Bėgimas su šunimis Lietuvoje įgauna pagreitį

  • Teksto dydis:

Gegužės 6 dieną Gailiūnų miškuose, visai šalia Vilniaus, antrą kartą Lietuvoje vyks išimtinai tik bėgimo su šunimis varžybos, kuriose dalyviai galės rinktis dviejų nuotolių trasas – 4,5 km ir 10 km. Mažieji renginio dalyviai (vaikai iki 14 m.) savo jėgas galės išbandyti 1 km trasoje.

Bėgimas su šunimi (angl. Canicross) Lietuvoje įgauna pagreitį ir, regis, jau nieko nebestebina – vakarais vis dažniau sutinkami paupe ar parkuose bėgiojantys šunų ir jų šeimininkų tandemai. Tačiau varžybų, kuriose bėgikai galėtų dalyvauti kartu su augintiniais – ne tiek ir daug.

Kanikrosas – tai šunų kinkinių sporto šaka, kuomet šuo tempia bėgiką. Lietuvoje ne pirmus metus vyksta šunų kinkinių sporto varžybos, kuriose viena iš disciplinų – kanikrosas. „Bėk su šuniu 2017“ varžybų organizatoriai, gavę sėkmingos patirties 2016 metais, nusprendė antrą kartą suorganizuoti išskirtinai tik kanikroso varžybas ir taip paskatinti kuo daugiau žmonių išbandyti šį smagų užsiėmimą.

Kanikroso varžybos „Bėk su šuniu 2017“ – tai šventė ne tik šunims, bet ir aktyviems jų šeimininkams bei visiems kitiems žmonėms, kuriems laisvalaikio praleidimas gryname ore nėra svetimas. Organizatoriai labai skatina ir kviečia dalyvauti visus žinančius ir tik norinčius susipažinti su kanikroso sportu. Kanikroso bėgime puikiai pasirodo ir dalyvauja visų dydžių ir veislių šunys – nuo nykštukinio pinčerio iki vokiečių dogo. Šis sportas – puikus būdas praleisti laiką su šunimi bendraminčių apsuptyje.

Organizatoriai neigia mitą, kad gerai bėga ir tempia tiktai šiaurinių veislių kinkomi šunys, pavyzdžiui, sibiro haskiai. Taip, sibiro haskiai taip pat tempia, bet noriai bėga dažniausiai visi sveiki šunys. Dalyvauti šiose varžybose galima ir skatinama su bet kokios veislės šuniu, svarbu, kad šuo būtų ne jaunesnis nei 1 metų amžiaus, būtų neagresyvus bei turėtų skiepų pasą su galiojančiomis vakcinacijos žymomis.

Bėgikams rekomenduojama turėti specialią įrangą – bėgti geriausia su specialiu diržu, amortizuojančiu trosu ir petnešomis ar pakinktais šuniui, nes taip yra patogiausia ir šuniui, ir šeimininkui. Tačiau norintiems šį sportą išbandyti pirmą kartą ir nesiryžtantiems pirkti specialios kanikroso įrangos, bus galima dalyvauti ir su paprastu, ne automatiniu (angl. Flex) pavadžiu, bėgimo metu jį laikant rankose.

Šiemet varžybose, kaip ir pernai, dalyvių lauks dviejų skirtingų nuotolių trasos – 4,5 km ir 10 km ilgio. Trasos drieksis gražiais ir vaizdingais Gailiūnų miškais šalia Vilniaus. Keliai visur bus platūs, tik ilgojoje trasoje bus apie 300 metrų siauro tako. Ilgojoje trasoje bus trys upeliai, kurie tikrai labai pradžiugins ištroškusius šunis, o šeimininkai upelius galės pereiti net kojų nesušlapę. Trumpojoje trasoje upelių nebus.

Organizatoriai paruošė atskirą neilgą trasą vaikams – 1 km ilgio.Tėveliams dažnai neramu, kad vaikui bėgant su šuniu stiprus šuo gali pargriauti ir sužeisti vaiką, todėl tėveliams patariama vaikus bėgime su šunimis lydėti. Antras (papildomas) pavadys segamas prie šuns antkaklio ir tuomet suaugęs asmuo, bėgdamas kartu su vaiku, gali kontroliuoti šuns greitį.

Renginio idėjos autoriai ir organizatoriai – Lietuvos 24 valandų bėgimo rekordininikė, ultramaratoninikė Viktorija Tomaševičienė ir Lietuvos šunų kinkinių sporto federacijos prezidentas bei šunų kinkinių sporto klubo „TOP Dogz“ narys Paulius Stravinskas.

Tiek Viktorija, tiek Paulius teigia, jog sulaukia daugybės klausimų iš žmonių, kurie svarsto galimybę dalyvauti varžybose, bet neturi pakankamai informacijos, kaip reiktų šunį mokinti bėgti, kaip elgtis per varžybas, ką daryti, jei šuo bėgs kur jam norisi, o ne, kur reikia ir pan.

Kaip teigia Paulius, – „Jei gali bėgti vienas ir turi šunį, tai kodėl negali bėgti kartu su juo? Juk su kompanija – kur kas smagiau! Be to, išduosiu paslaptį, bėgti su šuniu, jei jis išmokytas gerai tempti ir visą laiką bėgti priekyje, yra ženkliai lengviau – tik spėk kojas dėlioti. Vis dar abejoji, lauki ir nežinai, nuo ko pradėti? Pradėk nuo pradžių! Manai, kad netinkamas laikas? Galiu drąsiai atsakyti, kad nebus kito tinkamesnio laiko, kaip tik dabar! Tad imk savo šunį, eik pabėgioti ir jau gegužės 6 dieną susitikime bėgimo su šunimi varžybose „Bėk su šuniu 2017“!“

Registracija internetu į kanicroso varžybas „Bėk su šuniu 2017” vyksta iki 2017 04 30.


Šiame straipsnyje: kanikrosasbėgimas su šunimis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių