Merui nepavyksta sustabdyti opozicijos

Vilniaus meras Juozas Imbrasas draudžia opozicijai šiandien rinktis į atšauktą tarybos posėdį. Pastarieji įsitikinę, kad meras paskelbto tarybos posėdžio, per kurį jį ketinama nuversti, atšaukti neturi teisės.

Viltis miršta paskutinė

Vakar J.Imbrasas pajuto pareigą paaiškinti, kodėl jis nusprendė atšaukti šiandien suplanuotą tarybos posėdį, per kurį ketinama nuversti jį ir merui talkinančius pavaduotojus. Mat dabartinė valdančioji Tvarkos ir teisingumo partijos koalicija trapi, neturi taryboje daugumos. Gali nepakakti balsų jų parengtam miesto biudžeto projektui patvirtinti.

Posėdis nukeltas į vasario 20 d., penktadienį. Iki to laiko meras vis dar tikisi sustiprinti jo vadovaujamą koaliciją, iš kurios pirmadienį oficialiai pasitraukė socialdemokratai. Tikimasi, kad iki vasario 20 d. buvę partneriai persigalvos. Su socialdemokratų pagalba vėl būtų galima susigrąžinti daugumą, ir atstatyti griūvančią valdžią.

"Su koalicijos partneriais (jiems meras vis dar priskiria socialdemokratus – red. past.) artėjame prie susitarimo. Tai ypač svarbu tvirtinant biudžetą, kad būtų galutinai susitarta, kaip pasidalyti vicemerų postus, ir dėl konkrečių kandidatūrų. Kad biudžetas būtų patvirtintas, norėjosi, kad koalicija būtų dar labiau sutvirtėjusi ir darbas būtų produktyvesnis, sprendimai būtų priimami laiku ir tvarkingai", – motyvus dėstė J.Imbrasas.

Posėdis bus neteisėtas

Opoziciją papiktino mero sprendimas atšaukti planuotą posėdį. Naują valdžią bandančios formuoti keturios frakcijos žada vis vien šiandien rinktis posėdžiauti ir nuversti J.Imbrasą. Pastarasis grūmoja, kad jų posėdyje priimti sprendimai bus negaliojantys.

"Galiu tiesiai pasakyti, kad jeigu tai bus bandoma daryti, niekas jiems to uždrausti negali, bet tai bus posėdis, prieštaraujantis mūsų pačių patvirtintai tarybos darbo tvarkai – reglamentui. Jis aiškiai nusako, kada kas šaukia, perkelia posėdžius, paskiria jų datą", – bandė priminti J.Imbrasas.

"Posėdis įvyks. Jeigu jo priimti sprendimai netenkins kažko iš savivaldybės ar esančio mero, jie galės tai skųsti teisme. Kiek klausimų bus svarstoma, dar nesame nutarę. Ryt (šiandien – red. past.) renkamės 13 val. į jungtinį naujos koalicijos susitikimą ir priimsime galutinį sprendimą: ar svarstyti visą paskelbtą darbotvarkę, ar tik jos dalį, ar tik atleisti iš pareigų merą, jo pavaduotojus, išsirinkti naują merą ir naujus vicemerus", – tvirtino naujuoju vicemeru ketinantis tapti liberalcentristas Gintautas Babravičius.

Valdžia trukdo posėdžiauti

Įvertinusi opozicijos užsispyrimą, Vilniaus miesto valdžia nusprendė griebtis kitų taktinių gudrybių, kad tik planuotas tarybos posėdis šiandien neįvyktų. Konservatorius Vilius Navickas, pretenduojantis tapti naujuoju meru, atskleidė, kad šiandien posėdžiauti susirinkusių politikų niekas į tarybos salę neįleis.

"Iš savivaldybės darbuotojų teko išgirsti, kad salė bus užrakinta, nebus raktų, bus antspaudai paslėpti – vaikiški žaidimai. Bet vietos savivaldybėje yra. Pakilsime į 20 aukštą, salę atsirakinsime, čia mūsų leidimai galioja. Jeigu ne – antrame aukšte yra vietos. Rasime, manau. O dėl antspaudų – parašus dėliosime", – optimizmo neprarado V.Navickas.


Neatmetama korupcijos tikimybė

Opozicija įsitikinusi, kad meras tyčia atideda posėdžius, kad suspėtų susigrąžinti iš rankų slystančią valdžią. Neatmetama, kad valdžia naujai besiburiančios koalicijos partnerius gali papirkinėti.

Liberalų ir centro frakcijos narys Gintautas Babravičius atskleidė, esą jam prisipažinę keli tarybos nariai, kad jiems Juozo Imbraso aplinka dabar siūlo milžiniškas sumas mainais už paramą jo vadovaujamai koalicijai.

Opozicijos metamus įtarimus korupcija sustiprina praėjusį pavasarį savivaldybėje kilęs kyšių skandalas.

Dėl bandymo papirkti tarybos narį Vidą Urbonavičių sulaikyti ir šiuo metu teisiami trys Tvarkos ir teisingumo partijos nariai: Evaldas Lementauskas, Gintaras Kazakas ir Audrius Butkevičius. Pastarieji du šiandien šiai partijai nebepriklauso.

E.Lementauskas kaltinamas siūlęs 280 tūkst. litų kyšį mainais už balsavimą prieš interpeliaciją J.Imbrasui. Už palaikymą valdančiajai koalicijai naudingų klausimų tarybos posėdžiuose siūlyta 19 tūkst. litų pakiša. Už balsą prieš interpeliaciją pačiam E.Lementauskui siūlyta ir 200 tūkst. litų suma. Dalį kyšio – 50 tūkst. litų E.Lementauskas paliko V.Urbonavičiaus namuose, vonios kambaryje.

G.Kazakas kaltinamas siūlęs 10 tūkst. litų kyšį, kad V.Urbonavičius įkalbėtų partijos kolegę Birutę Galinienę balsuoti už tai, kad bendrovė "Corpmanagement" būtų atleista nuo 2 mln. litų delspinigių. Kitą kartą 150 tūkst. litų pakiša siūlyta už perėjimą į jo vadovaujamą Nepriklausomą frakciją ir galimybę užimti vicemero postą.

A.Butkevičius kaltinamas siūlęs 5 tūkst. litų kyšį už tai, kad V.Urbonavičius balsuotų už tuomet Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos nario Olego Gluchovo skyrimą pirmininku komisijos, sudarytos "Vilniaus pramogų parko" sutarties priežiūrai.

Bendra siūlytų kyšių suma siekia 664 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių