Genocido aukų muziejų žadama pervadinti į Okupacijos muziejų

Seimas žengė dar vieną žingsnį, kad buvusiuose KGB rūmuose Vilniuje įsikūręs Genocido aukų muziejus būtų pervadintas į Okupacijų ir laisvės kovų muziejų.

Toks pavadinimas numatomas naujoje Lie­tu­vos gy­ven­to­jų ge­no­ci­do ir re­zis­ten­ci­jos ty­ri­mo cen­tro (LGGRTC) įstatymo redakcijoje, jai šią savaitę po svarstymo vienbalsiai pritarta Seime. Iki priėmimo liko dar vienas balsavimas.

Dabartinis muziejaus pavadinimas kritikos sulaukė dėl to, kad esą sovietinius nusikaltimus kaip genocidą akcentuojanti Lietuva menkina nacistinės Vokietijos įvykdytą žydų genocidą, prie kurio prisidėjo ir lietuvių kolaborantai.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė yra sakiusi, kad muziejaus pavadinimas neatitinka ekspozicijos turinio.

„Tai nėra tik aukų muziejus – pristatomos ir kitos temos. Ekspozicijoje pristatomi ir laisvės kovotojai, disidentai, kalbama apie visas okupacinio režimo apraiškas, jo poveikį. Genocido sąvoka turi siauresnę reikšmę“, – BNS yra sakiusi T. B. Burauskaitė.

Šią savaitę svarstant įstatymo projektą parlamente buvęs centro darbuotojas Seimo narys Arvydas Anušauskas kėlė abejonę dėl žodžio „genocidas“ atsisakymo.

„Siū­lo­ma­me pro­jek­te yra kai ku­rių anks­čiau dis­ku­tuo­tų ir su­kė­lu­sių įvai­rių svars­ty­mų niu­an­sų, pa­vyz­džiui, Ge­no­ci­do au­kų mu­zie­jų pa­va­din­ti Oku­pa­ci­jos ir lais­vės ko­vų mu­zie­ju­mi. Pa­gal sa­vo tu­ri­nį iš tik­rų­jų re­a­liai jis toks dau­giau­sia ir yra. Žo­džio „ge­no­ci­das“ iš­ny­ki­mas iš ši­to kon­teks­to, ne­ži­nau, dar svars­ty­ti­nas, gal­būt tas pats žo­dis ir ga­lė­tų lik­ti, – kalbėjo A. Anušauskas.

Muziejus yra įsikūręs prieš daugiau nei 100 metų prie Lukiškių aikštės iškilusiame pastate. Rusijos, Vokietijos, Lenkijos ir Lietuvos įvairių įstaigų, daugiausia teismų, būstine buvęs pastatas daugeliui lietuvių geriausiai žinomas kaip buvę KGB rūmai.

Be to, naujoje įstatymo redakcijoje norima Lie­tu­vos gy­ven­to­jų ge­no­ci­do ir re­zis­ten­ci­jos ty­ri­mo cen­trą padaryti ko­or­di­nuo­jan­čia institucija ren­kant, ti­riant, ana­li­zuo­jant is­to­ri­jos pro­ce­sus, susijusius su Sovietų Sąjungos vyk­dy­ta ag­re­si­ja, taip pat at­kū­rus Lie­tu­vos ne­pri­klau­so­my­bę.

Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupė neseniai pasiūlė LGGRTC sujungti su kitais humanitariniais institutais.

„Yra ką tik pa­si­ro­dęs pla­nas, pa­gal ku­rį Lie­tu­vos is­to­ri­jos, Kal­bos, Li­te­ra­tū­ros ir tau­to­sa­kos ins­ti­tu­tai kar­tu su tuo pa­čiu Lie­tu­vos gy­ven­to­jų ge­no­ci­do ir re­zis­ten­ci­jos ty­ri­mo cen­tru bū­tų su­jung­ti. Su­jung­ti da­ly­kai, ku­rie tar­pu­sa­vy­je iš es­mės ne­si­sie­ja, – vie­ni rū­pi­na­si kal­bos rei­ka­lais, o Gy­ven­to­jų ge­no­ci­do ty­ri­mo cen­tras už­si­i­ma na­cio­na­li­nės at­min­ties klau­si­mais. Štai čia ky­la ta­da klau­si­mas, kaip yra mo­de­liuo­ja­ma po­li­ti­ka pa­čio­je Vy­riau­sy­bė­je, kai mes čia be­veik vie­nin­gai ei­na­me link to, kad cen­tras bū­tų su­stip­rin­tas, o pa­čio­je Vy­riau­sy­bė­je at­si­ran­da do­ku­men­tas, ku­ris sie­kia tą cen­trą su­jung­ti su ki­tais ins­ti­tu­tais ir iš prin­ci­po ni­ve­liuo­ti jo pa­grin­di­nę funk­ci­ją“, – stebėjosi konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Seimo Valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas „valstietis“ Arūnas Gumuliauskas teigė, kad Vyriausybė nepritaria LGGRTC sujungimui su kitais institutais.

„Iš­va­dą dėl tų moks­lo ins­ti­tu­tų su­jun­gi­mo pa­tei­kė ne Vy­riau­sy­bė, bet pa­tei­kė dar­bo gru­pė. Kaip tik Vy­riau­sy­bė at­me­tė šį dar­bo gru­pės pa­siū­ly­mą ir pa­kvie­tė ją to­liau to­bu­lin­ti sa­vo pro­jek­tą. To­dėl apie jo­kį su­si­jun­gi­mą, su­jun­gi­mą da­bar tik­rai nie­kas ne­kal­ba ir ne­rei­kia kal­bė­ti, prie­kaiš­tau­ti Vy­riau­sy­bei dėl to, ko ji ne­pa­da­rė“, – teigė jis.

LGGRTC ir Genocido aukų muziejus Lietuvoje veikia nuo 1992 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
kaip bus su genocido centru kaip vadinsim gal melagiu nes tie kurie slepesi nuo genocido privalejo irodyt ta fakta bet buvo kom. pir. p. Sidlausko ignoruojami ir kuomet teismo pagalba pavyko irodyti tiesa tai sodros buvo pareiksta kad tas laikas nuo kurio zmogus jau turejo nukentejusio statusa iki teismo straipsni pakeitimo neieina i ta grupe tai samoningas pasityciojimas is musu tevu ir ju vaiku iseina kad sis centras tai tik biurokratine istaiga aklai vykdanti valdanciuju nurodymus ir tai vadinasi biurokratine /biurokratija..........

...

... portretas
O jei taip Žydų nusikaltimų muziejus?.. sakot, tokių nebuvo?.. o ta žydų policija getuose?

blee..

blee.. portretas
kokios nesamonės..ar yra tokiuose muziejuose atėjes ten pasižiūrėti nors vienas žmogus?O jaučiu ka ir darbuotojai ir išlaikymas tai ant mūsų mokesčių mokėtojų kupros?Kur..vos steigia nesamones o trečdalis Lietuvos kruopas ėda
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių