Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse – du dalyviai

Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje, šalia prekybos ir pramogų centro „Akropolis“, koncesijos konkurse galutinius pasiūlymus pateikė du dalyviai – koncerno „Icor“ inžinerinių produktų ir sprendimų bendrovė „Axis Industries“ su partneriais ir bendrovė Vilniaus nacionalinis stadionas, tačiau jos partnerė – viena didžiausių Lenkijos statybos įmonių „Budimex“ teigia projekte nedalyvaujanti.

Pirmasis konsorciumas pateikė 79,9 mln. eurų, antrasis – 77,886 mln. eurų vertės pasiūlymus.

Penktadienį baigėsi konkurso paraiškų pateikimo laikas. Vilniaus savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė BNS patvirtino, kad gauti du pasiūlymai. Pasak jos, jų vertinimas gali trukti kelis mėnesius.

„Axis Industries“ pranešė stadiono kompleksą siūlanti pastatyti už 79,9 mln. eurų, įmonė koncesijos konkurse pasiūlymą pateikė kartu su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų bendrovėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“.

„Budimex“ (ne)dalyvauja

Įmonės Vilniaus nacionalinis stadionas vadovas Renatas Načajus BNS patvirtino, kad įmonė pateikė 77,886 mln. eurų vertės pasiūlymą, o tarp jos subrangovų yra „Budimex“. Pasak jo, stadionas talpins 16,8 tūkst. žiūrovų, o daugiau detalių apie pasiūlymą jis teigė kol kas negalintis pateikti.

Tačiau „Budimex“ atstovas Krzysztofas Koziolas (Kšyštofas Koziolas) BNS teigė, kad įmonė nedalyvavo pateikiant pasiūlymą.

Mes atsisakėme planų dalyvauti konkurse. „Budimex“ nėra Vilniaus nacionalinio stadiono partnerė.

„Mes atsisakėme planų dalyvauti konkurse. „Budimex“ nėra Vilniaus nacionalinio stadiono partnerė“, – BNS atsiųstame komentare teigė K. Koziolas.

„Budimex“ komercijos vadybininkas Andrejus Sowa (Sova) BNS taip pat patvirtino, jog bendrovė nedalyvauja konkurse, tačiau nenorėjo komentuoti priežasčių, kodėl pasitraukė iš projekto.

Tačiau R. Načajus BNS dar kartą patvirtino, kad „Budimex“ yra pasiūlymą pateikusio Vilniaus nacionalinio stadiono vienas iš subtiekėjų.

„Budimex“ sutartimi yra prisiėmęs atitinkamus įsipareigojimus tiek prieš suteikiančiąją instituciją (Vilniaus savivaldybę – BNS), tiek prieš bendrovę Vilniaus nacionalinis stadionas, todėl bet kokios interpretacijos apie „Budimex“ pasitraukimą iš projekto, nesant šalių suderintos ir aiškiai išreikštos valios nutraukti bendradarbiavimą, neturi jokio pagrindo. Patvirtiname, kad „Budimex“ įsipareigojimų sutartis yra galiojanti ir vykdytina“, – BNS atsiųstame komentare teigė R. Načajus.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu po 50 proc. Vilniaus nacionalinio stadiono valdo R. Načajaus kontroliuojama įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

„Axis Industries“ pranešė, kad 33,8 mln. eurų vertės futbolo stadionas atitiks ketvirtąją UEFA kategoriją, jame tilps 15 tūkst. žiūrovų. Be to, šalia bus pastatytos 3 lauko futbolo aikštės, 6 dengtos krepšinio aikštelės, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis, nacionalinis sporto muziejus.

Numatyta, kad koncesininko sutartis turėtų būti pasirašoma 25 metams, o kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei. Anksčiau skelbta preliminari stadiono statybų vertė siekė 88,5 mln eurų (su PVM).

Jei konkursas vyks, kaip numatyta, sutartis su laimėtoju įsigaliotų 2019 metų balandį, tuomet būtų pradėtos statybos, kompleksas būtų statomas šalia prekybos centro „Akropolis“.

Meras atsakymo dėl „Budimex“ nežino

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia negalintis pasakyti, ar viena didžiausių Lenkijos statybų bendrovių „Budimex“ dalyvauja Nacionalinio stadiono statybų koncesijos projekte.

Miesto vadovas BNS patvirtino, kad savivaldybė konkurse gavo du pasiūlymus, tačiau teigė negalintis komentuoti juos pateikusių dalyvių santykių su partneriais.

„Dalį informacijos žinau, dalį – ne, bet čia turbūt pačios įmonės turėtų komentuoti savo vidinius reikalus. Tikrai negalėčiau kištis į jų vidinius dalykus. (...) Įmonių vidaus struktūros, konsorciumų vidaus santykių tikrai nenorėčiau komentuoti. Pasiūlymus vertinsime ir žiūrėsime, ką ten pamatysime“, – BNS sakė R. Šimašius.

Pasak jo, gautus pasiūlymus savivaldybė turi įvertinti ir nugalėtoją paskelbti iki kitų metų vasario, tačiau tai tikimasi padaryti greičiau.

„Priklauso ir nuo pasiūlymų turinio, nes techniškai vokai dar nėra atplėšti, kiek man žinoma. (...) Vertinsime ne tik pagal kainą, bet ir pagal estetinius ir kitus kriterijus“, – sakė R. Šimašius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių