Ministerija nori iš Vilniaus savivaldybės išsireikalauti 1,7 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) kreipsis į Vilniaus miesto savivaldybę reikalaudama grąžinti pernai ne pagal paskirtį panaudotas mokinio krepšelio lėšas – 1,7 mln. eurų.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) kreipsis į Vilniaus miesto savivaldybę reikalaudama grąžinti pernai ne pagal paskirtį panaudotas mokinio krepšelio lėšas – 1,7 mln. eurų.

Ministerija tai pranešė Valstybės kontrolei paskelbus praėjusių metų ŠMM audito rezultatus.

Anot auditorių, Vilniaus miesto savivaldybė 1,7 mln. eurų mokinio krepšelio lėšų, skirtų savivaldybei naudoti savo nustatyta tvarka mokymo reikmėms, panaudojo pažeisdama teisės aktus. Beveik visa ši suma panaudota ne pagal tikslinę paskirtį, o savivaldybės švietimo įstaigų ūkio išlaidoms (turimoms skoloms) padengti. Todėl Valstybė kontrolė ministerijai, kaip asignavimų valdytojai, turinčiai užtikrinti programų vykdymo ir paskirtų asignavimų naudojimo teisėtumą, rekomendavo pareikalauti iš Vilniaus miesto savivaldybės grąžinti 1,7 mln. eurų mokinio krepšelio lėšų.

Ministerija savo ruožtu žada su tokiu prašymu kreiptis į savivaldybę.

Pasak auditorių, Vilniaus savivaldybė jau informavo, kad ministerijai yra grąžinusi beveik 9 tūkst. eurų neteisėtai panaudotų mokinio krepšelio lėšų, o didžiąją dalį netinkamai panaudotų lėšų grąžintų per 2016–2017 metus, išdėstant skolos grąžinimą lygiomis dalimis per 24 mėnesius.

Sostinės vicemeras Valdas Benkunskas BNS sakė, kad buvusi sostinės valdžia „su Artūru Zuoku ir administracijos direktoriumi priešaky“ darydama „grubų įstatymo pažeidimą“ sprendė finansų trūkumą.

„Mes šnekamės su ministerija, bandysime tas lėšas, kurios yra panaudotos ne pagal tikslą, iš savo biudžeto grąžinti į mokinio krepšelio eilutę, subalansuoti“, - teigė V.Benkunskas.

Valstybės skiriamas mokinio krepšelis gali būti naudojamas tik ugdymo reikmėms: mokytojų atlyginimams, vadovėliams, mokymo priemonėms ir pan.

Auditoriai ne pirmus metus kelia klausimą ir dėl Valstybinio studijų fondo sąskaitoje laikomų ir nenaudojamų lėšų, gautų iš su grąžintų paskolų, palūkanų ir delspinigių, pervedimo į valstybės biudžetą. Dabar šiame fonde sukaupti 27 mln. eurų.

„Nusprendus lėšas ir toliau palikti Valstybiniame studijų fonde, turėtų būti priimtas sprendimas dėl finansinės rizikos valdymo, nes šiuo metu visos sukauptos lėšos laikomos viename banke“, - sako Valstybė kontrolė.

Ministerija sako inicijuosianti klausimo dėl Valstybinio studijų fondo sąskaitos lėšų laikymo svarstymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių