Miškininkai piktinasi reforma: vietoj darbo gausim špygą

Smarkus lietus Vilniuje urėdijų reforma nepatenkintų miškininkų planų nepakeitė - apie 2 tūkst. šalies urėdijų darbuotojų ketvirtadienį susirinko prie Seimo išsakyti nepasitenkinimo Aplinkos ministerijos suplanuota miškų ūkio pertvarkos eiga.

Iš visos Lietuvos suvažiavę miškininkai skandavo: “Miškai visų, o ne kelių“, „Mums miškas svarbus“, „Lietus nebaisus“.

„Monopolis negerai“, „Miškas be miškininkų, miškas - be širdies“, „Miškininkams vietoj darbo - špyga?“, „Oligarchams - mediena pusvelčiui?“, „Kaimo žmonių atleidimai iš darbo - kaimo sunaikinimas“, „Ar emigracija tapo norma?“, „Laukiame išdiskutuotų, o ne slaptų reformų“, „Mes - už pagalvotą ir apskaičiuotą reformą“, „Reforma = miškų privatizavimas“ - tokius plakatus laikė lietaus permerkti mitingo dalyviai. 

64 metų Joana iš Vilniaus sakė turinti miškininką anūką ir siekdama jį, kurį reforma taip pat palies, palaikyti atėjo valdžiai pasakyti, kad „dėl pertvarkos yra daug nerimo“.

Vergų laikai praėjo, jeigu norime, kad žmonės dirbtų, su jais reikia elgtis garbingai, o kai darbdavys taip nedaro, tai ir žmonės dirba ne pilna ranka.

„Jeigu jį atleis, o greičiausiai, nes jis jaunas, nes paliks vyresnio amžiaus, su vaikais, liksime be svarbaus maitintojo. Jis gali išvažiuoti iš Lietuvos,“ - susigraudinusi teigė moteris.

„Turiu penkis vaikus. Visi dar mokyklinio amžiaus. Dirbu vienas, žmona namuose. Ir kas bus jeigu mane atleis?“ - dėl nežinios piktinosi 43-erių Rimantas, į Vilnių atvažiavęs „iš beveik Žemaitijos“.

Regina iš Vilniaus teigė nesanti niekaip susijusi su miškininkais, bet piktinosi, kad su šio sektoriaus žmonėmis valdžia elgesi negarbingai - nesuteikia informacijos apie juos paliesiančias reformas.

„Vergų laikai praėjo, jeigu norime, kad žmonės dirbtų, su jais reikia elgtis garbingai, o kai darbdavys taip nedaro, tai ir žmonės dirba ne pilna ranka“, - sakė mitingo dalyvė.   

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas pasigedo urėdijų reformos ekonominės naudos.

„Ar taip daromos reformos? Ar tai yra valstybės tikslas, kad žmonės neteks darbo tuose regionuose, kur nedarbas didžiausias?“ - klausė profsąjungų vadovas ir pažadėjo remti miškininkų akcijas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys konservatorius Paulius Saugardas mitinguotojus raginio nenuleisti rankų, garsiai skanduoti, kad Seimas išgirstų jų valią, ir kovoti dėl savo teisių, nes, pasak jo, valdžia reformas daro ne tuose srityse, kur pertvarkų labiausiai reikia.

P.Saudargas Aplinkos ministerijai siūlo užuot draskius urėdijas, imtis reformuoti atliekų sektorių: „Čia reikia reorganizacijos“.

Miščiai Seimo narių grupei priklausantis Linas Balsys melu pavadino oponentų aiškinimą, kad Seimui urėdijų reformos nepatvirtinus, Lietuva nebus priimta į  Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), rekomenduojančią apjungti smulkias valstybės įmones.

„Tai yra melas. EBPO dokumentuose niekur nekalbama apie jokias urėdijas“, - teigė L.Balsys.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos vadovė Inga Ruginienė BNS džiaugėsi, kad į mitingą susirinko tiek daug miško darbuotojų.

„Mes stiprūs žmonės - stovime. Pamins mus ir paskui eis per kitas sritis?“ - BNS teigė I.Ruginienė.

Ji pranešė, kad jeigu Seimas iki atostogų patvirtins reformą, bus galvojama apie neterminuoto streiko skelbimą.

„Aišku, aš Seime ant mygtukų (balsavimo - BNS) neatsigulsiu, kad jie nespaustų. Bet neatmetam galimybės daryti neterminuotą streiką. Nes nesuderinus negali būti (daroma reforma - BNS). Darbuotojų atstovai turi dalyvauti visuose procesuose“, - tvirtino I.Ruginienė.

Pasak jos, dėl neterminuoto streiko bus tariamasi kitą savaitę.  

Įspėjamasis miškininkų streikas vyks birželio 30-ąją - penktadienį nuo 8 iki 10 val. Jo metu urėdijos  atliks tik būtiniausias funkcijas. 

Po maždaug poros valandų diskusijų prie Seimo, mitingo dalyviai prieš nedemokratišką ir neskaidrią valstybinių miškų valdymo reformą, kurią Seimas nusiteikęs patvirtinti iki atostogų, akciją tęsė prie Prezidentūros.   

Aplinkos apsaugos komitetas reformos projektą planuoja svarstyti jau šį penktadienį, nes ketvirtadienį savo išvadas, kurių pareikalavo penktadalis parlamentarų, dėl miškų pertvarkos turi pateikti ekspertai.

Nepriklausoma ekspertizė turi atsakyti tik į du klausimus: ar Miškų įstatymo pataisomis siūloma reforma atitinka teisėkūros principus, yra tinkamai integruota į nacionalinę teisės sistemą ir neprieštarauja Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams bei ar ji teigiamai vertintina vadybiniu ir viešojo administravimo požiūriu.

Urėdijų  pertvarkos planas numato, kad vietoj 42 urėdijų  bus įsteigta valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

z

z portretas
,fokusas vėl dingtelėjo ,iš naujos būrio vadovu nepasitenkinimo ,ir kiek ponai mūsų miškai nukentėjo nuo kirvio kirčio ,kokie skaičiai, kiek praturtėjo juk ne paslaptis ir ne milijuonieriu nauju prikepė ojuk prisikrovė tarbas kas tik sugebėjo, juk sovietu laiku mūsų lietuvoj miškus nekirto neleido, buvo planuota dėl aukštos įtampos pravedimo linijos taip ten derindavo neleido o dabar kur nepasižiūrėsi visur dirvonuoja pievos miško paklotes kokie mišku iškirstu plotai nukeliavo juk kur į užseni ten juk miškus mūsų perka už mažas kainas juk už beverte kaina atiduodame, juk ir tyla lieka o mes tiesos pradininkai esame ir streikus rezgame , atbuskite ponai ir vertinkim kad miško auginimo laikas yra ne metu bet dešimtis šimtai metu medi reikia auginti, taip vertinkim kad miškus vogti kirsti ir iš lietuvos išvežti nėra prasmes tegul auga mūsų žemes ąžuolu žalio sloksnio o ne burbulu putymo ir šauksmo bangavimo nesutinku, nebūtina dirbkite visi laimes simboliui, ..

faktas

faktas portretas
uredijas reikejo senai naikinti,nes jose klesti baisi korupcija. lesos svaistomos,pareigybes perkamos...

Ha ha

Ha ha  portretas
Gal 500 surinks :) Niekam jie neįdomūs
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių