Papildomi paveldosaugos reikalavimai gali užkirsti kelią statyboms sostinės centre

  • Teksto dydis:

Papildomi paveldosaugos reikalavimai gali užkirsti kelią daugiabučio statybai Vilniaus centre.

„Priimtas siūlymas tikslinti Vilniaus senamiesčio vertingąsias savybes toje vietoje, papildant panoramą nuo pėsčiųjų pasažo dešiniajame Neries upės krante, jungiančio Kalvarijų gatvę su „Lietuvos“ viešbučio („Radisson Blu Lietuva – BNS) prieigomis. Tai reiškia, kad turės būti išsaugota esama situacija ir statyti ten nieko negalima. Panoramą privalu išsaugoti, negalės atsirasti ją užstojantys daugiabučiai būtent toje vietoje“, – BNS sakė Kultūros paveldo departamento atstovė spaudai Rūta Evelina Šutinytė.

Tokį sprendimą dėl teritorijos Žygimantų gatvėje antradienį priėmė departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. Į ją dėl papildomų apribojimų nustatymo kreipėsi Seimo nario Naglio Puteikio suburtas Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis.

Plėtrai sostinės Žygimantų g. 12A nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „RE world“ metų pradžioje skelbė architektūros konkursą, o rugpjūčio viduryje jį laimėjusi bendrovė „Architektūros kūrybinė grupė“ parengė projektinius pasiūlymus.

Sklype suplanuotas 110 butų daugiabutis, jame numatytos 500 kvadratinių metrų ploto komercinės patalpos bei 87 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.  

Daugiabučio statybas preliminariai planuota pradėti 2018-ųjų viduryje.

„RE world“ su bendraturte valdomos įmonės „ Žygimantų 12 “ direktorius Vytautas Strolis BNS sakė abejojantis dėl paveldosaugininkų sprendimo teisėtumo, tačiau pridūrė besiviliantis su paveldosaugininkais susitarti taikiai.

„Po posėdžio bendrovė kreipėsi į tarybą ir departamentą, nes kyla pagrįstų abejonių dėl sprendimo teisėtumo. Jis, manytina, priimtas neįvertinus visų reikalingų išsamių tyrimų, studijų, o jų nepateikus tarybos vertinimui kyla klausimas, ar apskritai toks sprendimas galėjo būti priimtas. Mes tikime, kad taryba ir departamentas išgirs ir savininkų argumentus: tokiu būdu bus išklausytos visos pusės ir dialogo būtu, pasitelkiant ekspertus, bus rasti tinkamiausi sprendimai“, – BNS atsiųstame atsakyme teigė jis.

Projektą įgyvendinti turėtų nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „ Žygimantų 12“, kurią, Registrų centro duomenimis, valdo Kipre registruota įmonė „Anised Enterprised limited“ ir Lietuvoje registruota įmonė „RE world“.


Šiame straipsnyje: statybospaveldosaugininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių