Paukščių gripas artėja

Aptiktas naujas paukščių gripo židinys Lenkijoje stiprina mūsų šalies norą laikinai uždrausti paukštienos ir gyvų paukščių importą iš Lenkijos, tačiau Europos Komisija (EK) tam nepritaria.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Kazimieras Lukauskas sulaukė EK laiško, kuriame teigiama, kad Lietuvos noras laikinai uždrausti paukštienos ir gyvų paukščių importą iš Lenkijos yra per griežtas. „Jūsų priemonės yra per griežtos ir neproporcingos Europos Sąjungos (ES) teisei“, – teigiama laiške iš Briuselio. Lietuva turi paisyti ES teisės, nes šaliai tapus Sąjungos nare, pastarosios aktai yra viršesni už nacionalinius. EK kol kas nėra priėmusi sprendimo uždrausti paukščių ir paukštienos importo iš paukščių gripu užkrėsto Lenkijos regiono. Tačiau VMVT nesiruošia keisti savo pozicijos dėl importo uždraudimo ir ketina išsiųsti EK dar vieną laišką.

Židinių daugėja

VMVT duomenimis, trečiadienio naktį Lenkijoje, Varmijos Mozūrų vaivadijos Vormedytės vietovėje, 50 km nuo Olštyno miesto, nustatytas dar vienas paukščių gripo židinys. Jis – dar arčiau Lietuvos negu anksčiau aptikti židiniai. Paukščių gripo židinių žemėlapis rodo, kad virusas artėja Lietuvos link, o Lenkijai kol kas nesiseka sustabdyti viruso plitimo. Olštyno miesto teritorija yra viena intensyviausių paukštininkystės sričių.
„Paukščių gripas Lenkijoje buvo diagnozuotas per vėlai, todėl taip išsiplėtė susirgimų teritorija“, – įsitikinęs K.Lukauskas.
Dėl to praėjusią savaitę buvo nutrauktas paukštienos importas iš Lenkijos. Iki tol į Lietuvą atgabenta paukštiena, veterinarų duomenimis, nebuvo užkrėsta.
Nuo šiandien draudžiama paukščių laikytojams, esantiems trijų kilometrų spinduliu aplink paukštynus, išleisti paukščius į lauką. Nurodoma paukščius laikyti tvartuose, dengtuose aptvaruose, siekiant juos apsaugoti nuo kontakto su laukiniais paukščiais.

Rizika didėja

Savaitės pradžioje ekspertai paukščių gripo riziką buvo įvertinę kaip vidutinę, o vakar jau – kaip didelę. VMVT duomenimis, paukščių gripo prevencijai jau išleista 1 mln. litų. Už šias lėšas įsigyta dezinfekavimo ir diagnostikos, transporto priemonių.
„Jeigu Lietuvoje būtų užfiksuotas šis virusas, turimų resursų užtektų savaitei“, – pabrėžė K.Lukauskas. Anot jo, Lenkijoje aptiktas virusas H5N1 didžiausią pavojų kelia būtent mūsų šaliai. Latviai ir estai kol kas ramūs, nes jie neturi tiesioginių kontaktų su Lenkijos paukščių fermų produkcija.

Paukštynai griežtina apsaugą

Bendrovių „Vilniaus paukštynas“ ir „Kaišiadorių paukštynas“ atstovė spaudai Aldona Grinienė tikino, kad paukštynų vadovai su nerimu stebi paukščių gripo plitimą Lenkijoje.
„Padarėme viską, kad infekcija nepatektų į mūsų gamyklas“, – A.Grinienė nurodė, kad gamybos grandinė yra uždara, todėl neįmanoma įnešti užkrato.
Didžiausią pavojų kelia ne vietos gamintojų, bet nelegaliai į šalį įvežama paukštiena, kuri vėliau patenka ant turgaus prekystalių. Turgaus prekeiviai per savaitę įsiveža po 1–2 tonas paukštienos iš šalies kaimynės. Manoma, kad nelegaliai lenkišką paukštieną į šalį įveža kelios dešimtys bendrovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių