Organų donorams pagerbti sostinės centre suliepsnos 1138 žvakutės

  • Teksto dydis:

Penktadienį Vilniaus centre, Odminių gatvėje, bus uždegtos 1138 žvakės, skirtos pagerbti organų donorams.

Toks skaičius žvakių pasirinktas, ne tiek Lietuvoje yra gyvų ir mirusių donorų, kurių organai bei audiniai išgelbėjo tūkstančių sunkių ligonių gyvybę.

Be to, Odminių skvere augančius medžius ketinama papuošti tiek pat popierinių širdelių, kurias kaip dėkingumo ženklą antrą gyvenimą padovanojusiems donorams karpė žmonės po transplantacijos operacijų.

Akciją, skirtą spalio mėnesį minimai Pasaulio ir Europos organų donorystės ir transplantacijos dienai, rengia Lietuvos asociacija „Gyvastis“.

Pasak asociacijos prezidentės Ugnės Šakūnienės, šia akcija siekiama ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į itin aktualią ir opią organų donorystės problemą, bet ir pagerbti kiekvieno – gyvo ar mirusio – donoro atminimą.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiais metais (iki spalio 6-osios) Lietuvoje atliktos 106 transplantacijos. Iš jų 54 žmonėms atliktos inkstų persodinimo operacijos (iš jų 45 ligoniams persodinti mirusio donoro, 9 ligoniams – gyvo donoro inkstai), 10 širdies, 11 kepenų persodinimo operacijų, 1 plaučių transplantacija, 1 širdies ir plaučių komplekso transplantacija, 2 kasos ir inksto komplekso transplantacijos ir 27 ragenų transplantacijos.

Spalio 1-ąją Lietuvoje donorų organų ir audinių laukė 447 žmonės. Širdies transplantacijos laukė 31, inksto persodinimo operacijos – 186, kepenų persodinimo – 67, širdies ir plaučių komplekso transplantacijos – 5, kasos ir inksto komplekso persodinimo – 12, plaučių – 4, ragenos persodinimo – 142 recipientai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių