Į tvenkinį šalia Vilniaus išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų

Aplinkosaugininkai, kartu su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) ir muitinės kriminalistais išaiškino pavojingas atliekas kaip kurą šildymui pardavinėjusią įmonę „Biovaliuta“, jos teritorijoje nustatyta didžiulė tarša.

Kaip BNS sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vedėjas Evaldas Matonis, pareigūnams užčiuopus nelegalią veiklą, sandėliuose pavojingas atliekas kaupusi ir kaip kurą pardavinėjusios įmonės atstovai jas per specialiai įrengtą vamzdį išpylė į gretimai esantį 200 kv. metrų tvenkinį. Greta rasta žuvusių paukščių, žala aplinkai gali viršyti mažiausiai 100 tūkst. eurų. Įtariama, kad teisę rinkti pavojingas atliekas turinti bendrovė, įsikūrusi greta Molėtų plento, teršalus pardavinėjo ne vienerius metus.

„Įmonė turi teisę rinkti pavojingas atliekas, kaip panaudota alyva, aliejus. Kaip paaiškėjo, jie panaudotą alyvą, aliejų maišė kartu su kažkokia broga, turinčia viskio kvapą, galbūt net naminės degtinės - laboratorija yra paėmusi mėginius. Mūsų žiniomis, jie eilę metų nuodijo Vilniaus miesto ir Vilniaus apskrities gyventojus, kurie pirko teršalus kaip skystą kurą šildymui, šiandien juos pavyko užkardyti“, - BNS sakė A.Masiokas.

Pasak jo, įmonė viešai skelbia parduodanti dyzelinį kurą skysto kuro katilams patalpų šildymui. Įmonė taršos leidimą turi ne vienerius metus. Įmonė tokį surogatą pardavinėjo mažiausiai nuo rudens, tačiau turima duomenų, jog tai buvo daroma gerokai ilgiau. „Biovaliutos“ patikrinimas atliktas penktadienį, prieš tai aplinkosaugininkai kelias savaites vykdė žvalgytuves. Manoma, kad teršalus įmonės atstovai galėjo išleisti jau po patikrinimo, t.y. savaitgalį arba pirmadienio rytą. E.Matonis neabejojo, kad įmonės atstovai tai padarė, nes išsigando teisinių pasekmių.

Jis pasakojo, kad aplinkosaugininkai su VMI pareigūnais, persirengę darbinėmis kelininkų uniformomis, dar penktadienį imitavo „kuro“ pirkimą - krovininiu autobusiuku atvyko į įmonę ir įsigijo surogato. Už toną surogato sutarta sumokėti 350 eurų.

„Įmonėje dirbo septyni darbuotojai. Kadangi tikėjomės jų veiksmų, visame įmonės perimetre pastatėme aplinkosaugininkų inspektorius kartu su VMI inspektoriais. Pradėjus patikrinimą, per tvoras pradėjo bėgti darbuotojai, visus pavyko išgaudyti. Parodymai juokingi - iš teritorijos bėga, nes nori nusipirkti atsigerti“, - pasakojo aplinkosaugininkas.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad į tvenkinį išpilta apie 50 tonų teršalų. Į įvykio vietą iškviesta ekonominė policija, taip pat muitinės kriminalistai, kurie paėmė mėginius.

„Paukščiai, kurie ten buvo, jie vietoje gaišta. Kvapas toks, kad mums pabuvus penkias sekundes iki dabar dar svaigsta galva. Preliminariais ugniagesių skaičiavimais, tarša gali apie 100 kartų viršyti visas koncentracijas. Įmonės darbuotojams įteikti šaukimai, jie nėra sulaikyti. Toks į aplinką išleidimas teršalų užtrauks vien ekonomines sankcijas apie 30 tūkst. eurų, dar paskaičiuosime žalą aplinkai. Viskas priklausys nuo koncentracijos, nuo tikslaus kiekio - bijau net sakyti, bet papildomai žala gamtai gali siekti dar 100 tūkst. eurų“, - BNS pasakojo E.Matonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P

P portretas
tokią žalą padarius, juos visus iškart uždaryt ir tik tada pradėt tyrimus, dabar jie gali laisvai pabegt, ar visą turtą perrašyt kam nors kitam, ir žalos niekas neatlygins..

pasiziurejus

pasiziurejus portretas
kiekn ten visokiu statiniu ir talpu su chemikalais susidaro nuomone ,kad niekada niekas jos netikrino ,nei gaisrininkai nei mokesciai ,nei ta pati gamtosauga ,o chemikalus turetu tikrinti pastoviai ,nes galimi gaisrai ir sprogimai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių