Nei kultūros, nei pinigų

Galime likti ir be garbės, ir be turistų: virš Vilniaus kaupiasi neramūs debesys. Po trijų mėnesių Europos kultūros sostine tapsiantis miestas skaičiuoja, ar užteks lėšų net atidarymo šventei.

Uždanga netrukus pakils

Viešosios įstaigos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) biure sujudimas: dedami paskutiniai štrichai gruodžio 31 d. vyksiančios Vilniaus, kaip kultūros sostinės, karūnos perėmimo šventės programoje.

Iki šiol žinios apie VEKS atidarymo šventę buvo šykščios. Išleistuose informaciniuose lankstinukuose ir renginių giduose tebuvo skelbiama, kad tądien sostinėje šurmuliuos meninės akcijos ir atrakcijos.

Tačiau šiomis dienomis nežinomybės uždanga pakils: netrukus visuomenė sužinos, kas iš tikrųjų Naujųjų metų išvakarėse vyks Vilniuje.

"Kol kas nieko negaliu detalizuoti, bet greitai patenkinsime žmonių smalsumą – malonių staigmenų netrūks", – entuziastingai tikino VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas.

"Vilniaus dienai" pasiteiravus apie sausio 1-osios renginius, jo įkarštis priblėso – kol kas tai gaubia migla.

Laikas tirpsta, sprendimų nėra

Pagal išankstinius planus VEKS programos atidarymo šėlsmas turėjo tęstis dvi dienas. Tačiau kol kas atrodo, kad parako užteks tik vienai – gruodžio 31-ajai. Sausio 1-osios programa įstrigusi. "Vyksta viešųjų pirkimų procedūra", – trumpai paaiškino A.Barauskas.

Viešųjų pirkimų konkursas VEKS antros dienos atidarymo renginiams paskelbtas dar rugpjūčio pradžioje. Dienraščio žiniomis, jame dalyvavo viena įmonė – tradiciškai kalėdinius renginius sostinėje organizuojanti bendrovė "Concept events&media".
Vieninteliai konkurso dalyviai jaučiasi ir jo nugalėtojais, tačiau viešųjų pirkimų sutartis iki šiol nepasirašyta – derybos užtruko. "Tikimės, kad viskas galų gale išsispręs teigiamai. Tik apmaudu, kad gaištamas laikas, kai jo ir taip liko labai nedaug", – apgailestavo bendrovės "Concept events&media" projektų vadovas Tadas Stasytis.
"Vilniaus dienos" šaltinių teigimu, VEKS delsimo priežastys gali būti dvejopos. Viena – asmeniniai interesai, todėl norima skelbti naują konkursą, kad sausio 1-osios renginius organizuotų kita įmonė. Antra priežastis – VEKS biudžetas toks kiauras, kad pinigų užtenka tik vienos dienos atidarymo šventei.

"Procedūra vyksta, bandome nupirkti renginį. Visada visko gali nutikti, bet šiandien planuojame, kad sausio 1 d. programa bus", – abejones bandė sklaidyti VEKS atstovas spaudai A.Barauskas.

Saviveiklos kvapas

Net jei sutartis su antros VEKS atidarymo dienos renginių organizatoriais būtų pasirašyta šiandien, laiko parengti Europos kultūros sostinės titulo vertą šou būtų per mažai.

Nuogąstaujama, kad VEKS atidarymo šventė kvepės saviveikla ir skubotumu.
"Suorganizuoti normaliai per du tris mėnesius – nerealu, per tiek laiko niekas neprisikvies aukštos klasės menininkų. Man labai gaila organizatorių, kuriems teks ši dalia, nes įgyvendinti pirminius sumanymus jiems bus sunku, o visuomenė manys, kad rengėjai yra neįgalūs. Liūdna, kai tokie dalykai vyksta dėl nesusikalbėjimo ar biurokratizmo", – kalbėjo verslininkas, festivalio "Be2gether" sumanytojas ir organizatorius Giedrius Klimkevičius.

Į katalogus Vilnius nepateko

Jei gera pradžia – pusė darbo, tai Vilniui reikėtų ne juokais susirūpinti reputacija. Viltys, kad dėl VEKS programos sostinėje turizmas išaugs ne mažiau kaip 15 proc., irgi gali subliūkšti.

"Poilsis šventiniam laikotarpiui planuojamas gerokai iš anksto. Turizmo bendrovės kalėdinius renginius ima siūlyti dar vasarą. Be to, reikia papildomo laiko, kad kelionių organizatoriai pasiūlymus galėtų įtraukti į savo katalogus ir brošiūras. Vadinasi, VEKS atidarymo šventė ten jau nepakliuvo. Nebent ja susidomėtų pavieniai keliautojai, bet jei kalbame apie organizuotą turizmą, laiko per mažai. Kad išvengtume tokių klaidų, ateityje reikėtų pasitempti", – kalbėjo Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė.

Laukia politikų malonės

VEKS programos projektų vykdytojai vakar kreipėsi į šalies Prezidentą, Seimo pirmininką, premjerą, VEKS programos ir Lietuvos tūkstantmečio stebėsenos komisijos narius su prašymu užtikrinti sklandų VEKS programos įgyvendinimą ir finansavimą 2009 m. Po oficialiu kreipimusi pasirašė 60-ies projektų vykdytojai.

"Tikimės, kad nepaisant besikeičiančios politinės ir ekonominės padėties bus užtikrintas numatytas nacionalinės programos finansavimas, pavyks įgyvendinti visus suplanuotus projektus", – sakė VEKS direktorė Elona Bajorinienė.

2008 m. vasarį Vyriausybė priėmė VEKS programą patvirtinantį nutarimą, kuriuo kultūriniams, meniniams, visuomeniniams, rinkodaros ir komunikacijos projektams įgyvendinti, admininstracinėms išlaidoms padengti 2008–2010 m. įpareigota skirti 105 mln. litų.


Šiame straipsnyje: VEKSkultūros sostinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

be iliuziju

be iliuziju portretas
itariu, kad VEKS suzlugs ir jokios sostines apskritai nebebus
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių