Pavojingiausios gatvės Vilniuje – Kalvarijų, Žirmūnų ir Savanorių prospektas

  • Teksto dydis:

Pagal naujai sudarytą Vilniaus automobilių rizikų žemėlapį, vairuotojai turėtų labiausiai būti atsargūs ir dėmesingi savo transporto priemonę vairuodami arba palikę Vilniuje esančiose Kalvarijų ir Žirmūnų gatvėse bei Savanorių prospekte.

Čia automobiliai dažniausiai nukenčia nuo vagysčių iš automobilių, vandalizmo bei patenka į kelių eismo įvykius.

Šį žemėlapį sudarė draudimo bendrovė „Seesam“, apibendrinusi savo ir Informatikos ir ryšių departamento (IRD) prie LR Vidaus reikalų ministerijos 2015 metų duomenis.

Žemėlapis buvo sudaromas atsižvelgiant į vagysčių iš automobilių, kelių eismo įvykių, automobilių vagysčių ir vandalizmo statistiką Vilniaus gatvėse. Kalvarijų ir Žirmūnų gatvės bei Savanorių prospektas net trijose kategorijose pateko tarp gatvių, kuriose pernai metais įvyko daugiausiai incidentų.

„Žemėlapį sudarome antrus metus iš eilės, todėl galime palyginti, kaip kinta incidentų skaičius gatvėse, kurios tampa saugesnės, o kuriose reikėtų būti atidesniems. Štai antrus metus iš eilės tarp pavojingiausių gatvių patenka intensyviu eismu pasižyminti ilgiausia Vilniaus gatvė – Savanorių prospektas. Daug incidentų įvyksta taip pat intensyviose ir ilgose Kalvarijų bei Žirmūnų gatvėse“, – teigia draudimo bendrovės „Seesam“ Žalų departamento vadovas Nerijus Jegerskas.

Automobilių vagysčių mažėja

2015 m. stebimas automobilių vagysčių mažėjimas, kuomet buvo pavogti 132 automobiliai – tai yra 1,6 karto mažiau nei 2014 m. Daugiausia automobilių pavogta iš Justiniškių, Architektų, A. Goštauto, Fabijoniškių, Žirmūnų g.

„Pastebime, kad pernai įvykdyta gerokai mažiau automobilių vagysčių nei 2014 m., tačiau dvigubai išaugo įsilaužimų į transporto priemones skaičius. Vairuotojai turėtų būti itin budrūs, palikdami savo automobilį nežinomoje vietoje ir pasirūpinti bent pagrindinėmis apsaugos nuo įsilaužimų priemonėmis. Vagys kasmet tampa išradingesni, todėl vairuotojams taip pat būtina domėtis naujais apsaugos būdais, tam skirta technika ir paslaugomis“, – sako N. Jegerskas.

Daugiausia vagysčių iš automobilių – Žirmūnuose

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais sostinėje vagys į automobilius laužėsi 1 087 kartus (2014 m. – 520 kartų). Dešimtadalis visų įsilaužimų įvyko keturiose gatvėse – Savanorių pr., Kalvarijų, Fabijoniškių ir Žirmūnų g. Pastaroji gatvė pirmauja – joje įvykdyti net 36 įsilaužimai. Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialisto Pauliaus Radvilavičiaus, yra kelios priežastys, kodėl Žirmūnų gatvėje ir Žirmūnų rajone fiksuojama daug įsilaužimų į automobilius.

„Žirmūnai atspindi skirtumus tarp naujojo ir senojo Vilniaus: rajonas ribojasi su skurdžiais Šnipiškių gatvės kvartalais. Žirmūnuose blogai apšviesti kiemai, praktiškai nėra vaizdo kamerų, bet yra daugybė prabangių automobilių, todėl nieko keisto, kad tai pritraukia niekadėjus. Iniciuojame naujų vaizdo kamerų įrengimą, gyventojų būrimąsi į saugios kaimynystės grupes. Mūsų manymu, šis reiškinys artimiausioje ateityje bus pažabotas“, – tvirtina P. Radvilavičius.

Avaringiausios – intensyvios gatvės

Pačios avaringiausios gatvės Vilniuje – Laisvės pr., Kalvarijų, Ozo, Žirmūnų, Savanorių pr., Geležinio Vilko g. „Seesam“ duomenimis, šiose 6-iose gatvėse per metus įvyko daugiau nei penktadalis (22,4 proc.) visų eismo įvykių. Daugiausiai incidentų – net 118 – suskaičiuota Geležinio Vilko gatvėje. „Seesam“ atstovo teigimu, šiose gatvėse įvyksta daug avarijų, nes jos turi daugiau eismo juostų, yra intensyvios, judrios, tad dažniau pasitaiko ir suirzusių, skubančių ar net agresyvių vairuotojų.

Nusikaltimų grėsmė skirtinga

Gera žinia, kad labiausiai vagysčių iš automobilių sumažėjo Taikos pr., Gerosios Vilties ir Tuskulėnų g., mažiau kelių eismo įvykių užfiksuojama Taikos pr., Tuskulėnų ir Verkių g., automobilių vagysčių – Gerosios Vilties, S.Stanevičiaus, Lazdynėlių g.

P. Radvilavičiaus teigimu, labiau nesaugūs rajonai yra laikomi Naujininkai, Naujamiestis (ypač Savanorių pr. atkarpa), Šeškinė, Žirmūnai, Šnipiškės. Tradiciškai saugiausia – Pilaitė.

„Visgi Vilniaus rajonai yra per dideli dariniai, kad juose būtų galima tiksliai išskirti nusikalstamumo grėsmę. Pavyzdžiui, kalbant apie Naujininkus, išskirtinos Pelesos, Dzūkų gatvės. Daug nusikaltimų policija fiksuoja Dariaus ir Girėno, Kalvarijų gatvėse (ypač atkarpoje ties Šnipiškėmis), Savanorių pr. pabaigoje ir Kauno bei Panerių gatvių sankryžų prieigose“, – pastebi P. Radvilavičius. 

 

Svarbiausi patarimai, kaip apsaugoti automobilį nuo įsilaužėlių:

* Palikite automobilį saugioje vietoje: apšviestoje, saugomoje aikštelėje. Jei laikote kieme, statykite jį gerai apšviestame plote, arčiau savo buto langų.

* Įsitikinkite, kad automobilis tikrai užrakintas. Patikimiausia – truktelti rankenėlę.

* Nepalikite daiktų gerai matomoje automobilio salono vietoje. Vagis masina ne tik brangi technika, bet ir dokumentai, raktai, o ant sėdynės palikta striukė sufleruoja, kad ja gali būti pridengta kas nors svarbaus.

* Nepalikite net trumpam vieno automobilio užvestu varikliu, nuleistu stoglangiu ar atidarytais langais.

* Saugokite automobilio raktelius.

* Įsirenkite patikimą signalizaciją. Gali praversti ir papildomi apsaugos būdai, pavyzdžiui, imobilizatorius, vairo ar pavarų svirties užraktai, automobilio sekimo įranga.

* Net palikdami automobilį savo garaže, spynelėje nepalikite užvedimo raktelių, įjunkite apsauginę signalizaciją. Nepamirškite užrakinti paties garažo.

* Policijos įstaigose pažymėkite automobilyje esančią muzikinę įrangą nuo vagystės.

* Paprašykite kaimynų informuoti jus arba policiją, jei pastebėtų ką nors įtartinai vaikščiojantį aplink jūsų automobilį.

* Nepasitikėkite pravažiuojančius automobilius stabdančiais asmenimis – neatidarykite langelio ir neišlipkite iš automobilio, kol neįsitikinsite, kokia iš tiesų situacija.

* Net ir pasirūpinus įvairiomis prevencinėmis automobilio apsaugos priemonėmis, rekomenduojama pagalvoti apie savanoriškąjį automobilio (Kasko) draudimą, kuris kompensuoja patirtus nuostolius apgadinus automobilį eismo įvykio metu, vagystės ar vagystės iš automobilio atvejais ir pan.

Verta žinoti

* Atminkite, kad apie automobilio vagystę yra informuoti visi Lietuvoje esantys policijos padaliniai, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, be to, gavus pranešimą apie nusikaltimą iš karto specialiuoju radijo ryšio kanalu informuojami mieste dirbantys policijos pareigūnai.

* Jeigu radote savo automobilį, nelieskite jo, nesėskite į vidų, nelieskite automobilyje esančių daiktų. Būtinai nedelsiant praneškite policijai telefonu 02 arba 112 visą parą. Atminkite, kad kiekvienas rastas ir užfiksuotas įkaltis gali būti lemiamas tiriant šį nusikaltimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių