Istoriniame sostinės medinuke ketinama kurti Baltarusių kultūros centrą

Vilniaus savivaldybė svarsto restauruoti saugomą kultūros vertybę – avarinės būklės medinį pastatą sostinės Užupio mikrorajone ir jame įkurti kultūrinių mainų su Baltarusija centrą.

Toks unikalaus XIX amžiuje Polocko gatvėje statyto dviaukščio pastato pritaikymas leistų savivaldybei siekti paramos iš bendros Lietuvos ir Baltarusijos programos. Kaip teigė idėjos iniciatorius, Vilniaus savivaldybės tarybos narys „Lietuvos sąrašo“ atstovas Liutauras Stoškus, 2017-aisiais savivaldybės išpirkto pastato restauravimui reikėtų iki 700 tūkst. eurų. Be to, centro steigimui turėtų pritarti ir Baltarusijos vyriausybė.

„Tai yra praktiškai gražiausias medinės architektūros pavyzdys, likęs Vilniuje, ir nuo 2012-ųjų metų jam nerandamos lėšos. Įkurtumėme čia Gudų kultūros centrą. Jis čia įsikomponuoja labai organiškai: pastatas yra Polocko gatvėje, jo statytojai ir gyventojai yra susiję su gudų kultūra, pati gatvė – tiesi kryptis į Polocką. Be to, pati programa, į kurią kreipiamės dėl finansavimo, orientuota į Baltarusijos ir Lietuvos bendradarbiavimo stiprinimą“, – sakė L. Stoškus.

„Nežinau kito tokio objekto, kuris turėtų tokią vertę. Įsivaizduoju, kad paraiška būtų pakankamai konkurencinga“, – pridūrė politikas.

Tai yra praktiškai gražiausias medinės architektūros pavyzdys, likęs Vilniuje, ir nuo 2012-ųjų metų jam nerandamos lėšos.

Anot jo, Lietuvos baltarusių bendruomenė neturi savo kultūros centro, tad jis tarnautų ir įvairioms bendruomenės reikmėms, renginiams, taip pat čia būtų teikiama informacija baltarusių turistams apie jų kultūrą Lietuvoje, o Lietuvos piliečiams, ketinantiems apsilankyti Baltarusijoje, būtų pateikiama medžiaga apie bendrą tautų istoriją Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Svarstoma, kad savivaldybė, restauravusi pastatą, skelbtų jo operatoriaus atranką – konkursą laimėjusiai įmonei patalpos būtų išnuomotos lengvatinėmis sąlygomis, ji galėtų gauti komercinių pajamų iš čia planuojamos įkurti kavinės. Tuo metu pagalbinėse patalpose, anot L. Stoškaus, galėtų atsirasti medžio centras – mažos dirbtuvėlės, kuriose būtų supažindinama su medinės architektūros priežiūra.

Klausimą dėl pastato pritaikymo savivaldybės taryba svarstys šią savaitę. Anksčiau pastatas buvo savivaldybės privatizuojamų objektų sąraše, bet politikai, po gausios kritikos, jį iš sąrašo išbraukė. L. Stoškus sako, kad nepaisant bėdų, pastato originalūs dekoro, interjero elementai yra gerai išsilaikę, nėra pelėsio, tad skubant priimti sprendimus yra vilties jį išsaugoti.

„Projektą turės patvirtinti ir Baltarusijos Vyriausybė. Esu savo ruožtu informavęs ir mūsų Užsienio reikalų ministeriją, Baltarusijos ambasadą, kad mes tokius dalykus darome, kvietėme juos pareikšti savo nuomonę, poziciją. Iš Užsienio reikalų ministerijos, nors rašiau du kartus, negavau jokio atsakymo, tad tokią tylą laikau kaip nebylų pritarimą“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gile

Gile portretas
Dar Muchamedo gatveje pastatykite mirareta ir kurkite musulmoniskuju teroristu kulturos centra.

M&S

M&S portretas
Gal dievas duos Baltarusai isgelbes grazuoli
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių