Lazdyniečių mūšyje – pirma pergalė

Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamentas užžiebė raudoną šviesą: vakar buvo paskutinė diena pastaboms dėl šalia Gariūnų turgavietės ketinamos statyti atliekų deginimo gamyklos. Gamyklos oponentų pusėn stojo ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

Į pastabas žada atsižvelgti

Aplinkosaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius dienraščiui pasakojo, kad jo vadovaujama įstaiga gyventojų pasiūlymų sulaukė ir e. paštu, ir registruotais laiškais. Jis užtikrino, kad žmonių vargas nenueis perniek.

"Artimiausiu metu įvertinsime visas pastabas. Pasiūlymas statyti gamyklą Turniškėse nelabai pagrįstas, tačiau yra iškelta gana rimtų klausimų, kurie ir departamento specialistams pasirodė ne tik įdomūs, bet ir aktualūs, racionalūs ir objektyvūs. Į argumentuotas pastabas tikrai atsižvelgsime", – garantavo R.Masilevičius.

Svariausi gyventojų motyvai bus pridėti prie departamentui iškilusių neaiškumų ir pateikti atsakyti gamyklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą rengusiai bendrovei "Cowi Baltic".

Žinia, dėl savo sveikatos būgštaujantys Lazdynų rajono gyventojai, nepatenkinti "Cowi Baltic" PAV ataskaita, kreipėsi į valdininkus prašydami, kad atliekų deginimo poveikis būtų vertinamas dar kartą, o ataskaita pripažinta niekine.

Tik per A.Valinsko lavoną

Lazdyniečiai siūlo numatyti gamyklos statybą toliau nuo gyvenamųjų namų rajonų. Už šį siūlymą pasirašė 8086 gyventojai.

"Bendrovės "Cowi Baltic" PAV ataskaita, parengta remiantis aplinkos kokybės matavimo stotelės, esančios prie televizijos bokšto, duomenimis, neatspindi realios situacijos. Dėl to reikalaujame pastatyti aplinkos kokybės matavimo stotelę Lazdynų mikrorajone, kad šie duomenys atspindėtų realų užterštumą", – rašte, adresuotame Vilniaus politikams, valdininkams ir šalies aplinkos ministrui, reikalavo Lazdynų gyventojai.

Žmonių balsas neišgirstas neliko. Sekmadienį LTV laidoje "Savaitė" kalbintas Seimo pirmininkas A.Valinskas pareiškė, kad atliekų deginimo gamykla greta Gariūnų neiškils.

"Galiu jus nuraminti: tik per mano lavoną", – žvelgdamas tiesiai į kamerą patikino A.Valinskas. Jis sakė, kad gamyklą statyti besiruošianti įmonė "tykiai ramiai bando susitvarkyti savo reikalus, kur bus vagiama labai konkrečiai ne tik iš mūsų kišenių, bet ir mūsų vaikų."

Lazdynų pašonėje naują gamyklą planuoja statyti bendrovė Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla, netiesiogiai valdoma koncerno "Rubicon Group".

Neslepia įtakos ministrui

Pirmadienį A.Valinsko atstovė spaudai Indrė Viržintė paaiškino, kad kalbėdamas apie vogimą Seimo pirmininkas turėjo mintyje žmonių sveikatą.

"A.Valinskas norėjo pasakyti, kad žmonių sveikata ir jų gydymas, jei gamyklos į aplinką išmetami teršalai pakenktų, kainuotų labai brangiai", – sakė I.Viržintė.

Esą A.Valinskas iš pokalbio su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) į Aplinkos ministro postą deleguotu Gediminu Kazlausko suprato, kad kol kas yra atliktas ekonominis gamyklos vertinimais, bet ne poveikio gamtai ir žmonių sveikatai tyrimai.

I.Viržintė neslėpė, kad Seimo pirmininko kategoriška pozicija, jog gamykla atsiras tik per jo lavoną, vienareikšmiai susijusi su tuo, kad Aplinkos ministras yra deleguotas A.Valinsko įkurtos TTP.

Viešųjų ryšių triukas?

Atliekų deginimo gamyklos statybomis suinteresuotos bendrovės "Vilniaus energija" komercijos direktorius Rimantas Germanas A.Valinsko pareiškimus vertina dvejopai.

"Tai arba nekompetencija, arba viešųjų ryšių triukas. Nemanau, kad tai galėtų būti interesų grupių proveržis, nes interesų grupės dirba gerokai rimčiau. Gal taip rengiamasi prezidento rinkimams", – svarstė R.Germanas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Nacionalinėje šalies energetikos strategijoje atliekų deginimo gamykla įrašyta kaip priemonė.

"Matyt, A.Valinskas jos neskaitė", – nusprendė R.Germanas.

Aplinkos ministerijos sekretorius Aleksandras Spruogis pabrėžė, kad strategijoje akcentuojama, jog gamykla statoma ne tik tuo atveju, jei tai ekonomiškai pagrįsta, – būtina, kad ji būtų priimtina ir aplinkosaugos požiūriu.

Visuomenei ir Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamentui iškilusius klausimus dėl PAV ataskaitos ją rengusios bendrovės "Cowi Baltic" specialistams departamentas turi pateikti iki vasario 11 d. Po to, kai "Cowi Baltic" išsklaidys abejones, ataskaita bus atiduota vertinti nepriklausomiems ekspertams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių