Jaunimas sako „ne“ Žaliojo tilto skulptūroms

  • Teksto dydis:

Sovietmečiu alsuojančių Žaliojo tilto skulptūrų turi nelikti, taip mano aktyvų ir pilietišką Lietuvos jaunimą vienijanti organizacija „Jaunųjų konservatorių lyga“. Organizacijos atstovų teigimu Žaliojo tilto skulptūros turėtų būti išbrauktos iš saugomų kultūros vertybių registro ir kartu su kitomis sovietinėmis skulptūromis rasti savo vietą Grūto parke.

„Akivaizdu, kad šios skulptūros nėra tik meno kūrinys, jos yra paminklas daugelį metų mums diktuotai priespaudai. Skulptūros nėra mūsų valstybės istorijos liudytojos – tai mūsų valstybę okupavusios ir išniekinusios užsienio jėgos mums prievarta primestos tvarkos simbolis. Jau 23-us metus gyvename laisvoje Lietuvoje ir manome, kad skulptūrų simbolikai, kuri yra svetima šių dienų visuomenei, ne vieta laisvos valstybės sostinės centre“, – sako Jaunųjų konservatorių  lygos (JKL) pirmininkė Agnė Kaniauskaitė.

Anot A. Kaniauskaitės, požiūris į Žaliojo tilto skulptūras itin aktualus šiuo geopolitiškai įtemtu laikotarpiu. „Sprendimas dėl Žaliojo tilto skulptūrų likimo yra mūsų politinės valios ir pilietinės pozicijos išraiška, tad natūralu, kad atsakomybė už sprendimo priėmimą turėtų tekti Seimui, o ne menotyrininkams“, – sako A. Kaniauskaitė.

Klausimas dėl Žaliojo tilto skulptūrų keliamas toli gražu ne pirmą kartą, spaudoje galima rasti daugiau nei prieš 10 metų reikštas abejones dėl skulptūrų vietos, tačiau visuomenei aktyviai diskutuojant dėl jų likimo, realių sprendimų nėra. JKL kviečia visuomenę išreikšti pilietinę poziciją ir pasirašyti peticiją dėl Žaliojo tilto skulptūrų panaikinimo, kurią TS-LKD nariai ketina pateikti svarstyti Seimui jau šį rudenį.

„Aktyviai remiame peticiją dėl skulptūrų panaikinimo, artimiausiu metu Vilniuje bei kituose šalies miestuose bus galima sutikti žmones, kurie kvies pasirašyti peticiją, taip pat pasirašyti peticiją galima ir internetu. Siekiame surinkti 10 tūkst. parašų, kurie aiškiai parodys visuomenės požiūrį į šias sovietinės realybės šmėklas laisvoje visuomenėje“, – teigia A. Kaniauskaitė. Peticijos tekstas pateikiamas tinklapyje: http://vilniusgali.lt/peticija.

JKL nariai taip pat pradėjo socialinių tinklų akciją, prie kurios kviečiami prisidėti Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai. „Kviečiame fotografuotis prie skulptūrų, kelti nuotraukas į socialinius tinklus ir pažymėti jas skiriamuoju ženklu #Balvonai. Prie nuotraukų kviečiame parašyti, ką manome apie skulptūrų buvimą Vilniaus centre. Taip siekiame atkreipti politikų ir garsių visuomenės atstovų dėmesį į tai, kad nepriklausomos Lietuvos kartai yra svetima sovietinės propagandos dvasia. Tuo pačiu norime paskatinti realius veiksmus pagaliau pašalinant skulptūras“, – sako organizacijos atstovai.

Organizacijos atstovai taip pat kviečia visuomenę diskutuoti apie galimas alternatyvas Žaliajam tiltui. JKL skelbia montažų konkursą „Kitoks Žaliasis tiltas“ ir kviečia iki spalio 15 d. siųsti nuotraukų maketus (el. paštu: pirmininkas@jkl.lt), kuriuose būtų iliustruotos Žaliojo tilto architektūros alternatyvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jule

jule portretas
as.matau...zmones vaizduojami tikrai ne tarnautojai....atstatomas miestas pokario lai kotarpiu eiliniu zmogumi....tai blogis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių