Oficialiai paskelbtas Lukiškių aikštės memorialo konkurso laimėtojas

Po abejonių Lukiškių aikštės konkurso procedūrų teisėtumu, Kultūros ministerija oficialiai paskelbė Vilniuje esančios reprezentacinės šalies erdvės memorialo laimėtoją.

Pasak kultūros viceministrės Gintautės Žemaitytės, jei Vyriausybės teisininkai sprendimo formuluotėms neturės priekaištų, tai, kaip planuota, leis Vyriausybei skirti 500 tūkst. eurų įgyvendinti atranką laimėjusio Andriaus Labašausko projektą „Laisvės kalva“.

„Yra patvirtinimas, kad kūrybinėse dirbtuvėse laimėjo Andriaus Labašausko projektas, kad A. Labašauskas yra laimėtojas. Buvo diskutuojama, kokia forma tas patvirtinimas turi būti, dabar tas patvirtinimas yra, Vyriausybės kanceliarija, matyt, vertins, ar jis tinkamas ir tada bus galima judėti toliau“, – BNS sakė G. Žemaitytė.

Anot jos, teisinė kolizija buvo kilusi dėl to, kad projektas atrinktas ne viešųjų pirkimų konkursu, o surengus mažiau įpareigojančias kūrybines dirbtuves.

Ministerija ir Šiuolaikinio meno centras po kelis mėnesius trukusių kūrybinių dirbtuvių pernai lapkritį paskelbė, jog jas laimėjo A. Labašausko „Laisvės kalva“. Laimėtojas paskelbtas atsižvelgus į specialistų komisijos bei visuomenės balsus. Sprendimu liko nepatenkinti antroje vietoje likusios realistinės Arūno Sakalausko kurtos Vyčio skulptūros šalininkai, jie sulaukė ir kai kurių parlamentarų palaikymo. Kliūčių įgyvendinti projektą įžvelgė ir Kultūros paveldo departamentas, pareiškęs, kad autoriaus sprendimai pakeistų vertingąsias aikštės savybes – lygų reljefą.

Lukiškių memorialo atrankos procedūromis suabejojo Seimo Valstybės istorinės atminties komisijos atstovai. Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis neatmetė, kad oficialiai nepaskelbus laimėtojo, Seimas gali balsuoti dėl to, kokia skulptūra turėtų atsirasti aikštėje. Parlamentarai po pateikimo jau yra pritarę projektui, kuris nurodytų, kad sostinės Lukiškių aikštėje turi stovėti Vytis.

G. Žemaitytė pripažįsta, kad matomas pasipriešinimas Seime vis dar gali sukliudyti projektui. Ji kartu pabrėžė, jog siekiama įvairių kompromisų su Seimu, organizacijomis, tačiau šiuo metu nėra svarstoma, jog aikštėje galėtų atsirasti ir Vyčio skulptūra.

„Nėra siekio įtvirtinti vieną kurią nors poziciją, galiausiai turi būti susitarimas. Ir meras kalbėjo, kad buvo susitikęs su patriotinėmis organizacijomis, mes savo ruožtu dirbame su autoriumi, kad būtų tų kompromisų ieškoma. Dėl Seimo – nelabai galiu komentuoti, bet mes tikimės, kad aikštė bus sutvarkyta“, – sakė viceministrė.

Anot jos, patriotinės organizacijos šiemet yra palaidojusios dvi kapsules su šimtu relikvijų, susijusių su Lietuvos laisvės kovomis – sutarta, kad jos nebus judinamos taip išlaikant pagarbą.

Memorialas rekonstruotoje Lukiškių aikštėje  turi būti pastatytas iki kitų metų gruodžio 1-osios, jam įrengti Kultūros ministerija skirs iki 500 tūkst. eurų, darbus vykdys Vilniaus savivaldybė.

Diskusijos dėl šios aikštės likimo vyksta nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šis

Šis portretas
atseit, projektas netinka nei aikštei, nei idejai: įamžinti kovojusių ir žuvusių už Lietuvos laisvę atminimą. Kad "kurmiarausio" autorius nežino Lietuvos istorijos ir jai nusipelniusių didvyrių, nieto keisto, bet kai kultūros ministerijoje vieni mankurtai, tai čia jau tragedija.Apie šimašiuką net nekalbu.

aikštė

aikštė portretas
taps parodija .............šokinėsim į bunkerį kaip pelės alkano katino išgąsdintos

na,

na, portretas
tai jau apokalipsė, tariama šerdim pasirinktas alia labanauskas, kuris galimai ir nenutuokia, bet svaigstančia galvele “laimėjau”, deja- pralošei ir labai daug, neskirdamas juodo nuo bato-išdavystes nuo tikėjimo. Tariamai laimėjęs autorius galėtu pademonstruoti nuovoką ir atsisakyti šitos pirmos marionečių skirtos vietos su nuostata pats žinau netinka pagal konkurso sąlygas, o bendru planu klausimas kas už visų šitų marionečių stovi? Ir kam dabar reikia keisti tai kas ir taip aišku konkursas valstybės simboliui ar keisim konstituciją, įtraukdami dar ir bunkerį prie valstybės simbolių?, jų (bunkerių saugomų pakanka miškuose ir originalių, o ne tariamų, tad kam liepė pasakyti miau?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių