Gatvės menininkai: legalių vietų piešti grafičius Vilniuje galėtų būti daugiau

Vilniuje jau penkerius metus galima legaliai piešti grafičius. Vilniaus savivaldybė įteisino penkias tokias vietas. Tačiau vis dar atsiranda grafitininkų, kuriems šių vietų neužtenka.

Gatvės menininkas Antanas grafičius piešia jau dešimtmetį. Didžiausią įtaką jam padarė kelionės – pamatęs, kiek daug įspūdingų grafičių yra svetur, panoro ir pats tuo užsiimti. Nuo 2012 metų visi Vilniaus miesto grafitininkai gali piešti legaliai – savivaldybė yra patvirtinusi penkias tokias vietas.

„Manau, kad tokių vietų tikrai reikėtų daugiau, nes Vilniuje yra mažiausiai 30 talentingų grafičių piešėjų ir vietų, kur galėtume išreikšti save, tikrai trūksta“, – teigia gatvės menininkas Antanas.

Šiuo metu Vilniuje galima piešti ant Neries upės prieplaukos sienos, Pilaitės riedlenčių parko statinių, požeminėse perėjose prie Vingio parko bei Oslo gatvėje prie Vilniaus universitetinės ligoninės, taip pat prekybos centro „Panorama“ požeminėje perėjoje. Vis dėlto kai kurie grafitininkai dar teršia neleistinose vietose. 

„Manau, kad reiktų, visų pirma, skirti daugiau vietų, kur galima būtų piešti, visų antra, daryti daugiau dirbtuvių, mokyti jaunus talentingus paauglius ir vaikus piešti. Pagrindinis dalykas būtų švietimas. Reikia paaiškinti žmonėms, kad grafičiai nėra keiksmažodis ant sienos ar svastika, kad tai yra saviraiškos forma, ir tai yra, mano nuomone, didžiausias meno judėjimas nuo pat žmonijos egzistavimo pradžios“, – teigė Antanas.

Už grafičių piešimą nelegalioje vietoje gresia bauda iki 700 eurų.

Vilniaus savivaldybė kol kas legalių vietų skaičiaus didinti neketina.

„Penkios legalios vietos grafičių skaičiaus sumažinti nepadėjo tikrai, tačiau tai yra alternatyva tiems, kurie nenori terlioti kitų pastatų, nori legaliai, teisėtai gražiai papiešti“, – sakė Vilniaus savivaldybės Organizavimo poskyrio vedėjas Gintaras Leperskas.

Legalios grafičių piešimo vietos įteisintos ir Kaune. Šiame mieste keturiose vietose laisvai piešti galima nuo 2008 metų.


Šiame straipsnyje: grafičiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių