D. Grybauskaitė siūlo nepolitizuoti klausimo dėl Žaliojo tilto skulptūrų

  • Teksto dydis:

Prezidentė siūlo nepolitizuoti klausimo dėl Vilniuje stovinčių sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų, tačiau ragina kreipti dėmesį į tai, kad skulptūros kelia grėsmę žmonėms.

„Aš norėčiau nepolitizuoti šito klausimo. Išties kalbame apie avarinę šių skulptūrų situaciją, kuri yra pavojinga praeiviams. (...) Manau, kad tuo keliu reikėtų veikti, būtent per jų grėsmę žmonėms. Ir tik vėliau spręsti, ar galima, ar įmanoma restauruoti, ir ką toliau su jais daryti“, - ketvirtadienį Vilniaus rajone žurnalistams sakė Dalia Grybauskaitė.
Kovą Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai konstatavo, kad skulptūros gali kelti grėsmę pėsčiųjų saugumui.

Šiuo metu nėra paskelbta nė vieno konkurso dėl Žaliojo tilto skulptūrų restauravimo.

Sprendimą nukelti skulptūras gali priimti Vilniaus miesto savivaldybė, tačiau prieš tai nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba turi panaikinti jų teisinę apsaugą, nes šios įrašytos į Kultūros paveldo registrą.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Pasisakantieji už jų išsaugojimą teigia, kad skulptūros turi likti kaip istorijos dalis.

Kad skulptūros neturi likti ant tilto, yra pasisakęs ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, ir kultūros ministras Šarūnas Birutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rega

Rega portretas
Iš tikrųjų,juk Kaune buvęs paminklas Keturiems komunarams,Vilniuje-tarybiniams kariams išvaduotojams,kiti paminklai,ar skulptūros,kažkur rado vietos ir nebuvo jokių problemų dėl jų nukėlimo,o ant Žaliojo tilto lyg kokie ypatingiausi meno šedevrai.Nesąmonė.

Amen

Amen portretas
Kodėl jos negabenamos į Gruto parką? Taip jų kultūrinis paveldas būtų išsaugotas be jokių nutarimų ir kas nori visada lankytų.Gerbiama Prezidente , pagaliau galėjot padėti taškq toms jau vimdančioms kalboms lyg veikti nėra ko kultūros darbuotojams.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių