Kultūros ministrė: Gedimino kalnui tvarkyti mestos visos pajėgos

Gedimino kalno situacija šiuo metu yra stabili, jam tvarkyti mestos visos pajėgos, tikina kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson

„Situacija yra stabili, yra mestos visos pajėgos, tiek finansinės, tiek žmogiškųjų išteklių, darbai yra spartinami. Pirmą kartą moderniojoje istorijoje Vyriausybė imasi priemonių kalną tvarkyti kompleksiškai, o nuo sovietmečio buvo daromos klaidos po klaidų, nuo rostverkų suleidimo į kalną (...) iki techninio grunto supylimo“, – antradienį Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje sakė ministrė.

„Šiuo metu situacija tikrai valdoma, šiaurės vakarų šlaite iki penktadienio visi darbai bus atlikti, kad stabilizavimo sistema galėtų pradėti veikti, toliau bus atliekami darbai ir kitų metų liepos pirmą dieną matysime pilnai apželdintą, sutvarkytą šiaurės vakarų šlaitą, kuris tarnaus penkiasdešimt metų, o gal ir daugiau“, – kalbėjo L. Ruokytė-Jonsson.

Anot jos, šiuo metu Gedimino kalne „jokių židinių, kur kažkas šiandien galėtų įvykti, nėra“.

Gedimino kalno būkle susirūpinta dėl pastaruoju metu įvykusių kelių nuošliaužų, apnuoginusių kalno šlaitus. Kalnas šiuo metu lankytojams uždarytas, dėl grunto įtrūkimų ir besiformuojančių nuošliaužų kyla pavojus pagrindiniam pėsčiųjų takui ir po nepriklausomybės atkūrimo atstatytam gynybinės sienos fragmentui.

Kalno tvarkymu rūpinasi Kultūros ministerija bei jai pavaldus Lietuvos nacionalinis muziejus. Užbaigti tvarkyti šiaurinį kalno šlaitą planuojama iki kitų metų liepos, antrojoje metų pusėje bus pereita prie pietinio kalno sektoriaus.


Šiame straipsnyje: Gedimino kalnastvarkymo darbai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mykolas

Mykolas portretas
Labai simboliška . Lietuvoje mes patys sau prisikuriame problemų, o paskui jas "didvyriškai" stengiamės panaikinti, tuo pačiu metu dairydamiesi aplink, - o kas gi čia buvo kaltas . Stovėjo sau kalnas apaugęs medžiais, kokius penkiasdešimt metų, ir dar tiek pat dar būtų prastovėjęs . Ne, atsirado kažkoks gudrutis kuriam mat prireikė autentikos . Na, turime mes dabar tą autentiką , - ir ką?

Skaidrius.

Skaidrius.  portretas
Tokį pat eksperimentą reikėtų atlikti ir su Kryžių kalnu. Iškirsti medžius ir žiūrėti, ar velėnos slinks. Jei neslinks - medžiai niekuo dėti. Tada galima kurti kitus mitus.

Henrikas

Henrikas portretas
Pagaliau išaiškėjo, kodėl Gedimino kalno velėnos. žemės slenka. Dėl iškirstų medžių. Pirma - medžiai sugerdavo, absorbuodavo ir išgarindavo daug drėgmės. Antra - pro medžių šaknis velėnos nepraslinks. Reikėjo specialistų, prityrusių žmonių nuomonės pasiteirauti. Bet čia - viskas atvirkščiai: pirma padaroma kvailystė, o po to aiškinamasi, kas atlikta negerai. Ir aiškinama - 6 mitai, 7 legendos. O pinigėliai kalno remontui byra. Reikia greičiau sodinti reliktinius medžius, atvežtus iš Afrikos ar Brazilijos, nes lietuviški ąžuolai velėnų slinkimo nebesulaikys.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių