Kovos su narkomanija dieną – neįprasta buvusių narkomanų akcija Kirtimuose

Pasaulyje minima tarptautinė kovos su narkomanija ir narkotikų kontrabanda diena. Lietuvos aktyvistai neįprastą akciją surengė sostinės Kirtimų tabore.

„Jeigu jūs nepardavinėjate narkotikų čionai, kodėl jūs bijote“– tokiu klausimu aktyvistai iš kelių reabilitacijos centrų pradėjo kovos su narkotikais akciją didžiausiame Lietuvoje romų tabore Kirtimuose.

Akcijos organizatorius neslėpė pats ilgą laiką buvęs priklausomas nuo narkotikų, kurių esą rasdavęs pas daugumą taboro gyventojų.

„Visa Lietuva žino, kad narkotikai yra parduodami čigonų tabore. Visi apie tai žino, tik kažkaip mažai kažkas deda pastangų, kad narkotikų prekyba sumažėtų šitoje vietoje“,– kalbėjo reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ vadovas Marijus Balčiūnas.

„Matydamas savo gyvenimą, kad jis keičiasi, matydamas tiek daug buvusių priklausomų žmonių, kurie yra susirinkę šitoje vietoje, tikiu, kad tokios akcijos prabudins Lietuvą“,– sakė akcijos dalyvis buvęs narkomanas Darius Guntulis.

Persirengę giltinėmis, nešini plakatais ir karstais su veidrodžiais, kad narkotikų vartotojai galėtų juose išvysti savo atvaizdus, eisenos dalyviai vaikščiojo po taborą. Šio gyventojai aktyvistus sutiko priešiškai. Vieni skundėsi, kad netolerantiška visuomenė pati juos išstūmė į užribį, kiti – grasino teismais.

„Reikia, kad ir romų tautybės žmonės galėtų gyventi normaliai, tada niekas narkotikais neužsiimtų. Nei darbo nėra, nieko. Mano tėvas irgi narkomanas, mūsų broliai irgi nuo to mirė, ir ką? Kaip čigonams gyventi?“– klausė taboro gyventoja Zarina.

„Važiuosim į savivaldybę aiškintis. Jeigu nieko nepaaiškins, mes paduosim į teismą už tai, kad čia yra neteisėtas dalykas – dabar pasiskundė moteris, kad į jos kiemą įėjo – su plakatais ir karstais įėjo pas žmogų. Žmogus neleido, o jie įėjo – tai jau yra žmogaus teisių pažeidimas“,– piktinosi Romų bendrijos pirmininkas Stepas Visockis

Naujausių tyrimų duomenimis, populiariausia švirkščiamoji narkotinė medžiaga mūsų šalyje yra heroinas, tačiau dauguma jo vartotojų svaiginasi ir amfetaminais. Tipinis šių narkotikų vartotojas Lietuvoje – 25-erių– 44-erių metų bedarbis vyras su pagrindiniu ar viduriniu išsilavinimu. Tačiau medikai perspėja, kad narkotikai sparčiai populiarėja ir aukštesniuose visuomenės sluoksniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių