Nesutarimas dėl įvažos neįgaliesiems persikelia į teismą

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybei neleidus Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai įrengti įvažos neįgaliesiems, ši sprendimą skundžia teismui.

Pasak lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžiuvienės, susidaro paradoksali situacija, kad lygias galimybes ginanti institucija dėl tokio sprendimo tampa neprieinama tiems, kieno teises gina. Vilniaus savivaldybės teigimu, pandusas trukdytų pėstiesiems ir siūlo pasirinkti kitus sprendimus.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją dėl leidimo projektuoti ir įrengti pandusą žemės sklype Gedimino pr. 60, kad būtų galima iš Gedimino prospekto patekti į patalpą, kuri pagal panaudos sutartį yra perduota Tarnybai tarnybinėms patalpoms įrengti.

Vilniaus savivaldybės administracija nurodė negalinti leidimo išduoti dėl įsakymo, pagal kurį Vilniaus senamiestyje ir Vilniaus miesto istorinėje dalyje – Naujamiestyje įrengiami nauji ar rekonstruojami esantys laiptai, nuožulnos ir kiti elementai, vedantys į pastatų pirmų aukštų patalpas, neturi patekti į gatvių ribas, nebent yra atkuriami pagal istorinius-ikonografinius, archeologinius ir architektūrinius tyrimus.

Vilniaus miesto savivaldybė siūlo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai apsvarstyti galimybes įsirengti pandusą ar keltuvą pastato viduje arba iš kitos pastato pusės.

Apsunkintų pėsčiųjų judėjimą

Tarnybos nuomone, šis savivaldybės administracijos sprendimas yra nesuderinamas su Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencija, Lygių galimybių įstatymu, Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymu, įpareigojančiu užtikrinti, kad visi statiniai ir viešosios paskirties pastatai būtų pritaikyti neįgaliųjų specialiesiems poreikiams bei Aplinkos apsaugos ministro įsakymu patvirtintu Statybos techniniu reglamentu, įpareigojančiu pritaikyti negyvenamųjų patalpų pagrindinį įėjimą žmonių su negalia reikmėms.

Tarnyba kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą su prašymu panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sprendimą bei ištirti, ar Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas neprieštarauja Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymui, Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymui bei Statybos techninio reglamento reikalavimams.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus vedėjas BNS teigė, kad įrengus pandusą nurodytoje vietoje, dėl to susiaurėtų šaligatvis, o tai apsunkintų pėsčiųjų judėjimą.

„Vilniaus miesto savivaldybė siūlo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai apsvarstyti galimybes įsirengti pandusą ar keltuvą pastato viduje arba iš kitos pastato pusės“, – nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių