Kaziuko mugė – duoklė tradicijoms

Vakar mieste po truputį įsibėgėjo visą savaitgalį šurmuliuosianti Kaziuko mugė. Kas gera mugėje, vakar jau apžiūrėjo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Perkančių nedaug

Pirmoji mugės diena prasidėjo tradiciškai gana ramiai. Prekiautojai po truputį dėliojosi savo stendus ir prekes, didelė jų dalis apskritai atvyks tik šeštadienį – kai nebereikia į kitus darbus, o ir prekyba vyksta kur kas gyviau. "Žmonių daug, bet perkančių nėra. Juk oras nekoks", – padėtį trumpai apibendrino prekiautojas medžio dirbiniais.

p>Kaip visada daugiausia pirkėjų pritraukė įvairios smulkmenos: riestainiai, įvairūs saldumynai, medinės mentelės, lentutės, pirštinės ar pakabukai. Parnešti namo šviežių bandelių ar sausainių galima už vieną ar du litus, didelį naminės duonos kepalą – už 8 litus, už sūrį dažniausiai prašoma 7–8 litų.

Didelių naujienų mugėje nėra – daugelis prekiautojų joje dalyvauja ir tokių pat prekių atveža net ne po pirmą dešimtmetį. Tik čia galima pamatyti tiek daug įvairių verbų: nuo įprasčiausių tradicinių iki labai modernių. Kainos – labai skirtingos. Už iš pirmo žvilgsnio beveik vienodas verbas skirtingose vietose prašo nuo 8 iki 15 litų ar daugiau.

Maitintojų netrūksta

Pavargę ir išalkę pirkinių ieškantys žmonės stiprinosi įvairiais tradiciniais valgiais ir gėrimais. Galima tiek prisėsti pavalgyti lauko kavinėse, tiek nusipirkti maisto išsinešti. Skrandį maloniai sušildys karštas šokoladas, skrudinti migdolai ar kepti kukurūzai – visų jų kaina po 5 litus.

Tarp gėrimų vis labiau populiarėja karštas alus. Bokalas šio gėrimo su žolelėmis ir medumi skirtingose vietose kainuoja po 4–5 litus. Didelis ir gyvo alaus pasirinkimas. Litras šio gėrimo – apie 10 litų. Nenorintys gerti alaus vietoj jo rinkosi natūralią girą ar karštą vyną.

Apsilankė Prezidentė

Vangią penktadienio įžangą į mugę išjudino Prezidentės apsilankymas. "Dieve, čia juk Prezidentė, negaliu patikėti, kaip tikras stebuklas", – suglumusi skarelę taisėsi, po palapinę lakstė ir geriausias savo prekes traukė sūrius parduodanti močiutė. Kolegėms teko ją raminti, nes susijaudinusi garbaus amžiaus prekiautoja skubėjo ieškoti, kas ją nufotografuos tokią akimirką.

Kiti Prezidentę priėmė ramiau, bet džiaugėsi galėdami pasiūlyti savo produktų, bruko vizitines korteles. Ne vienas Prezidentės išsirinktas prekes norėjo tiesiog padovanoti arba padaryti nuolaidą. "Visai pamiršau, kad čia Kaziuko mugė ir derėtis reikia", – juokėsi žolelių arbatą pirkdama D.Grybauskaitė.

Nors apsiperkančią Prezidentę lydėjo gausi apsaugos komanda, ji nesislapstė nuo praeivių fotoaparatų blyksčių, su kai kuriais sutiko papozuoti ar persimetė keliais žodžiais. Armonika grojantis muzikantas įbruko D.Grybauskaitei savo muzikos kompaktinį diską, Prezidentė jam paaukojo 20 litų.

Mugėje Prezidentė įsigijo keramikos dirbinių, šviesiai mėlyną tradicinę verbą ir porą modernesnių, pagamintų iš kankorėžių. Iš negalią turinčių pardavėjų – vėjo malūnėlį, už juos surinkti pinigai skiriami labdaros fondui "Rugutė", besirūpinančiam vėžiu sergančiais vaikais, taip pat lietuviško kulinarijos paveldo gaminių – sūrio, žuvies, mėsos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių