Ministrė apie statybų planus Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje: tai kelia nerimą

  • Teksto dydis:

Apie 70 žmonių, antradienį susirinkę į piketą prie Kultūros ministerijos, pareiškė protestą dėl šiuo metu vykdomų daugiabučių namų statybų buvusiame Vilniaus misionierių vienuolyno ir Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčios ansamblyje bei planų užstatyti viešbučiu ir septynių aukštų administracinių pastatų kompleksu Vilniaus Lukiškių dominikonų vienuolyno statinių ansamblį su Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčia, skelbiama Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio pranešime.

 

„Vertiname šių Vilniaus istorinei ir estetinei tapatybei ypatingai svarbių ansamblių skaidymą ir užstatymą kaip neskaidriais metodais vykdomą ir įteisinamą vandalizmą. Šis vandalizmas turi būti sustabdytas, o už tai atsakingi asmenys – susilaukti savo veiksmams adekvačių sankcijų“, – rašoma kultūros ministrei L. Ruokytei-Jonsson adresuotoje piketo rezoliucijoje.

Ryte įvykusio susitikimo metu piketo rengėjai pristatė šią rezoliuciją kultūros ministrei, paragindami ją prisiimti asmeninę atsakomybę už kultūros paveldo apsaugą, nes, kaip skelbia piketo dalyviai, tokią atsakomybę nustato Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 5 straipsnio 2 dalis, ir imtis konkrečių veiksmų.

Antradienį paskelbtame Kultūros ministerijos pranešime žiniasklaidai teigiama tik tai, kad susitikus Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio nariais ministrė L. Ruokytė-Jonsson „atkreipė dėmesį, kad būtent Kultūros ministerijos iniciatyva dėl „Misionierių sodų“ Vilniuje lankėsi UNESCO/ ICOMOS tarptautinio lygio ekspertai. Jie parengė ataskaitą ir rekomendacijas, kurios turėtų būti įgyvendintos“.

Kultūros ministerijos pranešime taip pat pateikta lakoniška reakcija į žmonių susirūpinimą šv. Jokūbo ligoninės komplekso rekonstrukcijos planais.

„Neseniai paviešinta šv. Jokūbo ligoninės komplekso rekonstrukcijos projekto vizualizacija kelia nerimą. Todėl inicijavome tyrimą, kad galimos problemos būtų atskleistos ankstyvoje projekto stadijoje ir būtų galima imtis veiksmų“, –  sakė kultūros ministrė.

Greta Šv. Jokūbo bažnyčios planuojamas viešbutis ir biurų pastatas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių