Kiekvienoje Vilniaus mokykloje – atviros mikrokompiuterių erdvės

  • Teksto dydis:

Penktadienį sostinės savivaldybės Jaunimo informacijos centre „Genio“ progimnazijos penktokai mikrokompiuteriais matavo patalpos temperatūrą, kūrė šviesoforo  algoritmą ir eksperimentavo – čia atidaryta jauki mikrokompiuterių erdvė, kurioje skirtingais mikrokompiuteriais vaikai galės kasdien mokytis programuoti, kurti įvairius loginius, meninius projektus, unikalius kūrinius, pranešė Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus mero iniciatyva panašios erdvės atsiras kiekvienoje sostinės mokykloje. Atviras ir greitas Vilnius pirmasis pradėjo pilotinį projektą – daugiau nei 30 vaikų jau yra išdalinti mikrokompiuteriai, su kuriais moksleiviai pradėjo kurti įvairiausius projektus - naudojasi išmaniaisiais telefonais, ar kompiuteriais su „Bluetooth“ jungtimi, programuoja ne tik rašydami tekstinį programos kodą, bet ir dėlioja vizualinius blokelius. Pasak mero patarėjo Povilo Poderskio, vieno iš projekto „Po mikrokompiuterį visiems Lietuvos vaikams“ sumanytojų ir įgyvendintojų, visoje Lietuvoje jau daugiau kaip 100 vaikų gavo po mikrokompiuterį.

Sostinės meras pirmasis Lietuvoje  artimiausiu metu išleis potvarkį, kuriuo paves visoms mokykloms, dienos centrams, bibliotekoms įkurti vaikams atviras saugias erdves dirbti su mikrokompiuteriais, kad mokiniai per pertaukas, pamokas ar po pamokų galėtų laisvai naudotis programavimui skirta erdve.

„Tai yra demonstracinė aplinka,  kaip tai turėtų atrodyti ir kiekvienoje mokykloje, bibliotekoje, dienos centre. Mūsų tikslas – kad vaikai būtų raštingi įvairia technologijų prasme, todėl kompiuterinės klasės turi tapti atviros vaikams. Projektas ir labai paprastas ir kartu ambicingas, tereikia atviro požiūrio ir skatinti vaikus domėtis mikrokompiuteriais.  Įpareigojame mokyklas įkurti specialias erdves, skirtas darbui su mikrokompiuteriais, neuždaryti kompiuterių klasių, o pačius mikrokompiuterius kartu su iniciatyvių rėmėjų pagalba visiems penktokams planuojame išdalinti kaip dovaną”, – pasakojo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vakar dovanų gautą mikrokompiuterį „Genio” progimnazijos penktokas Marius sakėsi išbandęs vos tik grįžęs namo po pamokų ir džiaugėsi, kad šis turi galybę įvairių funkcijų  - galima orą, žemę matuoti ir dar daug ką.

Visi, kas tik turi noro sukurti kažką įdomaus ir modernaus nuo šiol yra laukiami atviroje erdvėje, kur galės atsinešti savo mikrokompiuterį arba pasiskolinti vieną iš mūsų parodėlės - joje eskponuojami septyni skirtingi mikrokompiuteriai.

Pasak P. Poderskio, tai nėra didelės kapitalinės investicijos - tereikia peržiūrėti esamus resursus  ir padaryti programavimo erdves atviras visiems moksleiviams. Tai reiškia, kad į informatikos kabinetą po pamokų galės ateiti vaikai, taip pat turės būti sudaromos sąlygos technologijų kabinetuose. Specialiai pirkti įrangą ir ypatingai įrenginėti patalpas  tikrai nebūtina.

„Jaunimo informacijos centre įdiegėme šešias patogias darbo vietas, atnešėme kompiuterių ir stengiamės sudaryti vaikams galimybes per žaidimus mokytis ir kurti. Mikrokompiuterį savo pamokose gali naudoti kiekvienas – ne tik matematikos ar informacinių technologijų mokytojai, bet ir dailės ir kt. Mokiniai programuodami mikrokompiuteriu išmoks paprasčiausių algoritmų, kurie ateityje jiems labai pravers“, – sakė P.Poderskis.

Jaunimo informacijos centras (Savivaldybės pirmajame aukšte) jaunųjų programuotojų lauks darbo dienomis, nuo 14 iki 18 val. (rekomenduojama iš anksto užsiregistruoti tel. 8 640 10996).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių