Kompiuterinių žaidimų įkaitai

Atsipalaiduoti skirti kompiuteriniai žaidimai nėra tik nekalta pramoga. Jie gali tiek užvaldyti ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų sąmonę, jog psichiatrai priversti tokį poveikį prilyginti alkoholizmo, narkomanijos ir sektantizmo padariniams.

Šešiolikmetis Aurimas gydėsi visą mėnesį, tačiau to nepakako. Prie kompiuterio nebesėsdavo, tačiau nepasveiko. Dabar jis gydomas ligoninėje. Aurimo ligos diagnozė – priklausomybė nuo kompiuterinių žaidimų. Tai palyginti nauja ir labai grėsminga staigią mirtį atnešanti liga. Nuo jos išsivaduoti labai sunku: reikia didžiulio noro ir labai stiprios valios. Artimųjų, specialistų pagalbos taip pat. Aurimas prie kompiuterio praleisdavo pusę paros. Mažiausiai 10 valandų būdavo įnikęs į kompiuterinius žaidimus. Kaskart vis sudėtingesnius, žiauresnius. Sustoti žaisti būdavo ir baisu, ir negarbinga. Kaip mūšyje už tėvynę. Aurimas nebegirdėdavo mamos šaukiančios valgyti, nebenorėdavo nei į tualetą, nei miegoti. Net labai pavargęs ir atsigulęs į lovą negalėdavo užmigti. Akyse tebesikeisdavo vaizdai ir versdavo iš lovos.

Rytą išvarytas į mokyklą Aurimas grįždavo namo, vos mama išeidavo į darbą. Vėl sėsdavo prie kompiuterio ir panirdavo į kovas bei klajones. Kai kartą mama netikėtai grįžo 10 val. ryto ir rado sūnų namie prie kompiuterio, nupjovė šio laidus. Vaikinas jungiklius pasiskolino iš draugo. Kai vakare mama nusprendė išnešti kompiuterį pas kaimynę, Aurimas taip įtūžo, kad, atrodė, tuoj ims muštis.

Pamiršo savo vardą

Priklausomybė nuo kompiuterinių žaidimų ir negalėjimas žaisti skatina agresiją. Nervų sistema silpsta dėl bendro organizmo išsekimo, nes žaidėjai užmiršta pavalgyti, nejuda, nebūna gryname ore.
„Kai Aurimas pradėjo lankytis pas mus, buvo sutrikusi jo kalba, net savo vardą ištarti jam buvo sunku“, – prisiminė Kauno priklausomybės ligų centro socialinė darbuotoja ir reabilitologė Žaneta Žalkauskaitė.
Tai išgyveno ne vienas Aurimas. Specialistė pasakojo, kad ilgai kompiuterinius žaidimus žaidžiantys beveik visiškai atsiriboja nuo pasaulio. Kompiuteris jiems atstoja viską: ima rodytis, kad tik šis prietaisas juos supranta, tik su juo gera, įdomu.
Atsitraukti nuo kompiuterio būna neįmanoma, norisi žaisti dar ir dar. Laikas prie kompiuterio bėga nejučiomis ir labai greitai. Atrodo, ką tik buvo vakaras, o jau brėkšta rytas. Azartas naikina laiko, alkio pojūtį, miego ir kitus poreikius.
Sykį devynerių metų berniukas iš kompiuterinių žaidimų salono grįžo raudodamas, nuo ašarų sutinusiomis akimis. Mama vos iškvotė, kas atsitiko. Pasirodo, iš vaiko „priešai“ pavogė visus „ginklus“. Pralaimėtas žaidimas taip paveikė berniuką, kad jis dar ilgai kūkčiojo, negalėjo užmigti. Mamai pasakojo, kad mūšis buvo ne tik labai baisus, bet ir negarbingas.
Išgirdęs apie šią istoriją Aurimas patarė: naujų ginklų galima nusipirkti mobiliuoju telefonu – reikia tik papildyti sąskaitą.

Nuviliojo lyg meilužės

Kompiuteriniai žaidimai pakeri ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius. Kauno priklausomybių ligų centro medikai tebegydo buvusį mokslininką, kuris tyrinėjimus iškeitė į žaidimus, mylimą moterį – į kompiuterį.
„Kai mano draugas rašydamas mokslinį darbą valandų valandas leisdavo prie kompiuterio, kartais prisėsdavau greta ir stebėdavau jo veidą. Nustebdavau, kai jis akimirksniu pasikeisdavo: akys imdavo grėsmingai žaižaruoti, lūpos susičiaupdavo, raumenys pradėdavo trūkčioti. Ne iš karto supratau, kodėl taip atsitikdavo. Kartą pažvelgusi į monitorių pamačiau, kad jame – ne skaičiai ir raidės, o mutantų mūšis“, – taip moteris suprato, koks svarbiausias mylimojo užsiėmimas.
Kompiuteris suardė klaipėdietės Džiuljetos šeimą. „Vyras tapo uždaras, nekalbus, nedėmesingas. Visiškai nebebendraujame, nors anksčiau iki smulkmenų aptardavome dienos įvykius, vaikų poelgius“, – neslėpė apmaudo moteris.
Vyras atsiribojo nuo šeimos ir pasaulio: paskubomis tylėdamas suvalgo vakarienę ir skuba prie kompiuterio. Žmogus yra namie, tačiau savo esybe – labai toli.
„Jei bandau jam ką nors pasakyti, jis tarsi pabunda iš gilaus miego ir nesusigaudo, kas aplink darosi. O dažniausiai pyksta ir priekaištauja, kad trukdau jam su savo niekais. Gulasi miegoti taip vėlai, kad aš nė nepajuntu. Rytą, kai atsikeliu, jis dar miega. Intymaus gyvenimo neliko“, – atviravo klaipėdietė.
Džiuljeta išmoko visus buities reikalus tvarkyti pati. Vaikai taip pat senokai suprato, kad tėčio dėmesio gali sulaukti tik paklausę ko nors apie kompiuterį. Džiuljeta ne kartą analizavo savo klaidas, bandė suprasti, ką darė netinkamai, kad vyras nustojo domėtis realiu pasauliu ir ja, tačiau pati atsakymo į šiuos klausimus nerado.

Atstoja tėtį ir mamą

Kauno priklausomybių ligų centro gydytoja psichiatrė Vilma Pukelevičienė iš patirties žino, kad viena pagrindinių vaikų priklausomybių priežasčių – meilės, dėmesio stoka. Neretai vaikai prilimpa prie kompiuterio tėvams išsiskyrus, šeimoje atsiradus pamotei ar patėviui, gimus netikram broliui ar seseriai.
„Kompiuterinius žaidimus žaidžiančių amžius jaunėja. Žavimės, kad maži vaikai, vos išmokę vaikščioti, jau moka naudotis kompiuteriu, tačiau tai veda į priklausomybę“, – konstatavo gydytoja V.Pukelevičienė. Priklausomi tampa jautrūs, silpnos valios žmonės.

Skaičiai

8,5 proc. visų JAV jaunuolių galima pavadinti priklausomais nuo kompiuterinių žaidimų.
12 proc. Jungtinės Karalystės jaunuolių jaučia tokią priklausomybę.
12,6 proc. Pietų Korėjos jaunuolių prisipažįsta esantys priklausomi nuo kompiuterinių žaidimų.
Lietuvoje toks tyrimas dar neatliktas.

Priklausomybės simptomai

Kompiuteris nebeišjungiamas, kad nereikėtų gaišti laiko, kol pasikraus. Jis turi būti kiekvieną akimirką paruoštas dirbti.
Kaupiamos atsarginės dalys, kad sugedusį kompiuterį būtų galima nedelsiant pataisyti.
Visa kasdienė veikla, net ir valgymas, perkeliama prie kompiuterio.
Atsisakoma anksčiau mėgtų laisvalaikio pramogų. Visas laisvas laikas leidžiamas prie kompiuterio.
Atsisakoma susitikti su draugais, giminėmis, teisinantis, kad reikia ramybės, o poilsiui skirtas laikas leidžiamas prie kompiuterio.
Nesugebama atsipalaiduoti, kontroliuoti laiko, leidžiamo prie kompiuterio.
Pakitęs paros ciklas.

Daugėja mirčių

2005 m. Rusijoje Jekaterinburgo mieste netikėtai mirė 10-metis
berniukas. Kasdien po keliolika valandų prie monitoriaus sėdintį vaiką
netikėtai ištiko epilepsijos priepuolis.
Praleidęs aštuonias paras Reanimacijos skyriuje paauglys taip ir neatgavo
sąmonės. Gydytojai nepilnamečiui diagnozavo insultą, kurį išprovokavo emocinis stresas. Neurologai
nustatė, kad berniuko smegenys negavo pakankamai deguonies.
Tais pačiais metais Pietų Korėjoje prie kompiuterio mirė 27-erių vyras, „Starcraft“ žaidęs 50 valandų be pertraukos. Pernai Kinijoje mirė vaikinas, ištisai žaidęs kompiuterinius žaidimus daugiau kaip 15 parų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vika

vika portretas
ziauru

Marcius

Marcius portretas
Taip is ties ziauru, nors ir pats esu priklausomas nuo kompiuteriniu zaidimu, man nebuna taip kad visa kiaura para sedu, tiesiog buna kad atsibosta, kad pavargsti, kad tevai nukrapsto, jie man padeda laikytis ant koju ir po sia diena stengiuosi maziau matyti kompa pries akis, bet naudojuosi juo kaip irankiu o ne kaip pasitenkinimo saltiniu, neziuriu filmu per ji, neklausau muzikos, nes paskiau ima noras ka nors kita veikt, kazka idomesnio, ir tada ininki, nors pats to net nepastebi kartais. Protas tiesiog atsijungia, o rankos pacios maigo klavisus ir negali pajudet is vietos, tiesiog kazkokia jega tave laiko ir pamirsti viska kas aplinkui isskyrus kompa pries akis ir zaidima kuri zaidi. o kaip gydyti sia priklausomybe, manau yra vienas budas - tai pradeti nuo saves, mokytis is kitu klaidu (pvz: kinietis kuris praleido 15 paru prie pc ir mire nuo epilepsijos), juk nelabai kas nori tokios pabaigos, patarciau daugiau laiko praleist lauke, pametyt krepsini, futbola pazaist, pasivazinet su dviraciu, pazvejot, svarbiausia kad negalvot apie tai kaip greiciau praleist laika prie kompiuterio. Ir nesustot galvojus, kad zaidimai naudos neturi, o mano gyvenime yra svarbesniu dalyku nei zaidimai (sukurti gera karjera, sukurti savo geras gyvenimo salygas, seima pagaliau sukurt ir gyvent kaip visi normalus zmones). Manau, jei apie tai susimastytu kiekvienas geimeris, manyciau problema butu isspresta. Tiesiog juos reikia itikinti.

Grafit

Grafit portretas
Maniau, kad ir as budamas dar 13 metu zaisdavau po 8 valandas ir i nieka nekreipadavau demesio. Dabar as ziuriu uz mane zymiai daugiau zaidzia vaikai,paaugliai ir net suaugusieji,ir kad tai didziule problema. Ziauru, kai pagalvoji kokia zala gali padaryti kompiuteris kiekvienam zmogui. Dabar man 18, jau tai prisedziu iki valandos kazkur. Bet ne tiek, jog pc butu visas gyvenimas. As suprantu online zaidimai, kur gali ir bendrauti ir zaisti kartu su draugais. Jau geriau iseiti i kiema, koki uzsiemima susigalvot ir panasiai. Tai va susimastykit ar verta tiek leisti laiko prie pc ir gadinti sau nervus, jei gali atrodyti linksmesnis :)
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių