J.Mateikos paveiksle - ne visa istorinė tiesa

"Liublino unija" nėra iki galo istoriškas paveikslas, tačiau Jano Matejko pavyko perteikti to laikotarpio dvasią ir atskleisti savo požiūrį Į Liublino Seimą per istorinio įvykio dalyvių portretus.

Iš tiesų Liubline virė didesnės aistros, nei jas atspindi paveikslas", – įsitikinęs Vytauto Didžiojo karo muziejaus LDK karybos istorijos skyriaus vedėjas Eduardas Brusokas, paaiškinęs, kas yra kas paveiksle.

Atrodo, mažiausiai išraiškinga yra istorinės drobės centre stovinti Žygimanto Augusto figūra. Gal tokiu būdu dailininkas norėjo pasakyti, kad karalius šiame istorijos tarpsnyje buvo ne veikėjas, o tik ano meto aplinkybių įrankis?

Lenkijos bažnyčios galva – senosios Lenkijos sostinės Gniezno arkivyskupas Jokūbas Uchanskis (Nr. 2) laiko Bibliją, ant kurios padėjęs ranką Krokuvos kaštelionas Martynas Zborovskis (Nr. 1) prisiekia Liublino unijai (iš tikrųjų tuo metu Krokuvos kaštelionas buvo kitas Zborovskis).

Prie stalelio su Biblija, ant kilimais užklotų grindų mėtosi kažkokie seni dokumentai. Greičiausiai, tai – Krėvos sutartis ar kiti aktai, kuriuose buvo rašoma apie Lietuvos ir Lenkijos suartėjimą. Tokiu būdu dailininkas parodė šios, Liublino sutarties, naujumą. Jos tekstą paveiksle skaito Krokuvos vyskupas Filipas Padnevskis (Nr. 3), o suklupęs verkia Lietuvos delegacijos vadovas J.Chodkevičius (Nr. 7).

Įdomu, kad paveiksle nutapytas nedalyvavęs prisiekiant unijai Mykolas Radvila Rudasis (Nr. 6). Jis pavaizduotas su kalaviju, ištrauktu iš makštų, nors tai anuomet atrodė neįmanoma valdovo akivaizdoje. Tokiu būdu J.Mateika, matyt, norėjo parodyti M.Radvilos Rudojo protestą. M.Radvilos kalavijo makštis laiko kažkoks berniukas. Tai galėjo būti M.Radvilos pažas arba sūnus.

Tarp didžiausių unijos priešininkų – Trakų kaštelionas Eustachijus Valavičius (Nr. 10), pavaizduotas susiėmęs už galvos. LDK lauko etmonas Romanas Sanguška (Nr. 9), pasižymėjęs kovose, nutapytas su ginkluote ir kariška uniforma. Dar vienas asmuo, nedalyvavęs šiame Seime – Žygimanto Augusto sesuo Ona Jogailaitė (Nr. 8), pavaizduota apsirengusi karališkais drabužiais (vėliau ji tapo Lenkijos karaliaus ir LDK Didžiojo kunigaikščio Stepono Batoro žmona).

Vilniaus vyskupas Valerijonas Protasevičius (Nr. 5), taip pat nedalyvavęs prisiekiant unijai, bet palaikęs šią idėją, sėdi paveikslo kairėje. Tarp unijos šalininkų – lenkų kardinolas Stanislovas Hozjušas (Nr. 4), Kijevo vaivada stačiatikis Konstantinas Vasilijus Ostragiškis (Nr. 12) su sūnumi Jonušu (Nr. 13). Už šių išvardytų asmenų stovi kitas unijos šalininkas, Lenkijos Seimo maršalas su pareigas atitinkančia lazda Janas Firlėjus, aštriai polemizavęs su J.Chodkevičiumi.

Štai mąstytojas protestantų veikėjas Andžejus Fryčas Modževskis (Nr. 16) paveiksle stovi prie vienintelio valstietijos atstovo (Nr. 17), kurio, beje, negalėjo būti jokiame Seime. Paveiksle nutapytas ir kitas žymus Lenkijos protestantų lyderis Jonas Laskis (Nr. 18), kuris tikrai nedalyvavo šiame Seime, nes buvo seniai miręs.


Šiame straipsnyje: mateikaLiublino unija

NAUJAUSI KOMENTARAI

bosus

bosus portretas
Kur yra tie pamineti numeriukai??

Iš Valdovų rūmų

Iš Valdovų rūmų portretas
o numeriukai spausdintame laikraštyje...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių