Ministras: Gedimino kalno tvarkymo darbai vyksta pagal planą

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sako gavęs Lietuvos nacionalinio muziejaus patikinimą, kad slenkančiame Gedimino kalne įgyvendinami numatyti darbai.

Šią savaitę pasirodžius informacijai apie naują Vilniaus centre esančio kalno nuošliaužą, Š.Birutis teigia penktadienį Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės Birutės Kulnytės teiravęsis, ar Vilniaus centre esančio kalno tvarkymo darbai vyksta pagal planą.

Ragino aktyviau informuoti visuomenę

„Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė informavo ministrą, kad įgyvendinami visi numatyti reikalingi kalno tvarkybos darbai. Kultūros ministras paragino Nacionalinį muziejų, atsakingą už kalno tvarkybos darbus, skirti didesnį dėmesį visuomenės informavimui apie jau atliktus ir numatytus Gedimino kalno tvarkybos darbus“, - nurodo Kultūros ministerija.

Su B.Kulnyte BNS susisiekti nepavyko.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius penktadienį savo ruožtu teigė negaunantis tikros informacijos apie Gedimino kalno būklę.

„Šiandien sužinome iš rangovų, kurie ten ekskavatoriais tas žemes kilnoja, kad nuslinko šlaito dalis, o ne iš atsakingų institucijų. Žurnalistai ir aš lygiai taip pat negaunu tikros informacijos“, – penktadienį Žinių radijui sakė sostinės vadovas.

Kultūros ministras pabrėžia, kad Gedimino kalno problema yra ankstesnių vyriausybių neprofesionalaus darbo rezultatas, maskuojant problemas nereikšmingais darbais ir paslepiant jas „po velėna“. Ministro teigimu, balandį sudarius įvairių sričių specialistų darbo grupę, paaiškėjo, kad kalne prilaidota įvairiausių statybinių liekanų, prieš kelis dešimtmečius neteisingai sukalti poliai, nesutvarkyti vokiečių kasti tuneliai.

„Šlaitai slinko ir anksčiau, tačiau niekas tuo rimtai nesirūpino, tik užmaskuodavo atsivėrusias kalno žaizdas. Kaip ekspertai sako, tokia darbo grupė surinkta pirmą kartą ir rimtai užtikrins kalno stabilumą ateities kartoms, bus profesionaliai  atlikti visi reikiami darbai“, – pranešime sako Š.Birutis.

Pasak ministerijos, Gedimino kalno tvarkybos darbams šiais metais skirta 300 tūkst. eurų, o 2017 metais suplanuota per 800 tūkst. eurų.

Specialistų teigimu, nuošliaužas lemia žmogaus veikla: greta vykusios didelės statybos, įskaitant ir Antrojo pasaulinio karo metais vokiečių kastus tunelius, nepabaigti kalno tvarkymo darbai. Tuomet šlaito dangos slinkimui pristabdyti deformuoti paviršiai sutvirtinti mediniais kuolais.

Dėl Gedimino kalvos, kuri yra beveik 40 metrų aukščio, sudėtingos geologinės struktūros ir stačių šlaitų praeityje būta ir katastrofiškų grunto nuošliaužų. Viena iš jų, istorinių šaltinių liudijimu, – Gedimino kalno nuošliauža 1396 metais – nuslinko nuo kalno vakarinio šlaito, sugriovė Vilniaus vaivados Montvydo rūmus ir nusinešė net 15 žmonių gyvybes. Šiam šlaitui sutvirtinti XVI amžiuje buvo įrengta atraminė siena.

Meras kreipėsi į ministrą

R. Šimašius šiandien raštu kreipėsi į kultūros ministrą Šarūną Birutį ir Gedimino bokštą ir kalną prižiūrinčio Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorę Birutę Kulnytę, prašydamas pateikti jam išsamią informaciją apie kalno būklę ir pristatyti veiksmų planą kalno avarinei būklei likviduoti.

„Gedimino kalnas – Lietuvos valstybės istorinis ir kultūrinis paminklas ir vienas svarbiausių sostinės simbolių. Gedimino kalno šlaito situacija kelia vis daugiau klausimų, į kuriuos aiškių atsakymų sulaukti nepavyksta nei Vilniaus miesto savivaldybei, nei visiems gyventojams. Kaip meras jaučiu atsakomybę dėl šio simbolio puoselėjimo ir išsaugojimo, todėl dar gegužės mėnesį kreipiausi į Lietuvos nacionalinį muziejų ir Vilniaus pilių valstybinį kultūrinį rezervatą dėl Gedimino kalno tvarkymo“, - teigiama mero rašte ministerijos ir muziejaus vadovybei.

Mero žiniomis, gegužės 15 dieną Vyriausybės pasitarime buvo pristatytas Gedimino kalno šiaurinio šlaito nuošliaužos padarinių likvidavimo projektas. Pagal pateiktą projekto įgyvendinimo grafiką, iki šių metų spalio mėnesio nuošliaužos padarinių likvidavimo darbai turėjo būti užbaigti.

„Akivaizdu, kad kalno šlaitas ir toliau slenka, o jo nuošliaužos griauna Lietuvos nacionalinio muziejaus sieną. Kokie yra tolesni Gedimino kalno sutvarkymo žingsniai iki šiol nėra aišku. Atsižvelgdamas į tai, prašau pateikti detalią informaciją dėl konkrečių šiuo metu vykdomų veiksmų susidariusios padėties likvidavimui bei numatytų ateities veiksmų tvarkant Gedimino kalno šlaitus – tiek slenkantį šiaurinį šlaitą, tiek visą Gedimino kalną“, - teigia Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Apie vykdomus ir numatytus veiksmus Gedimino kalno šlaito slinkimo situacijai likviduoti meras prašo aiškiai informuoti šalies ir miesto gyventojus.

Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirengusi suteikti reikalingą pagalbą kalno tvarkymo darbams, o iškylančias problemas spręsti kartu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tvarkimo ar griovimo?

tvarkimo ar griovimo? portretas
Peticijos*c0m yra peticija dėl Gedimino kalno, raskite, jei pritariate, pasirašykite ir platinkite.

įdomiausia

įdomiausia portretas
informacija , kad kulnytė parodė kulniukus - net susisiekt nepavyko , gal po nuošliauža ieškom ?

WC

WC portretas
O aš ne meras ,o informaciją gaunu .Tegu užsuka pas mane į KAUNĄ , Į AUKSINĮ ŠIKINYKĄ -ĮNFORMACIJĄ suteksiu .Nemokamai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių