Inauguruotas naujasis Vilniaus universiteto rektorius

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje trečiadienį iškilmingai inauguruotas naujasis universiteto rektorius fizikos profesorius Artūras Žukauskas.

Ceremonijos metu A.Žukauskas prisiekė universitetui, jam universiteto tarybos pirmininkė Ingrida Šimonytė įteikė insignijas - aprengė tradicinėmis toga ir pelerina, uždėjo grandinę ir kepurę, perdavė skeptrą ir antspaudą.

Inauguracijoje dalyvavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikinimo kalboje sakė, kad Vilniaus universitetas visada buvo Europos širdimi ir Europos universitetu.

„Valstybei, valstybės vadovams šis universitetas visada buvo taip pat pagrindiniu švietimo židiniu, mūsų kultūros židiniu, baltistikos židiniu ir pasiekimų, mokslo židiniu. Nuo šio universiteto kokybės, nuo jo pasiekimų priklausė visada mūsų valstybės gerovė, mūsų valstybės vardo skambumas bei svarba. (...) Todėl tikrai nuo visos širdies sveikinu ir tikrai tikiuosi, kad šis rektorius sugebės tą naštą sėkmingai sėkmingai nešti su savimi ir pakelti mūsų dar aukščiau kartelę, kurią išsikeliame visada sau patys, kaip iššūkį, kaip garbingą darbą, kaip vardą, kurio siekia ir tikisi ne tiktai studentai, ne tiktai bendruomenė universiteto, bet taip pat ir valstybė, taip pat ir Europa“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Inauguracijoje taip pat dalyvavo kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministrai Dainius Pavalkis.

Inauguracinėje kalboje naujasis rektorius teigė, kad universitetas sieks mokslą priartinti prie tarptautinio lygmens, vienys universiteto bendruomenę ir sudarys jai galimybes prisidėti prie kiekvienos universitete rengiamos pertvarkos.

„Mūsų pagrindiniu kelrodžiu  išliks nuolatinė Vilniaus universiteto nuolatinė egzistavimo priežastis - apibrėžta jo misija, iš praeities kylanti, dabarties iššūkių skatinama ir ateities kartoms perduodama nepaneigiama universiteto pareiga ir teisė stiprinti Lietuvos ir pasaulio pažintines ir kūrybines galias, puoselėti akademines, kitas dvasines ir socialines vertybes, ugdyti aktyvius ir atsakingus Lietuvos piliečius ir visuomenės lyderius“, - sakė A.Žukauskas.

Naująjį rektorių VU Taryba išrinko kovo 12 dieną. Į šias pareigas buvo surengtas tarptautinis konkursas.

58 metų A.Žukauskas Vilniaus universitete yra įgijęs fiziko išsilavinimą. 1980–1982 metais jis čia studijavo aspirantūroje, 1983 metais VU apgynė fizikos ir matematikos mokslų kandidato (dabar – daktaro) disertaciją, 1991 metais – habilituoto fizinių mokslų daktaro disertaciją. Nuo 1993 metų A.Žukauskas yra VU Fizikos fakulteto Puslaidininkių fizikos katedros profesorius.

Vilniaus universitetas yra seniausia Lietuvoje aukštoji mokykla, įkurta 1579 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių