Ministerija: Vilniuje į daugiabučius tiekiamas vanduo – saugus

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad šią savaitę Vilniuje bus baigti prevenciniai veiksmai, siekiant užkirsti kelią bet kokiam legionelių židiniui, tad gyventojams pagrindo nerimauti nėra. Vilniuje į daugiabučius tiekiamas vanduo yra saugus tiek gerti, tiek naudoti buičiai.

„Praėjusią savaitę buvo operatyviai pradėta spręsti šią problemą, todėl visuose miesto daugiabučiuose yra atliekama terminė dezinfekcija (taip vadinamas  termošokas). Tai reiškia, kad net jei iki tol ir buvo galimybė, kad namo vandens tiekimo sistemos buvo užkrėstos legionelėmis, atlikus visus prevencinius veiksmus, užkratas bus galutinai sunaikintas. 60 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje visos legionelės žūsta, o vanduo yra tinkamas naudoti visoms reikmėms“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos teigimu, legionelės gali būti aptinkamos visame pasaulyje, jei nėra laikomasi tam tikrų karšto vandens sistemų reikalavimų. Pagrindinė prevencijos priemonė – nuolat palaikoma tinkama temperatūra visose vandens tiekimo sistemose, tada nėra sąlygų legionelėms daugintis. Vandens tiekėjai turi užtikrinti tinkamą vandens temperatūrą nuolat, tad atlikus daugiabučiuose termošokus bei ateityje gyventojai turėtų būti budrūs ir pastebėję, kad karšto vandens temperatūra nesiekia 50 laipsnių, iš karto kreiptis į vandens tiekėją.

Esant užkrėstoms vandens sistemoms, legionelėmis galima užsikrėsti tik įkvepiant smulkius vandens purslus ir dažniausiai tik tuo atveju, jeigu žmogaus imuninė sistema yra labai nusilpusi. Jomis negalima užsikrėsti vandenį geriant ar kitaip naudojant jį buityje.

Svarbu žinoti, kad iš užsikrėtusių legionelėmis, tik maža dalis žmonių gali susirgti legionelioze – sunkia infekcijos forma. Didžioji dalis infekcijos atvejų yra besimptomiai arba pasižymi lengvais klinikiniais simptomais.

„Kai kuriais atvejais legionelės gali sukelti Pontiako karštinę, tačiau tai nekelia jokios grėsmės žmonių gyvybei. Net netaikant jokio gydymo ši liga paprastai praeina per tris dienas. Žmonės, kurie neserga onkologinėmis ar kitomis lėtinėmis ligomis, naikinančiomis imuninę sistemą, taip pat nevartojantys imunitetą slopinančių vaistų, turi minimalią riziką susirgti legionelioze. Lietuvoje kasmet yra užregistruojami vos keli šios ligos atvejai“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Biruta Zdanevičienė.

Žmonėms, manantiems, kad jų namuose vanduo galėjo būti užkrėstas, rekomenduojama patiems imtis atsargos priemonių – neleisti vandeniui užsistovėti. Jeigu vanduo buvo nenaudojamas ilgesnį laiką (ilgiau nei savaitę), prieš pradedant jį vartoti, reikėtų leisti jam keletą minučių nubėgti. Taip pat labai svarbu reguliariai valyti dušus, dušų galvutes, vandens čiaupus.

Gyventojams, kurie gydosi nuo onkologinės, inkstų nepakankamumo, plaučių obstrukcinės ar kitos imunitetą pažeidžiančios ligos, bei mano, kad jų namuose bėga tik šiltas, o ne karštas vanduo – pajutus karščiavimą bei atsiradus kosuliui, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydantį gydytoją. 

Kilus klausimams, galima kreiptis šiais kontaktiniais telefono numeriais: darbo metu – 8 627 79861, po darbo valandų ir savaitgaliais – 8 685 68116.


Šiame straipsnyje: vanduolegioneliozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių