Būriu išeiti iš darbo grasinę dispečerinės darbuotojai prašymus atsiėmė

Penktadienį vadovavimą Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stočiai perėmęs laikinas vadovas Arūnas Anužis sako, kad stoties dispečerinė dirba įprastai, o anksčiau prašymus atleisti ar pervesti į kitas pareigas parašę darbuotojai tokius prašymus atsiėmė.

Anot jo, iš dispečerinės dėl asmeninių priežasčių pasitraukia tik vienas asmuo.

„Darbuotojai rašo pareiškimų atsisakymus, dirbame pilnu tempu – taip, kaip dirbome iki šiol. Iki šiol yra vienas žmogus, kuris išeina ir jis išeina dėl pensinio amžiaus“, – BNS penktadienio vakarą sakė A.Anužis.

Jį savivaldybė paskyrė laikinai vadovauti stočiai nuo penktadienio dėl šiurkščių pažeidimų atleidusi ligšiolinį vadovą Tadeušą Rodzą.

Darbuotojai rašo pareiškimų atsisakymus, dirbame pilnu tempu – taip, kaip dirbome iki šiol. Iki šiol yra vienas žmogus, kuris išeina ir jis išeina dėl pensinio amžiaus.

Paklaustas, kaip jam pavyko perkalbėti daugumą darbuotojų, kad jie liktų pareigose, A.Anužis sakė: „Aš neatkalbėjau, mes susitarėme dirbti kartu“.

Jis teigė, kad dėl atlyginimų kėlimo dispečeriams ir kitiems stoties darbuotojams dar bus tariamasi.

„Nepažadėjau jokių atlyginų kelti. Mes esame gavę papildomą finansavimą iš ministerijos, yra lėšų atlyginimams kelti, bet dėl to mes tarsimės visi: tiek brigados, tiek dispečerinė“, – aiškino jis.

Vilniaus GMP stoties profesinės sąjungos pirmininkė Violeta Seiliuvienė BNS sakė, kad darbuotojai prašymus sutiko atsiimti sulaukę savivaldybės pažadų, kad dispečerinė nebus integruota į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC).

„Pažadėjo savivaldybė, kad išliks 033 numeris ir kad nebus naikinamos dispečerinės. Tai dispečerinė laikinai sutiko atsiimti pareiškimus“, – teigė skubios pagalbos specialiste GMP dirbanti V.Seiliuvienė.

Visgi ji sakė suprantanti, kad dėl dispečerinių integravimo į BPC spręs ne savivaldybė.

„Taip, ne savivaldybė sprendžia, bet sako, kad ir ministras rytoj atvažiuos, kad bus inicijuota tarimosi grupė, viskas bus derinama su dispečeriais, ko anksčiau nebuvo“, – aiškino V.Seiliuvienė.

Vilniaus GMP stoties administracija užpraėjusią savaitę pranešė, kad visi stoties dispečeriai pasiprašė atleidžiami arba perkeliami į kitas pareigas. Skirdamas T.Rodzui drausminę nuobaudą – atleidimą, meras Remigijus Šimašius konstatavo, kad patenkinęs tokius 36 darbuotojų prašymus stoties vadovas neužtikrino sklandaus ir nepertraukiamo įstaigos veikimo, nes nepaliko darbuotojų, kurie atsakys į pagalbos skambučius ir koordinuos greitosios pagalbos automobilių vykimą pas nukentėjusiuosius po liepos 1 dienos.

Jau ne vienus metus kalbama apie GMP dispečerių integravimą į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC). Pagal naujausią Vidaus reikalų ministerijos siūlymą, 112 vieninteliu pagalbos numeriu taptų nuo 2019 metų, palikus vieną pagalbos numerį į BPC bus pradėtos integruoti ir šiuo metu atskirai dirbančios 8 greitosios medicinos pagalbos dispečerinės bei 11 policijos operatyvaus valdymo skyrių.

Tarp reformos priešininkų buvo ir T.Rodzas, tačiau jis nelaimėjo konkurso toliau vadovauti Vilniaus GMP ir nuo liepos 1-osios bet kuriuos atveju būtų nebedirbęs GMP.

Nuolatiniu Vilniaus GMP stoties vadovu turėtų būti paskirtas Zdislavas Skvarciany – konkurse dėl šio posto jis užėmė antrą vietą, tačiau pirmos vietos laimėtojas Saulius Deveikis atsisakė šių pareigų. Kol kas buvęs Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos priežiūros departamento direktorius socialdemokratas Z.Skvarciany į pareigas neskiriamas, nes savivaldybė dar negavo reikalingos Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymos, BNS informavo Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Grasino iš darbo išeiti visi

Penktadienio rytą darbuotojų profsąjunga išplatino pranešimą, kad dėl nesutarimų su Vidaus reikalų ministerija iš GMPS dispečerinės išeina visi darbuotojai.

Nuo rytojaus Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties (toliau - GMPS) centralizuota dispečerinė nebedirbs įprastu režimu, rašoma išplatintame pranešime.

Dėl nesutarimų su Vidaus reikalų ministerija iš GMPS dispečerinės išėjo visi darbuotojai. Todėl dispečerinėje nuo liepos 1 d. pasikeisdami budės tik pora GPMS administracijos darbuotojų, kurie skambučius nukreipinės į Bendrąjį pagalbos centrą (toliau - BPC).

“Kaip žinia, pastaruoju metu kilo daug nesusipratimų dėl VRM inicijuoto Vyriausybės nutarimo dėl mūsų dispečerinės ir trumpųjų numerių panaikinimo bei visų funkcijų perdavimo BPC. Darbuotojai, suprasdami, kad tokia reforma sukels pavojų gyventojams, priėmė sprendimą palikti savo darbą dispečerinėje. Apie tai, kad Vilniaus GMPS dispečerinė nuo liepos 1 d. lieka be žmonių, įstaiga visas institucijas informavo prieš dvi savaites. Deja, nei mūsų stoties steigėja Vilniaus savivaldybė, nei VRM, nei SAM ar Vyriausybė, nei kitos institucijos niekaip nesureagavo į šią informaciją. Todėl tikėtina, kad rytoj Vilnius pateks į nelengvą situaciją”,- pasakojo Vilniaus GMPS profesinės sąjungos pirmininkė V. Seiliuvienė.

Kiekvienam iš jų per valandą tenka atsakyti į dešimtį skambučių. Tai sunkus ir atsakingas darbas. Tačiau VRM ministrui ir BPC vadovybei atrodo kitaip. Jie net nesistengė per pastarąsias dvi savaites spręsti klausimo, kaip bus padedama laukiantiems pagalbos gyventojams.

Suprasdami, kad žmonės, kuriems reikia skubios pagalbos, vis tiek skambins įprastais telefonų numeriais (03, 033 ir 103), GMPS administracija kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą, PAGD ir BPC su prašymu automatiškai skambučius nukreipti į BPC. Tačiau to nebuvo padaryta. “Todėl, siekdami užtikrinti kokybišką GMP paslaugą gyventojams, mes skambučius nukreipinėsime rankiniu būdu - dispečerinėje visą parą budės po du administracijos darbuotojus, kurie kiekvienam skambinančiajam sakys tą patį tekstą – prašome skambinti 112, į BPC”,- informavo V. Seiliuvienė.

Vilniaus GMPS darbuotojų profesinė sąjunga primena - GMPS dispečerinė aptarnauja Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Trakų rajono, Elektrėnų savivaldybės, Šalčininkų rajono, Ukmergės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Molėtų rajono, Zarasų rajono, Visagino miesto teritorijų gyventojus ir svečius, kas sudaro apie milijoną žmonių. Per parą dispečerinė vidutiniškai sulaukia apie 1400 skambučių. Esant kritinei sveikatos būklei, dispečeriai profesionaliai pataria, iki atvyks greitoji. Dispečerinėje vienu metu priima skambučius ir išsiunčia GMP brigadas 9 žmonės.

“Kiekvienam iš jų per valandą tenka atsakyti į dešimtį skambučių. Tai sunkus ir atsakingas darbas. Tačiau VRM ministrui ir BPC vadovybei atrodo kitaip. Jie net nesistengė per pastarąsias dvi savaites spręsti klausimo, kaip bus padedama laukiantiems pagalbos gyventojams. Buvome visiškai ignoruojami, kai sakėme, kad žmonės teikia prašymus išeiti iš dispečerinės. Bet gal BPC slapta pasiruošė ir visa pagalba bus suteikta laiku ir tinkamai. Mums niekas nieko nesakė”,- situaciją aiškino Vilniaus GMPS profesinės sąjungos vadovė.

Dėl noro visus skambučius perimti į BPC taip pat nesutinka ir Kauno, Klaipėdos bei Šiaulių GMPS darbuotojai. Medikai primena - iš 28 šiuo metu ES priklausančių šalių tik 6 yra taip, kaip nori padaryti VRM. Šiose šalyse yra vienintelis pagalbos numeris, tačiau tinkamai paslaugai suteikti išlaikomas tris kartus didesnis GMP brigadų kiekis (pvz., Suomijoje 1 GMP brigada aptarnauja apie 6000 gyventojų, Lietuvoje – apie 17000 gyventojų. Likusiose šalyse greta bendro pagalbos numerio yra atskiri greitosios medicinos pagalbos numeriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Puota maro metu.Valgyti norisi...

judass

judass portretas
Na ir bobos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių