Kelionių paroda „Adventur“ kvies ragauti pasaulio ir Lietuvos

  • Teksto dydis:

Pradėti kelionių metus sausį tapo tradicija. Tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ šiais metais skaičiuoja jubiliejinius, penktuosius metus. 

„Pasaulyje ir Lietuvoje stiprėja gastronominio turizmo tendencijos. Keliautojams kulinariniai potyriai vis dažniau tampa kelionės tikslu. Tačiau ragavimas – ne tik vietos patiekalų skoniai, ragaujame ausimis, akimis ir širdimi. Šitaip surinkti įspūdžiai išjudina vidines ir išorines mūsų asmenybės ribas, moko mus atvirumo“, – kvietimą ragauti pasaulio ir Lietuvos aiškina Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos vadovė, viena iš parodos organizatorių Jurgita Kazlauskienė. Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“, paroda vyks sausio 20-22 dienomis.

Koks Lietuvos skonis?

 

Didžiulis avilys su mediniu, lubas siekiančiu koriu, medaus spalvos ir lietuviškų pievų vaizdai – į tokį „saldų“ parodos stendą trečioje salėje kvies Turizmo departamentas.

„Kai mūsų paklausė, koks yra Lietuvos skonis, susimąstėme – ar tik ne agurkų su medumi? Ne tik todėl, kad tai – seniausias lietuviškas desertas, sakoma, buvęs net ant karaliaus Mindaugo stalo, bet ir todėl, kad jis – itin natūralus, talpina savyje vasarą, bičių dūzgimą pievose, avilių užkalbėjimą. Šviežių agurkų ir ką tik iš avilio parnešto medaus simbolis itin artimas ir mūsų naujajam šalies turizmo prekės ženklui, kuris skelbia, kad grožis slypi tikruose dalykuose –„Lithuania. Real is Beautiful“, – intriguoja J.Kazlauskienė.

Šviežių agurkų ir ką tik iš avilio parnešto medaus simbolis itin artimas ir mūsų naujajam šalies turizmo prekės ženklui, kuris skelbia, kad grožis slypi tikruose dalykuose.

Pasak jos, mūsų šalis turi daugiau nei 3 tūkstančius autentiškų patiekalų receptų. Džiugu, kad senoviniai patiekalai atgimsta ir vis dažniau grįžta ant  stalų: „Daugeliui tampa tikru atradimu kelionės po Lietuvos regionus, skanaujant tik jiems būdingų vaišių. Pamario krašte, pavyzdžiui, būtina paragauti  šišioniškių kafijos (kavos), tijos (arbatos), vofelių (vaflių), Dzūkijoje – grikinių bandų, kepamų ant kopūstlapių, Žemaitijoje – cibulynės su silke. O ar žinote, kad mūsų rožiniai šaltibarščiai išrinkti estetiškiausia šaltsriube pasaulyje? Be to, daug kas yra girdėjęs apie Lietuvoje vingiuojantį maršrutą, pavadintą Alaus keliu, o šiemet pristatytas Pieno kelias. Juo keliaujant galima aplankyti ūkius, kuriuose spaudžiami sūriai, gaminamas jogurtas ar net ledai, bet ir atsišaldyti pirtyje išrūgų ledukais ar panirti į pieno vonią. Tai – dar vienas įrodymas, kad gastronominis turizmas mūsų šalyje susijęs ne tik su tiesioginiu ragavimu“.

Turizmo departamento stende veiks mobili virtuvė, kurioje lankytojus skaniais pasakojimais ir čia pat gaminamais patiekalais vaišins žymūs kulinarijos entuziastai – Alfas Ivanauskas, Beata Nicholson, Vytaras Radzevičius ir Bilas Šapiro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių