Pergalė teisme: Aliaskoje gyvenanti lietuvė pavardę rašys su „w“

  • Teksto dydis:

Liepos 25 d. Vilniaus apylinkės teismas priėmė dar vieną sprendimą originalios asmenvardžių rašybos bylose. Šį kartą – dėl lietuvės, kuri ištekėjo už Jungtinių Amerikos Valstijų piliečio ir įgijo pavardę su „w“.

Aliaskoje gyvenanti Lietuvos pilietė teisinės pagalbos kreipėsi į VšĮ „Europos žmogaus teisių fondą“, kuris yra parengęs daugiau kaip keturiasdešimt bylų šioje srityje. Pareiškėja jau kelis metus Amerikoje yra identifikuojama vyro pavarde su „w“ – turi šia pavarde vairuotojo pažymėjimą, yra sudariusi sutartis ir t.t., tačiau Lietuva atsisakė įregistruoti tokią pavardę.

Bylą išnagrinėjęs teismas įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių įtraukti į apskaitą santuoką ir išduoti santuokos sudarymo įrašą su „w“.

„Asmenvardžių rašybos bylos tapo formalumu – teismai vieningai priima palankius sprendimus dėl „w“, „x“ ir „q“ pavardėse, kai jos įgyjamos santuokos su užsieniečiu metu. Dėl originalios asmenvardžių rašybos mišrioms šeimoms neprieštarauja nei Valstybinė lietuvių kalbos komisija, nei Civilinės metrikacijos skyriai, tačiau dėl egzistuojančios teisinio reguliavimo spragos, tokios situacijos sprendžiamos vis dar išimtinai teisminiu keliu. Tokiu būdu yra eikvojami valstybės resursai tiesiog ignoruojant egzistuojančią problemą“, – teigia teismuose pareiškėjus atstovaujanti advokato padėjėja.

Šiuo metu Seime yra užregistruoti keli įstatymų projektai dėl pavardžių rašybos, tačiau jie nėra svarstomi šiemet Seime. Priešingai nei nurodo politikai, nei vienas iš užregistruotų projektų neišspręstų tautinių mažumų, o tik mišrių šeimų problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pirma tai nėra lietuviu su pavardemis kurioje būtų raidė w nes lietuviškame alfabete tokios raidės neegzistuoja. Purvasklaida kaip visada nori suklaidinti ir ipiršti melą lenką už lietuvį pateikdama. Antra LR pasas yra LR o ne asmens nuosavybė, o istatymas skelbia jog Lietuvoje turi būti rašoma valstybine kalbą TAŠKAS.

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi, atsiverskim Konstituciją(K.): "Valstybinė kalba – lietuvių kalba" (K,14str.), o lietuvių kalboje NĖRA tų 'w' ir kitų hieroglifų, tai jų negali būt ir JOKIUOSE Valstybės vardu išduotuose dokumentuose! Žinom ir tai kad: "Teisėjai, nagrinėdami bylas, klauso tik įstatymo" (K.109str.3d.), o Valstybinės kalbos įstatyme NĖRA tokių raidžių... teisėjai, nesilaikantys galiojančių įstatymų, negali būt teisėjais! Taip kad - VISI tokie nutarimai yra NIEKINIAI ("Negalioja joks įstatymas ar kitas aktas priešingas Konstitucijai", K.7str.1d), o teisėjai, sulaužę Konstituciją ir savo priesaiką, nusipelno APKALTOS... jau Lenkija ėmės teisinės sistemos apvalymo, mus tai daryt tuo labiau reikia.

juk

juk portretas
tai pergale tu fanatiku kurie nori isviso sunaikinti lietuviu kalba jau siandien ziniasklaida be zargonu neapsieina o ka kalbet apie kitus jei dargi reklamos iskraipomos o musu /lingvistai/ to nemato arba jiems uzdrausta matyti juk tai aiski briuselyne prievarta naikinant lietuvybe visais imanomais aspektais ir tam dar dasideda runkelinis asocialas nuo kurio jaunimas greit perima naujodarus kurie greit vyrsys musu zodyna ir rusiskus pakeis angliski epitetai.....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių