Gimtadienį švenčiantis Benedikto turgus subūrė ištikimą bendruomenę

  • Teksto dydis:

Žemdirbių globėjas šventasis Benediktas šį šeštadienį, vasario 2 dieną savo pirmąjį gimtadienį švenčiančiam Vilniaus turgui malonių negaili.

Per pirmuosius metus Benedikto turgus tapo miestiečių pamėgta vieta. Apsipirkti ir paskanauti čia pagamintų valgių žmonės ateina ne tik iš aplinkinių rajonų, bet ir suvažiuoja iš viso miesto.

Ar žinote, koks produktas per metus Benedikto turguje užsitarnavo populiariausio vardą? Žinoma, kad labiausiai lietuviškas – obuolys. Turguje jų parduota beveik 150 tonų. Moliūgų iš populiariausio turgaus pardavėjo miestiečiai nupirko per 10 tonų, o vasarą itin geidžiamų, šviežiai raugtų agurkų – beveik 4 900 kibirėlių. Žuvų pardavėjai teigia, kad turgaus pirkėjai labiausiai pirko rūkytą skumbrę, jų parduota daugiau nei 10 tūkstančių vienetų.

„Einame į turgų šeštadienį“ – dažnai reiškia ne tik krepšį produktų savaitei, bet ir ilgus pusryčius su šeima ar draugais.

Pačiu populiariausiu turgaus kinų virtuvės patiekalu tapo vištienos Gua Bao, jo per metus parduota daugiau nei 7 200 porcijų. Tačiau žingeidūs valgytojai turguje mielai ragauja ir naujovių, kurias ruošia restoranėlių šefai.

Turgaus kultūra Lietuvoje įsivažiuoja, o ir pats turgaus modelis keičiasi. Seniai praėjo laikai, kai į turgų užbėgdavome šviežių žalumynų. Benedikto turguje pirkėjai ieško ne tik jų, bet ir autentikos – įdomių, ne tik Lietuvoje užaugintų produktų ir gaminių. Turgus tapęs ir laisvo laiko praleidimo, ir šiaurinio Vilniaus bendruomenės susibūrimo vieta. „Einame į turgų šeštadienį“ – dažnai reiškia ne tik krepšį produktų savaitei, bet ir ilgus pusryčius su šeima ar draugais.

Po vienu stogu Benedikto turguje susibūrė ir maisto, ir ūkininkų, ir gurmaniškos produkcijos turgus, ir labai aktyvi mažųjų restoranėlių zona. „Tai – tikras iššūkis ne tik mums, bet ir mūsų partneriams, - sako Benedikto turgaus vadovė Jolita Krickė. – Visi esame skirtingi, tačiau kuriame vieningą atmosferą“.

Šiandien po Benedikto stogu – net 10 restoranėlių. Visai neseniai duris atvėrė Vietnamo virtuvė, netrukus įsikurs nauja, vokiško stiliaus, nepaprasto skonio kebabų vieta. „Mūsų tyrimai rodo, kad beveik pusė lankytojų į turgų atvyksta per pietus“, - sako Benedikto turgaus vadovė J.Krickė.

Šį šeštadienį turgus pasitinka ypatingai pasirengęs. Gimtadienio šventė bus soti ir didelė, kupina kulinarinių pramogų, kurių miesto žmonės nedažnai pamato. „Gimtadienio svečius kviesime kepti ir ragauti tradicinių šakočius. Jiems kepėjai jau paruošė 13 kilogramų sviesto ir 360 kiaušinių. Pagal senovinį receptą ant beržinių malkų žarijų visi drauge kepsime natūralaus raugo duoną. Iki pat vidurnakčio po turgų skleisis kepamo paršelio kvapas - jį mėsos kepėjai kepsninėje čirškins net 9 šventės valandas, o paskui visi drauge, sveikomis raugintomis daržovėmis užsikąsdami, ragausime pagrindinėje turgaus aikštėje. Gimtadienio atmosferą kurs ir muzika, visą dieną prie improvizuoto DJ pulto suksis vinilo plokštelės“, - tikrą gimtadienio fiestą savaitgalį žada turgaus vadovė J.Krickė.

Sotus ir didelis Benedikto turgaus pirmasis gimtadienis svečius vaišins ir šildys vasario 2 dieną, šeštadienį, nuo ryto iki vidurnakčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYВĘ - КГБ MAGNOLIJA, Į KALĖJIMĄ!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių