- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Agurkai su medumi yra nuostabu! Savo šalyje turime ir agurkų ir medaus, bet tokio derinio nesu ragavęs“, - Lietuvoje stebėjosi Izraelyje labiausiai žinomas maisto kritikas, televizijos laidų vedėjas, kulinarinių knygų autorius, verslininkas ir lektorius Gilas Hovavas. Iš įtakingos, žydų bendruomenėje itin gerbiamos litvakų giminės kilęs žurnalistas savo gastronominių kelionių po pasaulį įžvalgomis dalijosi „Litexpo“ kongresų ir parodų centre vykstančioje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“.
- Daug žinote apie maistą, ne mažiau – apie Izraelio istoriją. Ar galite pasakyti, kaip abi šios sritys susiję?
- Izraelyje vyrauja Vidurio Europos maistas – šviežias, gausus prieskonių, jo gamybai naudojama daug alyvuogių aliejaus ir mažai grietinėlės arba sviesto. Jeigu kalbame apie žydišką maistą, - o reikia nepamiršti, kad Izraelyje gyvena daug krikščionių ir musulmonų – mūsų tradicinis maistas yra košerinis. Žydai nevalgo kiaulienos, jūros gėrybių ir jokiais būdais virtuvėje vienas šalia kito nestato mėsos ir pieno produktų. Tačiau tai – senosios tradicijos. Modernūs žydai valgo viską, kas buvo per lėtas arba per storas, kad galėtų pabėgti.
- Kokia toji Izraelio virtuvė?
- Na, kaip itališka, tik joje daugiau prieskonių ir saulės. Izraelyje maistas labai įvairus – esame jauna tauta, kuri išsiskirsčiusi po 60 skirtingų regionų.
- Važinėjate po pasaulį, filmuojate televizijos laidas, kuriose pasakojate apie maistą, skaitote daug paskaitų apie gastronomiją. Ar galite pasakyti, kaip maistas veikia turizmą?
- Šiuo metu? Maistas kelionėse yra viskas! Turistai tiesiog apsėsti gero maisto paieškomis.
- Ar galėtumėte pateikti tobulo gastronominio turizmo modelį?
- „Noma“ Danijoje arba „El Buli“ Ispanijoje. Žmonės į šiuos restoranus keliauja norėdami užsisakyti ir paragauti tikro tos šalies skonio. Tačiau tokios vietos neturėtų būti brangios, pavyzdžiui, Tskiji turgus Tokijuje ar La Bokeria Barselonoje, netgi Mahane Yehuda turgus Jeruzalėje.
- Kokie yra geriausi ir greičiausi gastronominio turizmo populiarinimo būdai?
- Sakyčiau - etninis maistas, nemokamas interneto ryšys, normalios kainos, į anglų kalbą taisyklingai išverstas meniu bei vietinė produkcija.
- Kurias tris šalis pavadintumėte populiariausiomis gastronominio turizmo šalimis?
- Tokijas, Paryžius, San Franciskas.
- Koks yra pats mėgstamiausias jūsų valgis Izraelyje?
- Dievinu gerus troškinius su natūraliais padažais, kurie atsiranda verdant. Gali būti arabų, rusų, tunisiečių ar jemenitų troškinys – svarbiausia, kad būtų tikras.
- Ar pats gaminate?
- Dievinu tai daryti! Kai su draugais keliaujame, išsinuomojame didelį namą. Visi eina į žygius, o aš lieku name ir gaminu jiems maistą.
- Dešimt dalykų, kuriuos būtina paragauti nuvykus į Izraelį?
- Humuso, falafelių, šašukos, vietinio ožkų sūrio, vietos vyno ir alaus, šviežių salotų, burekų, awwame – saldaus arabų gatvės maisto, arabiško saldumyno su ožkų sūriu ir cukraus sirupu – knafo. Sąrašą galima tęsti ir tęsti.
- Išduokite netikėtoje vietoje įsikūrusį restoraną jūsų šalyje, kurį būtina aplankyti?
„El babour“ – puikus arabiško maisto restoranas Um ElFahem mieste. Jis yra kažkur tarp Tel Avivo ir šiaurės Izraelio. Toli nuo abiejų centrų, bet maistas ten - pasakiškas.
- Esate restoranų kritikas. Tikriausiai žinote, koks turėtų būti restoranas, į kurį veržtųsi gurmanai iš viso pasaulio? Ar Lietuvoje tai įmanoma?
- Žinoma! Jame turi būti tikra, švaru ir nepretenzinga.
- Ką esate girdėjęs apie lietuvišką virtuvę ir jos tradicijas?
- Nenoriu meluoti - "geras alus, geras medus". Manau, atėjo metas sužinoti daugiau.
Tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ – šį savaitgalį, sausio 20-22 dienomis, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ . #ParagaukPasaulio #ParagaukLietuvos
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko5
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas20
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos3
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...
-
Istorinis posūkis: K. Middleton ir princui Williamui suteikti nauji titulai3
Kate Middleton ir princas Williamas imasi naujų karališkųjų pareigų, rašoma „People“ portale. ...
-
Klaipėdos prekybos centre hidžabą apsivilkusi moteris šokiravo pirkėjus44
Hidžabą apsivilkusi moteris viename Klaipėdos prekybos centre ne tik šokiravo pirkėjus, bet ir kėlė socialinį šoką. Šia teatro „ARTYN“ spektaklio reklama buvo siekiama patikrinti, kokie stereotipai vyrauja šiandi...
-
Mirtį apgavęs Ž. Grigaitis: trečią kartą turbūt man gyvenimas laimės kortos neduos17
Verslininkas, keliautojas Žilvinas Grigaitis socialiniuose tinkluose dažnai siunčia pozityvias, įkvepiančias žinutes, skatinančias vertinti kiekvieną dieną ir kiekvieną patirtį. Vyras pasakojo, kad per gyvenimą patyrė du išgyvenimus, priver...
-
Britų princas Louisas švenčia savo šeštąjį gimtadienį1
Velso princesė Kate ir jos vyras princas Williamas padėkojo už sveikinimus, kurių sulaukė jauniausio savo sūnaus Louiso šeštojo gimtadienio proga. ...
-
Cikados gali tapti skaniu užkandžiu?4
Garsiu čirpimu išsiskiriantys vabzdžiai cikados netrukus užplūs Šiaurės Ameriką. Pasak mokslininkų, iš žemės vienu metu išlys net dvi jų vados, tad cikadų bus milijardai. ...