Moderniam teatrui sietynų spindesio nereikia

Vilniaus teatrams ir įvairių renginių organizatoriams artėja naujų iššūkių metas: į sostinės kultūros pasaulį tvirtu žingsniu žengia ambicingas varžovas – moderni Teatro arena.

Daro tai, kuo tiki

Merdėjančių Sporto rūmų prisikėlimas Naujųjų metų išvakarėse, kai rūmų fasadas virto daugiaaukšte įstiklinta scena, regis, buvo pranašiškas.

Tiesa, nuaidėjus paskutiniams miuziklo "@Hoffmann_Spragtukas" akordams ir užgesus fejerverkų kaskadoms, Sporto rūmai vėl apsigobė namo vaiduoklio marška.

Tačiau meninė aura iš jų teritorijos neišsisklaidė. Ji nutūpė ant Sporto rūmų pašonėje stūksančio pastato – buvusios "Lietuvos ryto" arenos Olimpiečių gatvėje.

Netruks prabėgti kelios savaitės ir apleistame angare duris atvers nauja moderni erdvė, jau dabar vadinama skambiu Teatro arenos vardu.

Čia namus rado teatro režisierius Oskaras Koršunovas ir choreografė Anželika Cholina.

Teatro arenos valdytojai derasi ir dar su keliomis iškiliomis teatro asmenybėmis dėl jų trupių nuolatinių pasirodymų naujoje erdvėje. Arenoje numatomi ir užsienio grupių koncertai, festivaliai, madų šou.

"Norime šią vietą atgaivinti, prikelti, susieti su kultūra ir kokybe. Tikime tuo, ką darome. Tikime šalies kultūra, renginiais, žmonėmis ir teatru", – dienraščiui kalbėjo Teatro arenos direktorius Valdas Petreikis.

Kvepia kaip miške

"Lankytojai bus įleidžiami pro šiuos vartus. Teliko nuplauti grafitus ir pakeisti paradines duris", – pasakojimą apie gimstančią Teatro areną nieko nelaukdamas pradėjo V.Petreikis.

Kol paradinis įėjimas dar nesutvarkytas, į arenos vidų svečius jis įleidžia pro tarnybines duris. "Čia galės įvažiuoti net sunkvežimis, tarkime, su dekoracijomis", – atkreipė dėmesį arenos vadovas.

Peržengus slenkstį atsiveria apie 1,5 tūkst. kv. m dydžio aikštė. Joje darbininkai kloja medines būsimos teatro scenos grindis – kvepia kaip miške.

Laiko darbams liko nedaug – oficialus Teatro arenos atidarymas numatytas balandžio 16-ąją. Tada naują erdvę pirmąkart išbandys OKT/Vilniaus miesto teatras su spektakliu "Shopping and fucking".

"Scena bus didžiulė, mobili, nuo žemės pakelta vos 20 cm. Tačiau publika viską matys, nes sukonstruosime amfiteatrą – specialų pagrindą, ant kurio statomos kėdės. Iš viso septyniolika aštuoniolika eilių po 40 vietų. Dar kelios eilės numatomos parteriui", – pasakojo V.Petreikis.

Iš viso Teatro arenoje gali tilpti nuo 700 iki 2 tūkst. žmonių – priklauso nuo renginio pobūdžio. Teatro spektaklius galės matyti 700–800 žiūrovų, o koncertuose laukiama iki 2 tūkst. klausytojų.

Reginiui – išskirtinis dėmesys

Teatro arena vestibiulyje lankytojus pasitiks su ant sienų iškabintomis renginių afišomis ir veidrodžiais. Drabužinės renovuotos, tualetai erdvūs. Netrukus į patalpas įsikraustys dvi kavinės, tačiau jų pavadinimai dar laikomi paslaptyje.

Arenos svečiai neišvys nei įspūdingo interjero, nei gobelenų ar išskirtinių dekoro detalių. Aplinka paprasta – vyrauja minimalizmas.

"Ji skirta ne turtuolių vakarėliams, o paprastiems žmonėms, vertinantiems kokybišką meną. Įrengėme modernią erdvę, kurioje visas dėmesys turėtų būti sutelktas į patį reginį, jo turinį ir esmę, o ne įpakavimą", – Teatro arenos koncepciją pristatė V.Petreikis.

Dėl tos pačios priežasties pompastiško Teatro arenos atidarymo vakarėlio su kviestiniais svečiais irgi nebus.

"Dar nenusprendėme: balandžio 16-ąją vyks tik spektaklis ar kiek iškilmingesnis atidarymo renginys. Tačiau tikrai nesiorientuosime į turtingųjų klubą. Pas mus laukiami visi", – tikino Teatro arenos direktorius.

Didelė arenos erdvė esą leis mažinti renginių kainas. Bilietas į spektaklį joje kainuos 30 litų, bus taikomos nuolaidos moksleiviams, studentams ir senjorams.

Repertuaras solidžiai publikai

Šimtas įvairių renginių ir maždaug 70 tūkst. jų lankytojų per metus – tokie rezultatai Teatro arenos valdytojus daugiau nei tenkintų.

Už arenoje vykstančius koncertus bus atsakinga renginių agentūra "Baltic Concert Group".

Žadama, kad arena bus patogi įvairaus dydžio spektakliams, dideliems ar kameriniams renginiams, parodoms, specialiems filmavimams, konferencijoms ar net uždariems vakarams.

Tačiau V.Petreikis pabrėžė, kad visuomet bus stengiamasi išlaikyti kokybiškos pramogos pasiūlą, todėl renginius teks atrinkti.

"Nenorėčiau vardyti grupėmis ir atlikėjais. Tačiau paaugliškos diskotekos, kur geriama, arenoje tikrai nevyks. Orientuojamės į vidutinio ir aukštesnio išsilavinimo publiką – tiek jauną, tiek vyresnę", – aiškino V.Petreikis.

Partnerių vardų neišduoda

Idėja ieškoti vietos Teatro arenai įkurti V.Petreikiui ir dar dviem jo partneriams kilo prieš metus.

"Bendraujant su teatro žmonėmis buvo matyti, kad mieste trūksta tokio tipo erdvės: liberalios, nepriklausomos, lengvai transformuojamos, kurioje tilptų optimalus žiūrovų skaičius, ir universalios – tinkančios tiek teatrams, tiek koncertams. Ieškojome tam tinkamo varianto ir senas pastatas šalia Sporto rūmų mus sudomino. Išvydome jį kitomis akimis", – pradžių pradžią prisiminė V.Petreikis.

Areną jis su partneriais palankiomis sąlygomis nuomojasi iš pastato savininko – Ūkio banko investicinės grupės.

Kiek lėšų investavo į tai, kad buvusi "Lietuvos ryto" arena taptų spektakliams ir kitai veiklai tinkama erdve, V.Petreikis neatskleidė: "Komercinė paslaptis. Kalbėti apie pinigus ir afišuotis mes nenorime."

Kas slepiasi po tuo "mes", jis irgi nesakė. Likę du verslo partneriai esą nori likti neįvardyti. V.Petreikis nesileido į diskusijas nei apie jų amžių, nei apie padėtį visuomenėje ar ankstesnius darbus.

Tačiau teatro arenos vadovas neslėpė, kad nerimo virpulys dėl projekto sėkmės kartais nukrečia visus. "Rizika visada išlieka, tačiau nusprendėme, kad turime to imtis. Sunkmečiu žmonės labiau rinksis tai, kas jiems geriau, į kuriuos renginius eiti, o kuriuos praleisti. Siūlysime kokybę ir jau pasaulyje pripažintus dalykus", – pažadėjo V.Petreikis.


Išsipildžiusios teatro meistrų svajonės

Prioritetinė teisė rodyti savo spektaklius naujoje Teatro arenoje suteikta OKT/Vilniaus miesto teatrui ir Anželikos Cholinos šokio teatrui.

Oskaras Koršunovas prisipažino per praėjusį dešimtmetį pervargęs nuo valstybinių teatrų ir kitų valstybinių instancijų, kurios kėlė nuomos kainas ir sudarydavo keistus repertuarus.

Tiek O.Koršunovo, tiek A.Cholinos spektakliams scenos būdavo užleidžiamos tik retiems spektakliams, o repetuoti jie turėdavo kitur. Taip pat į spektaklius buvo priversti vežiotis dekoracijas ir nuolat jaustis kaip nepageidaujami svečiai.

"Mes dešimt metų svajojome būtent apie tokią erdvę ir teatro dešimtmečio, o mano keturiasdešimtmečio proga ji nukrito tarsi iš dangaus ir tapo geriausia dovana, – Teatro arena džiaugėsi O.Koršunovas. – Būtent tokiose vietose visame pasaulyje dabar rodomas modernusis teatras. Svetur viskas akcentuota į kokybišką sceną, garsą, dekoracijas, profesionalią aktorių vaidybą, bet ne į ąžuolines grindis ar į aplink spindintį marmurą. Tai žmones priverčia susikoncentruoti tik į meną."

Naujoje Teatro arenoje balandžio 16–gegužės 3 d. teatras žiūrovus pakvies ne tik į naują erdvę, bet ir į jubiliejinį teatro festivalį, per kurį bus parodyta nuo pirmo iki paskutinio OKT/Vilniaus miesto teatro spektaklio.

"Iki šiol devynerius metus buvome teatras be namų, dabar padėtis keičiasi ir tikimės visiškai išnaudoti naujos vietos pranašumus. Atsiradusi Teatro arena suteiks galimybę iš anksto planuoti repertuarą ir dažniau rodyti, o žiūrovams matyti mūsų spektaklius Vilniuje. Ir, ko gera, pirmą kartą mūsų teatro istorijoje spektaklis galės būti parodytas savaitgalį, tokio dalyko mes net nesvajojome!" – naujaisiais namais džiaugėsi ir choreografė A.Cholina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių