Buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas lieka išteisintas dėl kyšininkavimo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį buvusiam „Vilniaus vandenų“ vadovui Dariui Norkui.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Justo Lauciaus kasacinis skundas atmestas.

„Kolegija neturi pagrindo nesutikti su apygardos teismo nuosprendžiu, visas kaltinimas grindžiamas ganėtinai blogos kokybės garso įrašais“, – paskelbė Aukščiausiojo Teismo teisėjas Olegas Fedosiukas.

Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama, procesas daug metų trukusioje byloje yra baigtas.

D.Norkų pernai balandį išteisino Vilniaus apygardos teismas.

Tada teismas paskelbė, kad D.Norkui kaltinimai grindžiami blogos kokybės garso įrašais. Įrašus tyrė ir valstybės skirtas ekspertas, ir D. Norkaus pasikviestas ekspertas, abu jie nurodė, kad priskirti įraše esančio balso konkrečiam asmeniui dėl blogos įrašo kokybės nėra galimybių.

D. Norkų kaltu 2012 metais pripažino Vilniaus apylinkės teismas. Ši byla tris kartus buvo nagrinėjama Aukščiausiajame Teisme, Vilniaus apygardos teismas šią bylą nagrinėjo taip pat tris kartus.

Kitas asmuo, buvęs rinkodaros ir pardavimų direktorius Nerijus Laurinaitis, šioje byloje liko nuteistas.

Kaltinimai šioje byloje susiję su informacinių technologijų bendrovės „Vilniaus vandenims“, kaip įtariama, mokėtais kyšiais už galimybę pasirašyti 200 tūkst. litų (beveik 58 tūkst. eurų) vertės sutartį.

D. Norkus ir N. Laurinaitis buvo kaltinami, kad 2010 metų vasarį kavinėje iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus P.K. pareikalavo kyšio už tai, kad „Vilniaus vandenys“ pasirašytų su šia bendrove serverinės virtualizavimo paslaugų sutartį. Pusė šios sumos turėjo būti perduota iki sutarties pasirašymo.

Bylos duomenimis, po kurio laiko N. Laurinaitis paėmė 8 tūkst. litų (apie 2,3 tūkst. eurų). 2010 metų vasario 18 dieną N. Laurinaitis pareikalavo iš P.K. papildomų 4 tūkst. litų (apie 1,1 tūkst. eurų).

Po kurio laiko N. Laurinaitis susitiko su P.K. ir pareikalavo, kad dalis kyšio būtų perduota ne pinigais, bet jam ir dar vienam asmeniui nuperkant poilsinę kelionę į Egiptą. Atvykusieji apsistojo viešbutyje „Coral Sea Holiday“ Šarm El-Šeikho mieste Egipte.

Teisme „Vilniaus vandenų“ atstovai savo kaltės niekada nepripažino.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad N. Laurinaitis dalį kyšio paėmė grynais, o dalį kaip poilsinę kelionę, tačiau pašalinta aplinkybė, kad N. Laurinaitis nusikaltimą įvykdė bendrininkaudamas su D.Norkumi.

Teismas pripažino, kad kaltinimai N. Laurinaičiui pagrįsti ir visiškai įrodyti minėtos bendrovės darbuotojų parodymais, kelionių agentūros darbuotojos parodymais, elektroninio susirašinėjimo medžiaga bei banko dokumentais.

Ankstesniu nuosprendžiu N. Laurinaičiui ir D. Norkui buvo skirta skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Abu asmenys turėjo sumokėti po daugiau nei 700 eurų įmokas į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Dabar tokia bausmė palikta tik N. Laurinaičiui.

Ši byla yra nedidelė dalis 2009 metų pradėto ikiteisminio tyrimo prieš N. Laurinaitį, D. Norkų bei kitus tuometinius „Vilniaus vandenų“ darbuotojus. Dėl didžiosios dalies kitų galbūt D. Norkaus ir N. Laurinaičio padarytų nusikaltimų ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dar 2013 metais.

Tuomet prokuroras nutarimu konstatavo, kad garso įrašai, susiję kyšininkavimu „Vilniaus vandenyse“, nėra pakankami, kad būtų galima perduoti bylą nagrinėti teismui.

D. Norkus buvo pagrindinis kaltinimo liudytojas už korupciją nuteisto buvusio Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus byloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Nu argalėjo būti kitaip ,juk čia išteisino DIREKTORIŲ o ne kokį runkelį.

Rolandas

Rolandas portretas
Sako1: seniai seniai vienas aukstas STT pareigunas pragane norkaus irasa. Pareigunas buvo nusalintas o advokatai paskelbe kad blogas irasas Sako2: norkus jau suderines su simasium kad vel taps vandenu vadu Panasu norkus gerai cash prisiplese

pritariu

pritariu portretas
geri kom.......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių