Nemokamose rankdarbių dirbtuvės – siuvinėjimo technikos paslaptys

  • Teksto dydis:

Gausus menininkių būrys - Jolita Parieštienė, Jurgita Jakubauskaitė, Brone Surdokienė, Beata Malinvoska kovo 20 d. nuo nuo 10 val. iki  14 val. nemokamose dirbtuvėse (Olandų g. 16) vilniečius ir miesto svečius kviečia prisiminti primirštus rankdarbius bei pasimokyti naujų gudrybių bei jų pritaikymo būdų. Dirbtuvėse, kurios yra Europos Komisijos remiamo Grundtvig projekto „Europos rankdarbiai, nuo tradicijų iki inovacijų“ dalis, bus galima išbandyti skirtingas technikas, pasikonsultuoti su menininkėmis ir pasigaminti šį tą gražaus. 

"Dirbtuvės - atviros visiems. Užsiėmimai su adata, dirbtuvių rengėjams yra priemonė pažinti skirtingas kultūras, iš naujo atrasti užmirštus metodus, o svarbiausia – burtis bendrai veiklai. Dirbtuvių metu pamiršti metodai atgys visiškai naujuose panaudojimo būduose. Būtent šių būdų ir senųjų technikų pritaikymo, kuriant naujus darbus, ir bus mokoma dirbtuvėse", - teigia menininkė Jurgita Jakubauskaitė.

Dirbtuvėse bus mokoma sutažo pagrindų – tai technika, kildinama iš  Prancūzijos, kur XIV amžiuje iš siaurų sukryžiuotų siūlų šilkinių juostelių buvo gaminamos įvairios dekoracijos. "Šis primirštas, bet vis populiarėjantis ir ganėtinai pigus būdas, leidžia sukurti ypatingo grožio papuošalus bei kitas smulkias dekoro detales", - sako dirbtuvėse patirtimi besidalinsianti Jolita Parieštienė.

DEMOS Kritinės minties instituto ir Vilniaus Technologijų ir Dizaino kolegijos dizaino fakulteto rengiamame renginyje menininkė Beata Malinovska mokys siuvinėti juostelėmis. Ši siuvinėjimo technika  naudota prieš beveik 500 metų. Šilko juostelėmis būdavo siuvinėjami paveikslai, drabužiai, interjero detalės. Po antrojo pasaulinio karo primiršta technika vėl yra atgaivinama dizainerių.

Dirbtuvėse bus galima pasimokyti ir kitų, tradicinių technikų, pavyzdžiui juostų pynimo. "Tradicinė lietuviška apranga būdavo neįsivaizduojami be juostų, o dabar jas galima panaudoti kaip aksesuarą, o gal net ir interjero detalę. Todėl juostų pynimo taip pat įtrauktas į renginio programą", - sako menininkė Bronė Surdokienė.

Meninkė Jurgita Jakubauskaitė mokys kaip iš atraižų galima pasigaminti papuošalus bei segtukus plaukams. Taip pat savo žiniomis dalinsis ir VTDK studentai.

Visi norintys kviečiami atvykti į nemokamas dirbtuves. Savo priemonių darbui atsinešti nereikia. Dirbtuvės organizuojamos „DEMOS kritinės minties instituto“, kuris, kartu su  partneriais iš Vengrijos, Slovakijos bei Italijos, įgyvendina Europos Komisijos remiamą suaugusių švietimo Grundtvig projektą „Europos rankdarbiai, nuo tradicijų iki inovacijų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių