Pasitikrinti dėl prostatos vėžio bus galima mobilioje laboratorijoje

Po pusantrų metų pertraukos antradienį nuo Seimo rūmų Vilniuje savo kelionę po Lietuvą pradėjo mobili laboratorija, ji vyks į Lietuvos regionus ir ragins vyrus nemokamai atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) bei kitus kraujo tyrimus.

Mobilioje laboratorijoje bus paimamas kraujo mėginys, vėliau jis bus ištirtas ir žmogus gaus atsakymą apie savo būklę.

„Mūsų laboratorijos dėka daugelis žmonių, kurie gyvena tokiose vietovėse, kur vilniečiai, kauniečiai, klaipėdiečiai gyvenime turbūt niekada nenuvažiuos net grybauti, mūsų autobusėlis geba ten nuvažiuoti, juos surinkti ir patikrinti“, – antradienį per spaudos konferenciją Seime sakė medicininių tyrimų laboratorijos „Medicina practica“ direktorius Svajūnas Barakauskas. 

Sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys tvirtino, kad prostatos vėžys yra viena pagrindinių vyrų mirties priežasčių Lietuvoje tarp onkologinių ligų.

„Šita liga užima vieną iš pagrindinių vietų pagal sergamumą onkologinėmis ligomis Lietuvoje, todėl mes skaitiname visus aktyviai dalyvauti, prisidėti prie tokių akcijų. Ir 45 metų vyras jau turėtų susirūpinti ir pradėti save tikrinti, jau nekalbant apie tuos, kuriems yra 50 ir per 60 metų“, – sakė jis.

Projektą „Saugokime vyrus“ vykdo Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija, privati laboratorija „Medicina practica“, finansuoja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančios įmonės ir bendrovės.

Kaip skelbiama LVŽS interneto svetainėje, visą spalį laboratorija dirbs Šiaulių rajone.

R.Karbauskio teigimu, per metus jo įmonės projektui skiria šimtus tūkstančių eurų.

„Efektyvesnio būdo, kaip taupyti valstybės pinigus negu profilaktiškai tikrinti žmones, konstatuoti jų ligas pirminėse stadijose, sunku būtų ir sugalvoti. Pasirinktas būdas važiuoti į kaimus, į miestelius yra dėl to, kad tas procentas, patikrintų vyrų, jis labai smarkiai didėja. Yra savivaldybių, kurios sugeba tą darbą daryti per laboratorijas, per poliklinikas, bet yra tokių, kurios labai daug šneka, mūsų istorijoje yra buvę, kad mūsų stengiasi net neįleisti, bet bėdų nuo to mažiau nepasidaro“, – antradienį per spaudos konferenciją Seime kalbėjo politikas.

Jo įmonės projektą remia nuo šio pradžios 2011 metais. Nuo tada iki praėjusių metų kovo atlikta daugiau kaip 25 tūkst. PSA tyrimų, iš jų 2726 vyrams nustatytas padidintos PSA reikšmės. Pagal statistiką, pusė žmonių, pas kuriuos aptiktas padidėjęs PSA, serga prostatos vėžiu.

Prasidėjus Seimo rinkimų kampanijai projektas buvo sustabdytas. Jo atnaujinimas, pasak S.Barakausko, užtruko ir dėl to, jog reikėjo pakeisti teisės aktus, kad laboratorijos veikla būtų efektyvesnė.

Projekto vykdytojų teigimu, ši laboratorija tiria ne tik vyrų, bet ir moterų kraują. Patikrinama, ar jos neserga kitomis ligomis.

Pernai nuo prostatos vėžio mirė 561 vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viktoras

 viktoras portretas
kada Klaipedoje ir kur?

Gintaras

Gintaras portretas
Kada Vilniuje , ačiū

Petras Siauliai

Petras Siauliai portretas
Nurodykite kokiu metu ir kur Siauliu rajone dirbs mobilioji laboratorija.Dabar pranesimu apie ja daug,o kur ir kada spalio men Siauliu rajone ji dfirbs nepranesamo.Aciu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių