Kaune operacijos neatšaukiamos

Dėl pinigų stygiaus Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės medikai buvo priversti atsisakyti dalies planuotų operacijų, jų kolegos Kaune teigia kol kas finansinių problemų išvengiantys.

Ligoninė pritrūko lėšų

Vilniaus universiteto vaikų ligoninė nuo pirmadienio atsisakė dalies operacijų, nes nepakankamai pinigų skyrė Vilniaus teritorinė ligonių kasa. Teritorinės ligonių kasos atstovai Vaikų ligoninės kaltinimus atmeta.

Medikai tvirtino, kad jų sprendimas nekelia grėsmės pacientų sveikatai, nes visos skubios ir vakams iki trejų metų operacijos atliekamos. Sostinės ligoninė laikinai sustabdė dienos stacionaro veiklą, konsultacijas, neteikia ir kitų paslaugų.

Tai ne pirma medicinos įstaiga Lietuvoje, prabilusi apie finansinius sunkumus. Dėl neišmokamų atlyginimų streikuoti rengiasi Kauno rajone įsikūrusi Žiegždrių psichiatrijos ligoninė. Jos vadovai teigia, kad lėšų pritrūko, nes teritorinės ligonių kasos pakeitė finansavimo tvarką. Pastarųjų atstovai atkerta, kad tvarka nesikeitė 10 metų.

Kauniečiai operacijų nenutrauks

"Kauno dienos" žurnalistams apsilankius Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Vaikų klinikoje, paaiškėjo, kad kauniečiai, skirtingai nei Vilniaus medikai, sunkumų kol kas nepatiria.

"Situacija nėra bloga. Dirbame, kaip dirbę. Gauname visą finansavimą. Jokių planinių, juo labiau skubių, operacijų nutraukti nesirengiame. Kodėl blogoje situacijoje atsidūrė kolegos iš Vilniaus? Nežinau", – sakė KMUK vaikų chirurgijos klinikos vadovas Vidmantas Barauskas.

KMUK valdymo tarnybos direktorius Edmundas Varpiotas tikino, kad Kauno klinikos finansinių sunkumų nejaučia.

"Mūsų situacija yra geresnė. Esame griežtai paskirstę biudžetą įvairioms sritims. Dėl teritorinių ligonių kasų nekyla jokių problemų gaunant pinigus. Žinoma, dabartinėmis sąlygomis esame priversti labiau skaičiuoti, vertinti normatyvus, padalinių užimtumą. Ligoninės veikla priklauso nuo ekonominių rodiklių. Nesame biudžetinė įstaiga, todėl pinigus turime užsidirbti. Skaičiuojame kiekvieną centą", – aiškino E.Varpiotas.

Jis mano, kad finansiniai sunkumai ištiko medicinos įstaigas, per daug optimistiškai žvelgusias į ateitį ir netaupiusias.

"Visiems ekonomiškai striuka pasidarė. Sugriežtėjo finansavimo tvarka – sumokama už atliktas paslaugas, o ne avansu, kaip buvo anksčiau", – pastebėjo E.Varpiotas.

Kenčia ir kitos ligoninės

Kauno teritorinės ligonių kasos vadovas Virgilijus Šiaudikis teigė, kad sunkesnius laikus išgyvena beveik visos Kauno apskrities ligoninės.

"Atsiskaitymo tvarka su medicinos įstaigomis už atliktas paslaugas nesikeitė dešimt metų. Tik anksčiau jos pinigus gaudavo greičiau nei dabar. Su ligoninėmis privalome atsiskaityti per 30 dienų, į šiuos terminus mes telpame", – teigė V.Šiaudikis.

Pasak jo, atsiskaitymo tvarka su medicinos įstaigomis yra žymiai palankesnė nei verslo pasaulyje, kur atsiskaityti su partneriais dažniausiai sutariama per 60 dienų, o neretai terminai siekia ir 120 dienų.


Vilniaus universiteto (VU) Vaikų ligoninės vadovas Juozas Raistenskis:

Ligoninė ir toliau teiks gyvybiškai svarbią medicinos pagalbą onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams ir naujagimiams, vaikams iki trejų metų. Atidėti teks kai kurias planuotas operacijas. Daugiausia bus atidėta ortopedinių ir urologinių operacijų, nes jos kainuoja brangiausiai. Lauksime, kol ligoninė gaus atsakymą iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos dėl pinigų srautų judėjimo. Šių priemonių imtasi remiantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Išeikvojus lėšas, numatytas sutartyje su teritorine ligonių kasa, leidžiama paslaugas teikti tik tuo atveju, jei pacientai sutinka už jas sumokėti. Vaikų ligoninė per mėnesį gauna apie 4 mln. litų. Kad galėtų normaliai dirbti – teikti tiek planinę, tiek skubiąją pagalbą, dabar reikėtų dar maždaug pusės milijono litų. Tegul VTLK nubraukia pusę milijono birželį, kai medikai atostogauja ir operacijų atliekama kur kas mažiau. O dabar – pusę milijono prideda.


Vilniaus teritorinės ligonių kasos (VTLK) vadovas Vytautas Mockus:

Finansavimo tvarka, pagal kurią gydymo įstaigai kas mėnesį skiriama dvyliktoji metų biudžeto dalis, šiemet yra tokia pati kaip pernai. Pasikeitė tik tai, kad užgriuvo krizė. Šiemet VU Vaikų ligoninei lėšų bus skirta ne mažiau nei pernai. Skųstis reikalo nėra. Ligoninės vadovai priprato, kad biudžetas augtų dviženkliais skaičiais. Jei dabar virkauja, kas bus, kai reikės realybei pažvelgti į akis? Prieš puldami kaltinti VTLK, ligoninės vadovai visų pirma turėtų pasitikrinti, ar gerai tvarkosi savo įstaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to tiems kas tanke

to tiems kas tanke portretas
operacijas gales vaziuot i Kauna darytis.

Saulius1

Saulius1 portretas
Įsiskaitykim: "Išeikvojus lėšas, numatytas sutartyje su teritorine ligonių kasa, leidžiama paslaugas teikti tik tuo atveju, jei pacientai sutinka už jas sumokėti". O tai reiškia, kad spėjus laiku iššvaistyt (su 'pateisinama' priežastimi) lėšas, paskui atsiranda galimybė pasipinigaut iš pacientų.

nora

nora portretas
Kaip kas keike Tarybinius laikus,taciau tai kas dedasi dabar Lietuvoje ,tai baisu pagalvoti.Prie ko priejome,troskome laisves,galvojome kad blogai gyvename,tap kaip dabar niekada nebuvo.Jau ir gydymo istaigose krachas.As manau kad tai baisus susidorojimas vyksta su Lietuvos tauta,Genocidas!!!! Kitaip ir pavadinti negalima.Viena viltis ,naujai isrinkta Prezidente.Jeigu greitu pasikeitimu nebus,sakyciau kad laikas tautai sukrusti, pasiduoti negalima.Matosi ko sieke musu "isrinktieji" !!!!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių