Pagrindinę šv. Kazimiero šventės dieną – pramogos ir vaikams

Šeštadienis, pagrindinė šv. Kazimiero šventės diena, kvies į renginius vaikus, jaunimą, šeimas ir visus, kurie nori daugiau sužinoti apie Lietuvos globėją.

Jį bus galima sutikti Vilniaus Arkikatedros aikštėje, taip pat pamatyti, kaip šv. Kazimierą įsivaizduoja vaikai, Valdovų rūmuose ir Vilniaus katedroje pasiklausyti įdomių paskaitų, pasigrožėti šviesa naktyje, o studentams - persikrauti specialiai jiems skirtame renginyje „Restart. Apie šventumą“.

Šeštadienį Katedros aikštėje bus galima rasti Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ ir Vilniaus katedros palapines, užrašyti savo maldos intenciją.

Po 12.30 val. Mišių arkikatedroje vyks šv. Kazimiero statulėlės ir teksto konkurso apdovanojimai.

Studentams skirtas renginys „Restart. Apie šventumą“ vyks Valdovų rūmuose ir Katedroje. Paskaitą „Šventumas: mistika ir realistika“ skaitys dr. Benas Ulevičius, išsiaiškinti, kas buvo šv. Kazimieras - karys ar pamaldus karalaitis - padės dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, skambės barokinė klavesino muzika, vyks evangelizacinė programa „Šviesa naktyje“.

Keliaudami Katedros, Valdovų rūmų ir Bažnytinio paveldo muziejaus koridoriais bei salėmis, programos vaikams ir moksleiviams dalyviai taps šv. Kazimiero bylos tyrėjais.

Gavėnios rekolekcijų mokymus Vilniaus katedroje ves Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos prefektas kanauninkas Andriejus Sabaliauskas.

Kaip skelbė ELTA, paskutinę šv. Kazimiero šventės dieną Mišiose tikintieji melsis Kazimiero šventės ir mugės dalyvių užrašytomis intencijomis. Lapelius su užrašytais maldavimais visos mugės metu priims Katedros budėtojas.

Lietuvos globėjo šv. Kazimiero dieną minime kovo 4-ąją.

Vienintelis lietuvių šventasis - Kazimieras gimė 1458 m. spalio 3 d. Krokuvoje, karaliaus šeimoje, pratęsdamas garbingą Gediminaičių dinastiją. Jo tėvas buvo Lietuvos ir Lenkijos karalius Kazimieras, senelis - Jogaila, prosenelis - Algirdas.

Būdamas septyniolikos metų, karalaitis Kazimieras pirmą kartą atvyko į Vilnių ir iš karto pamilo šį miestą bei jo žmones. 21-erių metų jis jau atvyko į Vilnių tvarkyti tėvo patikėtų karališkų reikalų.

Užaugęs karaliaus rūmuose, visiškai nesižavėjo spindinčia prabanga, žemiškomis linksmybėmis. Svarbiausia karalaičiui Kazimierui buvo ištikimybė Dievui, malda ir pagalba vargšams.

Karalaitis Kazimieras mirė 1484 m. kovo 4 dieną Gardino pilyje. Palaidotas Vilniaus katedroje.

1521 metais popiežius Leonas X paskelbė karalaitį Kazimierą šventuoju, dar po kelerių metų šv. Kazimieras paskelbtas Lietuvos dangiškuoju globėju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių