Dėl totalitarinių režimų iš VU pašalintiems asmenims – Atminties diplomai

  • Teksto dydis:

Vilniaus universitetas (VU) numato pagerbti tuos bendruomenės narius, studentus ir darbuotojus, kurie dėl permainingos Lietuvos istorijos, totalitarinių režimų ar vietos žmonių kolaboravimo buvo pašalinti iš universiteto, neteko galimybės baigti studijas, įgyti išsilavinimą, tęsti mokslinius tyrimus, pedagoginę ar kitą su universitetu susijusią veiklą.

Projektu „Grįžtanti atmintis – Recovering Memory“ siekiama įvertinti totalitarinių režimų poveikį VU bendruomenei, identifikuoti nukentėjusius asmenis, išreikšti jiems pagarbą simboliniais diplomais.

„Pagerbiant ir prisimenant tuos, kurie neteko galimybės būti Vilniaus universiteto bendruomenės nariais, įsteigtas simbolinis Vilniaus universiteto Atminties diplomas. Tikimasi, kad jo teikimo ceremonijos taps tradiciniu Vilniaus universiteto bendruomenės renginiu“, – teigia viena projekto idėjos autorių, VU Istorijos fakulteto docentė Jurgita Verbickienė.

Pernai spalį buvo sudaryta komisija, kuriai pavesta atlikti istorinį tyrimą, suformuluoti atrankos principus, nustatyti pašalintų universiteto bendruomenės narių vardus ir pavardes, įvertinti jų biografijos faktus ir simboliškai grąžinti juos į universiteto istorinės atminties lauką.

Atlikus pirminį tyrimą paaiškėjo, kad į Atminties diplomą galėtų pretenduoti apie 1 tūkst. žmonių. Vien nacių okupacijos pradžioje VU privalėjo palikti ar buvo pašalinti apie 650 žydų, apie 80 lenkų tautybės žmonių, išmestas ir vokietis profesorius, kurio žmona buvo žydė. Keliems šimtams lietuvių taip pat atimta galimybė dirbti ar studijuoti VU pirmosios ir antrosios sovietų okupacijos metu.

J.Verbickienė pasakojo, kad postūmiu permąstyti universiteto santykį su praeitimi tapo Izraelio medicinos profesoriaus Moshe's Lapidotho (Mošės Lapidoto) elektroninis laiškas, gautas 2016 metų vasarą.

„Jame buvo išreikštas prašymas simboliškai prisiminti profesoriaus dėdę Chlaunę Meištovskį, jis buvo prieškario Vilniaus universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentas. Fiziką ir chemiją aštuonis semestrus sėkmingai studijavęs Ch.Meištovskis iš universiteto buvo pašalintas 1941 metų liepos 1 dieną vien dėl žydų tautybės. Būtent tokia universiteto studentų apskaitoje nurodyta stipendijos nutraukimo ir pašalinimo iš universiteto priežastis“, – sako J.Verbickienė.

VU svetainėje anglų ir lietuvių kalbomis bus sukurta platforma „Grįžtanti atmintis – Recovering Memory“. Joje suinteresuoti asmenys ir organizacijos galės teikti užklausas dėl juos dominančių asmenų pagerbimo Atminties diplomu, taip pat rasti informacijos apie nominuotus asmenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Kodel niekas neatsako DEL KO BEVEIK VISAME PASAULYJE BUVO NAIKINAMIMNZYDAI , DABAR ZYDAI TIK IR DEJUOJA

vardas

vardas portretas
O kaži, Valinskui irgi duos?

cianidas

cianidas portretas
vel zydai ,,musikini"pageidavima uzsake.o musu padlaiziai puole vykdyt....juokinga,net graudu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių