). Joje nemokamą teisinę pagalbą socialiai pažeidžiamiems asmenims, besikuriančioms įmonėms ir nevyriausybinėms organizacijoms teiks vyresniųjų kursų VU Teisės fakulteto studentai, o konsultacijų kokybę užtikrins fakulteto mokslo darbuotojai, profesionalūs advokatai ir teisininkai.

VU TK buvo įkurta 1998 m. Jos steigėjais tapo Vilniaus universitetas, advokatų kontora „Valiunas Ellex” ir Vilniaus universiteto Studentų atstovybė, kad sujungtų teisės studentų, dėstytojų ir teisės profesionalų pastangas ir darbą visuomenės gerovei. Iki šiol teisinė pagalba buvo suteikta daugiau nei 50 tūkst. žmonių, o indėlį kuriant pilietinę visuomenę ir teisinę valstybę yra įvertinusi ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nemokamos konsultacijos – ir internetu

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas atidarymo metu džiaugėsi klinikos ilgamete veikla ir jos nauda visuomenei: „Tai puikus pavyzdys, kai studentai gali įgauti praktinės patirties ir tuo pat metu teikti milžinišką grąžą visuomenei. Didžiuojamės tokia iniciatyva ir visais prie jos prisidėjusiais, juolab kad klinikos veikla puikiai atliepia ir mūsų universiteto misiją – ugdyti aktyvius, atsakingus piliečius bei visuomenės lyderius.“

Teisės klinikos atidaryme dalyvavo ir prezidentė D. Grybauskaitė. „Jau 18 metų nemokamą teisinę pagalbą savanoriškais pagrindais teikianti Teisės klinika – puikus savanorystės pavyzdys. Bendra studentų, universiteto, advokatūros veikla labai svarbi visiems. Tai galimybė šalies žmonėms spręsti teisines problemas ir teisinę pagalbą gauti prieinamu keliu“, - sakė šalies vadovė.

Naujosios VU TK patalpos įsikurs pačioje Vilniaus širdyje – senamiesčio Vilniaus gatvėje. Advokatų kontoros „Valiunas Ellex” vadovaujantysis partneris Rolandas Valiūnas žada, kad klinika sieks modernizuoti darbo procesus ir suteikti pagalbą dar didesniam žmonių skaičiui nei anksčiau – teiks konsultacijas nuotoliniu būdu.

„Teisės klinika – unikali ir vienintelė tokio pobūdžio organizacija Lietuvoje. Tačiau besikeičianti aplinka skatina ieškoti inovatyvių sprendimų, todėl žengiame dar vieną žingsnį į priekį. Siekiant konsultacijas teikti greičiau, patogiau ir efektyviau buvo investuota į informacinių technologijų infrastruktūrą, tad nuo šiol klinikoje dirbantys teisininkai turės galimybę konsultuoti ir nuotoliniu būdu. Tikime, kad taip bus suteikta galimybė gauti teisinę pagalbą visoje Lietuvoje“, – sakė R. Valiūnas.

Kviečia sujungti jėgas

Atsinaujinusioje VU TK dirbs 14 žmonių, veikiančių 7 teisės srityse, kurie teiks nemokamas teisines konsultacijas socialiai pažeidžiamiems asmenims šeimos, darbo, socialinės apsaugos klausimais. Taip pat konsultuos jaunas, besikuriančias įmones sutarčių, intelektinės nuosavybės, mokesčių ar ginčų sprendimo teisės klausimais. Teisinė pagalba bus teikiama ir prie Jos Ekscelencijos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prisijungusioms nevyriausybinėms organizacijoms dėl reikalingų teisės aktų pataisų ar pozicijų rengiamiems projektams siekiant, kad šis sektorius Lietuvoje būtų efektyvesnis ir labiau girdimas teisės aktus priimančiose institucijose.

„Sėkminga klinikos veikla nebūtų įmanoma, jei ne steigėjų ir mecenatų pagalba“, – pažymi klinikos vadovas Laurynas Totoraitis, ragindamas prie iniciatyvos prisidėti ir kitus įvairių šakų atstovus: „Džiugu, kai brandžios, socialiai atsakingos institucijos ir verslas gali sujungti jėgas visuomenės labui, taip įtvirtinti lyderio pozicijas rinkoje ir būti sektinas pavyzdys kitiems.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

k

k portretas
Kokius atlyginimus? Dirbs VU TF studentai-savanoriai, kuriems tai bus kaip studijų praktika.

kaip nemokamas?

kaip nemokamas? portretas
o kas gi tiems konsultamtams mok4s atlyginimus? Mes,jūs jie ,jos.? Labai gudru.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių