Neteisėtus atliekų srautus su Interpolu sekė ir Vilniaus aplinkosaugininkai

  • Teksto dydis:

Tarptautinė kriminalinės policijos organizacija Interpolas paskelbė apie šiemet birželį vykdytą plataus masto operaciją, kurios metu visame pasaulyje buvo aptikta daugiau nei 1,5 mln. tonų atliekų, skirtų neteisėtai išvežti arba pašalinti, pranešė Aplinkos ministerija.

Tarp operacijoje dalyvavusių policijos, muitinės, pasienio ir aplinkosaugos pareigūnų iš 43 šalių buvo ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento inspektoriai, kurie Lietuvos-Lenkijos pasienyje vykusiuose reiduose kontroliavo tarpvalstybinius atliekų vežimus.

Plataus masto operaciją „30 veiksmų dienų“, vykusią birželio 1-30 d., inicijavo speciali Interpolo darbo grupė, reaguodama į pasaulinės teisėsaugos bendruomenės raginimą surinkti kuo daugiau informacijos apie neteisėtus atliekų srautus tarp šalių ir regionų. Didžioji dalis atliekų, aptiktų operacijos metu, buvo metalo arba elektros ir elektroninės įrangos atliekos, paprastai susijusios su automobilių pramone. Iš viso buvo pranešta apie 226 nusikaltimus, tirta 413 administracinių pažeidimų. Baudžiamosiose bylose buvo nustatyta 141 siunta, kurioje iš viso buvo gabenama 14 000 tonų neteisėtų atliekų, taip pat 85 vietos, kuriose neteisėtai buvo išmesta daugiau nei 1 milijonas tonų atliekų.

Ankstesni panašaus pobūdžio Interpolo tyrimai buvo skirti išaiškinti nusikaltimus elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo srityje, tuo tarpu ši operacija apėmė ir pramonines, statybines, buitines bei medicinines atliekas.

Nusikaltimai aplinkai atliekų srityje kelia didelį susirūpinimą, nes, Interpolo duomenimis, iš 2010 m. susidariusių 275 mln. tonų plastiko atliekų apie 12,7 mln. tonų buvo neteisėtai išmesta į vandenyną, o 2014 m. iš 42 mln. tonų elektros ir elektroninės įrangos atliekų, susidariusių visame pasaulyje, tik maždaug trečdalis sutvarkyta tinkamai.

Interpolas nustatė, kad nusikalstamos grupuotės, dalyvaujančios neteisėtai laidojant elektronikos atliekas, taip pat buvo susijusios su prekyba žmonėmis, narkotikais ir šaunamaisiais ginklais, sukčiavimu ir pinigų plovimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skinulis

Skinulis portretas
Kazkai straipsnis apie nieka. Tik kiek pareigunu.. o kokia zala kokie pazeidimai ir pan? Vejas ir Aplinkos ministerijos tuscia panigirika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių