Kalėdų miestelio vilionės: prekystalį supylė iš pajūrio smėlio

  • Teksto dydis:

Milžiniški spragtukai, pajūrio kopų įkvėptas prekystalis iš smėlio, Vilniaus požemius primenančios sienos - sostinės Kalėdų miestelyje dirbantys amatininkai pasistengė vilniečių ir miesto svečių žvilgsnius patraukti ne vien savo darbais, bet ir išskirtinėmis puošmenomis.

Populiarių apyrankių “Shkertik” namelis Vilniaus Katedros aikštėje primena kajutę, o prekystalis - smėlio kopas. Nepaisant žiemiškos vėsos, stabtelėję praeiviai traukia rankas iš pirštinių ar kišenių ir su malonumu žarsto smėlį.

“Shkertik” yra kilęs iš jachtų, buriavimo, vėjo ir jūros. Kajutės idėja - natūralus tęsinys, nuostabiai atspindintis “Shkertik” idėją.

Pirmiausia ant stalo supylėme smėlį, tuomet kilo mintis suformuoti kopą, vėliau - pastatyti ženklus, draudžiančius jomis laipioti, kokie stovi ir Nidoje ant Parnidžio kopos. Norėjome taip priminti visiems, kad laipiojant kopomis jos slenka į marias ir taip nyksta gamtos grožis. Tačiau pastatėme ir kitą ženklą, leidžiantį po mūsų kopą vaikščioti pirštais. Žmonės mielai tai daro, o kai kurie nustemba, kad smėlis tikras”, - pasakojo “Shkertik” apyrankių kūrėjas Tautvydas Kalvaitis.

Įsirengti kalėdinį namelį vilniečiui padėjo draugai. Kol vienas tobulino iškabą, kitas vyko į pajūrį smėlio (jo ant prekystalio supilta 120 kilogramų!), trečias gamino kopėčias, kurios, pritvirtintos virš prekystalio, laiko žibintus. Ketvirtas iš elingo, kur statomi ir remontuojami laivai, vyko paimti reikiamų rakandų - virvių, gelbėjimosi ratų, plūdurų.

“Shkertik” kajutė išsiskiria šilta žvakių šviesa. Girdime daugybę komplimentų. Gerų emocijų ir energijos iš aplinkinių tiek daug, lyg dirbtume ne savaitę, o daug ilgiau. Geri žodžiai labai sušildo”, - dėkingumo neslėpė T. Kalvaitis.

Kaiminystėje įsikūręs peteliškių namų “Dom Bow Ties” kalėdinis namelis perteikia visai kitokią - Vilniaus požemio dvasią. Čia plytas atstoja sienų apmušalai, o vietoj lentynų ir prekystalio naujam gyvenimui prikelta pusvelčiui įsigyta sena svetainės sekcija.

“Peteliškė - ne vieną šimtmetį skaičiuojantis vyriškas aksesuaras, kaip ir autentiškas Stiklių gatvės rūsys, kuriame įsikūrusi mūsų krautuvėlė, apstatyta senais baldais. Norėjome tą nuotaiką perkelti ir prie Kalėdų eglės”, — pasakojo peteliškių namų, šiais metais pripažintų pačia svetingiausia Vilniaus krautuvėle, įkūrėja Milda Paukštė.

Kalėdinę nuotaiką peteliškių namelyje ėmėsi kurti kaunietė floristė Inga Smalinskaitė. Jos suformuota lubų puošmena iš sniego baltumo pluošto, natūralių kenio šakų ir raudonų stiklo burbulų stabtelėjusiems atsiveria lyg šventinis stebuklas. Namelyje ji priderino klasikinio stiliaus rankų darbo kalėdines kompozicijas, medelius bei vainikus - iš samanų, kenio, gausybės dirbtinių perlų ir šimtų audinio skaučių.

Kalėdų miestelio lankytojai neslepia susižavėjimo ir peteliškių namelį vadina elegantiškiausiu mugėje.

“Kalėdos - tai paslaptis. Kuo labiau įsijauti, tuo daugiau grožio regi. Apie tai galvojau ir puošdama namelį Katedros aikštėje. Norėjau, kad su kiekvienu žingsniu prie jo artėjantis žmogus, ne tik suaugęs, bet ir vaikas, atrastų vis daugiau”, - pasakojo “Studijos Si 888” įkūrėja ir dekoratorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių