Augančios atliekų krūvos signalizuoja apie gerėjantį gyvenimą?

  • Teksto dydis:

Šalia buitinių atliekų konteinerių savavališkai paliekamų didelių gabaritų atliekų krūva Vilniuje šiemet jau svertų maždaug 5000 tonų, jei jų nepašalintų atliekų išvežimo įmonės.

Nuo metų pradžios sostinės kiemuose gyventojai senų baldų, technikos ir statybinių atliekų paliko tiek, kiek pernai per visus metus. Tarp dažniausiai kiemuose aptinkamų radinių – statybinės atliekos.

Gyvenimo kokybės rodiklis

Palyginti su atitinkamu laikotarpiu pernai, bendrovės „Ecoservice“ duomenimis, Vilniuje nelegaliai paliktų stambių atliekų kiekis šiemet išaugo dvigubai. Iš viso per beveik tris ketvirčius iš sostinės kiemų jų surinkta daugiau kaip 2600 tonų, atitinkamu laikotarpiu pernai – beveik 1700 tonų.

Vilniuje šias atliekas išveža kelios bendrovės ir nurodoma, kad bendras Vilniuje surinktas stambiagabaričių atliekų kiekis šiemet yra kiek daugiau nei 5000 tonų, vaizdžiai kalbant, tai yra daugiau nei 170 jūrinių konteinerių tokių atliekų.

„Atliekų kiekiai yra gana patikimas gyvenimo kokybės rodiklis – jei anksčiau gyventojai baldus galėdavo sau leisti keisti kas 10-15 metų, tai dabar jie tai daro kas 2-3 metus. Bėda ta, kad didėjančios pajamos ir augantis sąmoningumas retai koreliuoja tarpusavyje. Visoje Lietuvoje įrengtos aikštelės, kuriose nemokamai galima priduoti tokio tipo atliekas, todėl susitvarkius savo namus užtektų šiek tiek pastangų, kad kiemas būtų tvarkingas“, – sako „Ecoservice“ generalinė direktorė Daiva Skrupskelienė.

Atliekų kiekiai yra gana patikimas gyvenimo kokybės rodiklis – jei anksčiau gyventojai baldus galėdavo sau leisti keisti kas 10-15 metų, tai dabar jie tai daro kas 2-3 metus.

Norinčių atsikratyti senais baldais ypač padaugėja rugpjūtį ir rugsėjį, kuomet gyventojai atsikrato „išaugtų“ vaikų baldų ir rengiasi naujiems mokslo metams. „Ecoservice“ atstovų teigimu, tai du mėnesiai, kuomet prie buitinių atliekų konteinerių galima rasti visus vaiko kambario daiktus – rašomuosius stalus, lentynas ir kilimus.

Pagal Vilniaus miesto atliekų tvarkymo taisykles nelegaliai namų kiemuose paliktos stambios atliekos turi būti surenkamos 3 kartus per mėnesį, tačiau vangiai keičiantis gyventojų įpročiams ir augant atliekų krūvoms, bendrovė „Ecoservice“ tai daro kiekvieną savaitę.

Šiais metais gyventojai į Vilniaus miesto aikšteles nemokamai pristatė apie 20 proc. daugiau atliekų nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Norinčių legaliai atsikratyti atliekomis, susimokant už paslaugą taip pat daugėja – šiemet jų skaičius išaugo 60 proc. Į Gariūnuose esančią tokių atliekų aikštelę nuo metų pradžios atvežta beveik 100 tonų didelių gabaritų atliekų, atitinkamu laikotarpiu pernai – 60,4 tonos.

Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 69 proc. gyventojų teigia žinantys apie galimybę didžiąsias atliekas išvežti į specialias aikšteles. Tačiau, kaip paaiškėjo, ja pasinaudoja tik 28 proc. respondentų. Daugiau kaip 40 proc. apklaustųjų teigia ne visada žinantys, kiek ir kokių atliekų galima vežti į specialiai tam skirtas aikšteles ir ar reikia mokėti už atliekų palikimą.

Trumpa atmintinė

Didelių gabaritų atliekų galima atsikratyti tam skirtose atliekų aikštelėse. Jų Lietuvoje yra net 96, o visas jų sąrašas pateikiamas Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje.

Į šias aikšteles turėtų būti atvežamos jau išrūšiuotos atliekos, iš gyventojų jos priimamos nemokamai. Stambių gabaritų aikštelėse galite palikti ne tik dideles šiukšles, bet ir po remonto likusias dažų skardines, sandarinimo putų balionėlius ir kitas chemines medžiagas, kurių negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerius. Čia priimamos ir padangos. Jas taip pat nemokamai turi priimti padangų pardavėjai bei automobilių remonto įmonės.

Ar jūsų samdoma įmonė turi teisę surinkti atliekas, galima sužinoti įvedus jos pavadinimą elektroniniame Atliekų tvarkytojų valstybės registre. Pasirašant sutartį su įmone, joje turi nurodoma ne tik atliekų surinkimo, bet ir jų sutvarkymo paslauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Augancios atlieku kruvos signalizuoja ne apie gerejanti gyvenima,o apie prasta ir labai prasta prekiu kokybe. Turiu dar puikiausiai veikianti sovietini dulkiu siurbli,kuri naudoju sode,o dabartinius,naudojamus namuose, pakeiciau jau kelis. Be to bent jau nuotraukoje televizorius,kuris jau daugybe metu7 nebenaudojamas. Tikrai gyvenimas gereje? Jumoras ir tiek.

Anonimas

Anonimas portretas
Pinganti elektronika tai nereiškia kad gyvenimas gerėja idiotai nelaimingi.

Anonimas

Anonimas portretas
kam mesti daiktus geriau automobilius bent kvepuot butu lengviau
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių